Education

Kort nieuws

Hoofdredactie DeltaMet ingang van deze week heeft de redactie een nieuwe, waarnemend hoofdredacteur. Maarten Keulemans is de interim-opvolger van Richard Meijer, die per december met pensioen is.

Meijer was vanaf 1993 betrokken bij Delta, eerst als hoofdredacteur, daarna als directeur communicatie en vervolgens opnieuw als hoofdredacteur. Keulemans (1968) was wetenschapsredacteur bij Delta; eerder werkte hij onder meer bij VPRO Noorderlicht, de NOS en diverse populair-wetenschappelijke tijdschriften.
Battle

Het projectteam Bite van de afdeling biomechanical engineering van werktuigbouwkunde gaat de TU vertegenwoordigen in de ‘Battle of the Universities’. Het team met het beste plan voor het vertalen van zijn wetenschappelijk onderzoek voor een breed publiek, wint honderdduizend euro voor de uitvoering ervan.

Uit 66 inzendingen, waaronder vier Delftse, koos de jury van de Academische Jaarprijs vorige week één finalist per universiteit. Het Delftse team gaat biologisch geïnspireerde medische technieken promoten, door met demonstratiemodellen rond te reizen naar scholen en markten. Als blikvanger willen ze een grote transparante kunstdarm maken, waarin de op een slak gebaseerde darminspectierobot rondkruipt. “De demonstraties op voorlichtingsdagen vinden mensen altijd prachtig”, zegt teamleider dr.ir Paul Breedveld. “De instrumenten zijn puur mechanisch en daardoor heel begrijpelijk.” De teams hebben tot mei de tijd om hun plannen uit te voeren. Op 1 juni wordt tijdens een slotmanifestatie de winnaar bekend.

www.academischejaarprijs.nl
Webcam

De nieuwe ingang van de botanische tuin is sinds vorige week te bekijken via een webcam. Het is de eerste van een netwerk van webcams, dat de tuin en de kassen in beeld zal brengen. Zo is het de bedoeling dat straks zeldzame bloeiende planten van over de hele wereld bekeken kunnen worden. De camera, die nu nog voornamelijk de kabbelende fontein en het verkeer op de Julianalaan erachter toont, is bedoeld als extraatje op de website.

www.botanischetuin.tudelft.nl
Voorzitter

Kees Daleboudt (Abvakabo) blijft voorzitter van de ondernemingsraad (or), zo werd afgelopen week duidelijk. Abvakabo eindigde deze maand in de or-verkiezingen opnieuw als tweede fractie. Tegenkandidaat Joanna Daudt van grootste partij Democratisch Beleid kreeg ook veel steun binnen de or, maar redde het uiteindelijk net niet. Ze is nu de nieuwe plaatsvervangende voorzitter. De nieuwe secretaris van de or is Sjoerd Dijkstra (CMHF), die tijdens de reorganisatie van de ondersteunende diensten de commissie OOD leidde.
Philips

Frits Philips is maandagavond op honderdjarige leeftijd thuis overleden. De Delftse alumnus studeerde van 1923 tot 1929 werktuigbouwkunde aan de toenmalige Technische Hogeschool. Vader Anton wilde namelijk graag een technische opleiding voor hem. Na zijn studie ging hij een jaar in militaire dienst, waarna hij officieel in dienst trad bij het familiebedrijf in Eindhoven. Daar maakte hij zich snel geliefd als zeer sociale werkgever.
Wiskundeles

Leerlingen hebben dieper inzicht in wiskundige theorieën als ze meer weten van de ontstaansgeschiedenis van de theorie. Dit concludeert Iris van Gulik, die vrijdag aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert. Van Gulik ontwikkelde twee onderwijsmethoden die een wiskundige theorie behandelen aan de hand van de ontstaansgeschiedenis. Ze testte die in verschillende havo- en vwo-klassen. De leerlingen bleken de stof beter te begrijpen en de nieuwe lesmethode leidde tot een levendiger leerproces en een grotere motivatie bij leerlingen. Nadeel was wel het gebruik van veel Oud-Nederlandse teksten. Van Gulik adviseert dan ook om na te gaan in hoeverre het historisch bronnenmateriaal bewerkt moet worden.
Strooivelden

