Education

Kort nieuws

GasunieDe raad van commissarissen van de Gasunie heeft sinds kort een nieuwe voorzitter: de Delftse collegevoorzitter Hans van Luijk.

Van Luijk is daarmee meteen ook voorzitter van Gas Transport Services. Overigens betekent de benoeming niet dat Van Luijk, eerder dan gepland, zal opstappen als collegevoorzitter van de TU Delft. Het contract van Van Luijk bij de TU Delft loopt af op 1 november 2007.
Bite

Het projectteam Bite (biologically inspired technology), dat de TU Delft vertegenwoordigde in de ‘Battle of the Universities’, ligt uit de race. De wedstrijd in het populariseren van wetenschap is georganiseerd door NRC Handelsblad, NWO en KNAW. Teams van de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Leiden en de Wageningen Universiteit zijn door naar de finale. De hoofdprijs is honderdduizend euro, bedoeld om de ideeën mee uit te voeren. Donderdag wordt de winnaar bekend. Dr. ir. Paul Breedveld (3mE) van het Delftse team is zeer teleurgesteld. “De jury heeft niet eens uitgelegd waarom we eruit liggen.” Hij en zijn drie medestrijders wilden door het hele land chirurgische instrumenten van eigen makelij demonstreren aan scholieren. De instrumenten zijn geïnspireerd op de natuur, zoals een endoscoop die werkt als de tentakels van een inktvis. Breedveld gaat kijken of het project niet alsnog, zij het in een afgeslankte vorm, door kan gaan met steun van de faculteit.
Suriname

Een tiental Delftse studenten, merendeels van Surinaamse afkomst, is geld aan het inzamelen voor de door de overstroming getroffen gebieden