De TU Delft krijgt een afkoopsom van 1,7 miljoen euro van stadsgewest Haaglanden voor de bestrijding van de elektromagnetische strooivelden van tramlijn 19. Die lijn moet eind 2007 door de TU-wijk gaan rijden en zal voor storingen zorgen in de onderzoeksapparatuur van met name Technische Natuurwetenschappen. Om dat te voorkomen moeten de elektromagnetische velden worden gecompenseerd. Dat kan op twee manieren. óf er moet om ieder gevoelig apparaat een tegenmagnetisch veld worden opgewekt door middel van compensatiespoelen, óf er moet in de trambaan zelf een tegenveld worden gecreëerd. Volgens Dick Gutlich van TU-vastgoed zal de universiteit beide opties de komende maanden nader onderzoeken.
Studentenruzie

Een groep Delftse studenten, van wie de identiteit onduidelijk is, is vorige week donderdag op station Delft uit een trein gezet. De groep kreeg onderweg van Den Haag naar Rotterdam zo’n ruzie met een groep Rotterdamse studenten, dat de conducteurs niet meer verder wilden rijden. De Delftenaren werd te verstaan gegeven uit te stappen. De politie moest ervoor zorgen dat de Rotterdammers in de trein bleven op weg naar huis.
Leegstand

Voor een Delftenaar is het de wereld op zijn kop. Op de campus van de Universiteit Twente in Enschede staan deze winter veel kamers leeg. Bewoners die nieuwe huisgenoten weten te werven, krijgen zelfs vijftig euro beloning. “De winterperiode betekent altijd rust op het woonfront”, zegt interim-directeur Henk Draaisma van studentenhuisvester Acasa. “Sommigen studeren af, anderen stoppen ermee en er zijn weinig studenten om hun kamer over te nemen. In juli en augustus is er een kamertekort, in de winter helemaal niet.”
Wereldbeker

Tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen, afgelopen weekend, debuteerde op de 1500 meter een Delftse IO-student. In de B-groep, maar toch. Het is de Deen Oliver Sundberg, bij gebrek aan schaatscultuur in zijn land momenteel de snelste Deense hardrijder. Zijn tijd van 1:57.77 betekende een verbetering van zijn persoonlijk record van bijna zes seconden. Tot zijn grote vreugde liet hij ook nog vier man achter zich. De 23-jarige uitwisselingsstudent maakte pas kennis met het afstandsschaatsen toen hij in januari naar Nederland kwam. Als jongeling deed hij aan ijshockey (“Ik was wel snel, maar niet stevig genoeg”), later werd hij een redelijk snelle skeelerrijder. Zijn ambities? “Ik wil nu eerst mijn techniek verbeteren, train vaak op de Uithof in Den Haag. Ik ben erg gemotiveerd.” Vandaag vertrekt Sundberg naar Turijn, voor de volgende worldcup-wedstrijden. Hij hoopt daar op de 1000, 1500 en 5000 meter uit te komen.
Kerstpakketten

Slecht nieuws voor de medewerkers die het vorig jaar betreurden dat er geen kerstpakketten meer werden uitgereikt. Ook in 2006 heeft het college van bestuur met de decanen en directeuren afgesproken dat het beschikbare geld beter aan borrels en kerst- en eindejaarsbijeenkomsten kan worden besteed. Feestelijke bijeenkomsten zijn beter voor het TU-gevoel en voor de contacten met de collega’s dan het meenemen van een pakketje, zo is de achterliggende redenering. Van een definitief afscheid van de kerstpakketten is overigens geen sprake.
In de prijzen

Twee Delftse onderzoekers ontvangen maandag de Nederlandse IBM Faculty Awards. Prof.dr. John Long van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica en dr.ing. Marc Zegveld van de faculteit Techniek, Bestuur en Management krijgen samen 50 duizend dollar voor hun innovatief onderzoek. Long voor zijn project over de toepassing van nieuwe kennis binnen chiptechnologie en Zegveld voor zijn nieuwe manier van zakendoen om innovatie te kunnen managen. IBM deelt de wereldwijde prijs jaarlijks uit om te stimuleren dat wetenschappelijke kennis een weg vindt naar de maatschappij.
Toezicht

Ir. Merel Engelbert van Bevervoorde (37) wordt vanaf januari 2006 lid van de raad van toezicht van de TU Delft. Zij volgt Marike van Lier Lels op. Engelbert Van Bevervoorde is sinds 2002 directielid van Nationale Nederlanden. Daar is ze verantwoordelijk voor het pensioenbedrijf. Verder is ze voorzitter van het internationale verzekeringsnetwerk ING Global Networks. De oud-geofysicastudente van de TU Delft begon haar carrière in 1993 ook bij ING. Sindsdien vervulde zij diverse functies in binnen- en buitenland. De raad van toezicht telt vijf leden.
Studieschuld

Een oud-student mag straks maximaal vijf jaar pauze inlassen bij de afbetaling van zijn studieschuld. Die moet in 25 jaar zijn terugbetaald. Op dit moment moet een studieschuld in vijftien jaar zijn voldaan. Het voorstel staat in de nieuwe wet op de studiefinanciering die onlangs door het kabinet werd besproken. De meeste plannen die staatssecretaris Rutte al in 2004 lanceerde, zijn intact gebleven: om bijvoorbeeld het aantal bijbaantjes onder studenten te beknotten, wil hij het collegegeld voorschieten. Omdat dit ongetwijfeld leidt tot hogere schulden, wil de staatssecretaris de aflossingstermijn verlengen met tien jaar. Studentenorganisaties hebben moeite met de overheidsvisie dat studieschuld een normale zaak is. Zij wijzen er op dat veel studenten last hebben van leenaversie en dus bijna altijd een bijbaan prefereren boven een schuld. Om die leenangst weg te nemen, wil Rutte de aflossing van de studieschuld sterker dan nu laten afhangen van het inkomen van oud-studenten. De huidige draagkrachtmeting gaat voornamelijk uit van de hoogte van de schuld.
Prijsvraag

De beroemde poolreiziger Robert Swan heeft dinsdag tijdens het seminar ‘Natuur en nieuwe energie’ in de aula een prijsvraag uitgeschreven voor studenten van de TU Delft. Hij roept hen op in een artikeltje van driehonderd woorden te zeggen waarom juist zij mee moeten op expeditie naar de Zuidpool eind februari 2006, in een team van veertig man. Swan wil dat de studenten onderzoeken hoe een Russisch onderzoekscentrum op de Zuidpool over kan stappen op duurzame energie. Volgende week start de TU een campagne om studenten te werven.

Hoofdredactie Delta

Met ingang van deze week heeft de redactie een nieuwe, waarnemend hoofdredacteur. Maarten Keulemans is de interim-opvolger van Richard Meijer, die per december met pensioen is. Meijer was vanaf 1993 betrokken bij Delta, eerst als hoofdredacteur, daarna als directeur communicatie en vervolgens opnieuw als hoofdredacteur. Keulemans (1968) was wetenschapsredacteur bij Delta; eerder werkte hij onder meer bij VPRO Noorderlicht, de NOS en diverse populair-wetenschappelijke tijdschriften.
Battle

Het projectteam Bite van de afdeling biomechanical engineering van werktuigbouwkunde gaat de TU vertegenwoordigen in de ‘Battle of the Universities’. Het team met het beste plan voor het vertalen van zijn wetenschappelijk onderzoek voor een breed publiek, wint honderdduizend euro voor de uitvoering ervan.

Uit 66 inzendingen, waaronder vier Delftse, koos de jury van de Academische Jaarprijs vorige week één finalist per universiteit. Het Delftse team gaat biologisch geïnspireerde medische technieken promoten, door met demonstratiemodellen rond te reizen naar scholen en markten. Als blikvanger willen ze een grote transparante kunstdarm maken, waarin de op een slak gebaseerde darminspectierobot rondkruipt. “De demonstraties op voorlichtingsdagen vinden mensen altijd prachtig”, zegt teamleider dr.ir Paul Breedveld. “De instrumenten zijn puur mechanisch en daardoor heel begrijpelijk.” De teams hebben tot mei de tijd om hun plannen uit te voeren. Op 1 juni wordt tijdens een slotmanifestatie de winnaar bekend.

www.academischejaarprijs.nl
Webcam

De nieuwe ingang van de botanische tuin is sinds vorige week te bekijken via een webcam. Het is de eerste van een netwerk van webcams, dat de tuin en de kassen in beeld zal brengen. Zo is het de bedoeling dat straks zeldzame bloeiende planten van over de hele wereld bekeken kunnen worden. De camera, die nu nog voornamelijk de kabbelende fontein en het verkeer op de Julianalaan erachter toont, is bedoeld als extraatje op de website.

www.botanischetuin.tudelft.nl
Voorzitter

Kees Daleboudt (Abvakabo) blijft voorzitter van de ondernemingsraad (or), zo werd afgelopen week duidelijk. Abvakabo eindigde deze maand in de or-verkiezingen opnieuw als tweede fractie. Tegenkandidaat Joanna Daudt van grootste partij Democratisch Beleid kreeg ook veel steun binnen de or, maar redde het uiteindelijk net niet. Ze is nu de nieuwe plaatsvervangende voorzitter. De nieuwe secretaris van de or is Sjoerd Dijkstra (CMHF), die tijdens de reorganisatie van de ondersteunende diensten de commissie OOD leidde.
Philips

Frits Philips is maandagavond op honderdjarige leeftijd thuis overleden. De Delftse alumnus studeerde van 1923 tot 1929 werktuigbouwkunde aan de toenmalige Technische Hogeschool. Vader Anton wilde namelijk graag een technische opleiding voor hem. Na zijn studie ging hij een jaar in militaire dienst, waarna hij officieel in dienst trad bij het familiebedrijf in Eindhoven. Daar maakte hij zich snel geliefd als zeer sociale werkgever.
Wiskundeles

Leerlingen hebben dieper inzicht in wiskundige theorieën als ze meer weten van de ontstaansgeschiedenis van de theorie. Dit concludeert Iris van Gulik, die vrijdag aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert. Van Gulik ontwikkelde twee onderwijsmethoden die een wiskundige theorie behandelen aan de hand van de ontstaansgeschiedenis. Ze testte die in verschillende havo- en vwo-klassen. De leerlingen bleken de stof beter te begrijpen en de nieuwe lesmethode leidde tot een levendiger leerproces en een grotere motivatie bij leerlingen. Nadeel was wel het gebruik van veel Oud-Nederlandse teksten. Van Gulik adviseert dan ook om na te gaan in hoeverre het historisch bronnenmateriaal bewerkt moet worden.
Strooivelden

De TU Delft krijgt een afkoopsom van 1,7 miljoen euro van stadsgewest Haaglanden voor de bestrijding van de elektromagnetische strooivelden van tramlijn 19. Die lijn moet eind 2007 door de TU-wijk gaan rijden en zal voor storingen zorgen in de onderzoeksapparatuur van met name Technische Natuurwetenschappen. Om dat te voorkomen moeten de elektromagnetische velden worden gecompenseerd. Dat kan op twee manieren. óf er moet om ieder gevoelig apparaat een tegenmagnetisch veld worden opgewekt door middel van compensatiespoelen, óf er moet in de trambaan zelf een tegenveld worden gecreëerd. Volgens Dick Gutlich van TU-vastgoed zal de universiteit beide opties de komende maanden nader onderzoeken.
Studentenruzie

Een groep Delftse studenten, van wie de identiteit onduidelijk is, is vorige week donderdag op station Delft uit een trein gezet. De groep kreeg onderweg van Den Haag naar Rotterdam zo’n ruzie met een groep Rotterdamse studenten, dat de conducteurs niet meer verder wilden rijden. De Delftenaren werd te verstaan gegeven uit te stappen. De politie moest ervoor zorgen dat de Rotterdammers in de trein bleven op weg naar huis.
Leegstand

Voor een Delftenaar is het de wereld op zijn kop. Op de campus van de Universiteit Twente in Enschede staan deze winter veel kamers leeg. Bewoners die nieuwe huisgenoten weten te werven, krijgen zelfs vijftig euro beloning. “De winterperiode betekent altijd rust op het woonfront”, zegt interim-directeur Henk Draaisma van studentenhuisvester Acasa. “Sommigen studeren af, anderen stoppen ermee en er zijn weinig studenten om hun kamer over te nemen. In juli en augustus is er een kamertekort, in de winter helemaal niet.”
Wereldbeker

Tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen, afgelopen weekend, debuteerde op de 1500 meter een Delftse IO-student. In de B-groep, maar toch. Het is de Deen Oliver Sundberg, bij gebrek aan schaatscultuur in zijn land momenteel de snelste Deense hardrijder. Zijn tijd van 1:57.77 betekende een verbetering van zijn persoonlijk record van bijna zes seconden. Tot zijn grote vreugde liet hij ook nog vier man achter zich. De 23-jarige uitwisselingsstudent maakte pas kennis met het afstandsschaatsen toen hij in januari naar Nederland kwam. Als jongeling deed hij aan ijshockey (“Ik was wel snel, maar niet stevig genoeg”), later werd hij een redelijk snelle skeelerrijder. Zijn ambities? “Ik wil nu eerst mijn techniek verbeteren, train vaak op de Uithof in Den Haag. Ik ben erg gemotiveerd.” Vandaag vertrekt Sundberg naar Turijn, voor de volgende worldcup-wedstrijden. Hij hoopt daar op de 1000, 1500 en 5000 meter uit te komen.
Kerstpakketten

Slecht nieuws voor de medewerkers die het vorig jaar betreurden dat er geen kerstpakketten meer werden uitgereikt. Ook in 2006 heeft het college van bestuur met de decanen en directeuren afgesproken dat het beschikbare geld beter aan borrels en kerst- en eindejaarsbijeenkomsten kan worden besteed. Feestelijke bijeenkomsten zijn beter voor het TU-gevoel en voor de contacten met de collega’s dan het meenemen van een pakketje, zo is de achterliggende redenering. Van een definitief afscheid van de kerstpakketten is overigens geen sprake.
In de prijzen

Twee Delftse onderzoekers ontvangen maandag de Nederlandse IBM Faculty Awards. Prof.dr. John Long van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica en dr.ing. Marc Zegveld van de faculteit Techniek, Bestuur en Management krijgen samen 50 duizend dollar voor hun innovatief onderzoek. Long voor zijn project over de toepassing van nieuwe kennis binnen chiptechnologie en Zegveld voor zijn nieuwe manier van zakendoen om innovatie te kunnen managen. IBM deelt de wereldwijde prijs jaarlijks uit om te stimuleren dat wetenschappelijke kennis een weg vindt naar de maatschappij.
Toezicht

Ir. Merel Engelbert van Bevervoorde (37) wordt vanaf januari 2006 lid van de raad van toezicht van de TU Delft. Zij volgt Marike van Lier Lels op. Engelbert Van Bevervoorde is sinds 2002 directielid van Nationale Nederlanden. Daar is ze verantwoordelijk voor het pensioenbedrijf. Verder is ze voorzitter van het internationale verzekeringsnetwerk ING Global Networks. De oud-geofysicastudente van de TU Delft begon haar carrière in 1993 ook bij ING. Sindsdien vervulde zij diverse functies in binnen- en buitenland. De raad van toezicht telt vijf leden.
Studieschuld

Een oud-student mag straks maximaal vijf jaar pauze inlassen bij de afbetaling van zijn studieschuld. Die moet in 25 jaar zijn terugbetaald. Op dit moment moet een studieschuld in vijftien jaar zijn voldaan. Het voorstel staat in de nieuwe wet op de studiefinanciering die onlangs door het kabinet werd besproken. De meeste plannen die staatssecretaris Rutte al in 2004 lanceerde, zijn intact gebleven: om bijvoorbeeld het aantal bijbaantjes onder studenten te beknotten, wil hij het collegegeld voorschieten. Omdat dit ongetwijfeld leidt tot hogere schulden, wil de staatssecretaris de aflossingstermijn verlengen met tien jaar. Studentenorganisaties hebben moeite met de overheidsvisie dat studieschuld een normale zaak is. Zij wijzen er op dat veel studenten last hebben van leenaversie en dus bijna altijd een bijbaan prefereren boven een schuld. Om die leenangst weg te nemen, wil Rutte de aflossing van de studieschuld sterker dan nu laten afhangen van het inkomen van oud-studenten. De huidige draagkrachtmeting gaat voornamelijk uit van de hoogte van de schuld.
Prijsvraag

De beroemde poolreiziger Robert Swan heeft dinsdag tijdens het seminar ‘Natuur en nieuwe energie’ in de aula een prijsvraag uitgeschreven voor studenten van de TU Delft. Hij roept hen op in een artikeltje van driehonderd woorden te zeggen waarom juist zij mee moeten op expeditie naar de Zuidpool eind februari 2006, in een team van veertig man. Swan wil dat de studenten onderzoeken hoe een Russisch onderzoekscentrum op de Zuidpool over kan stappen op duurzame energie. Volgende week start de TU een campagne om studenten te werven.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.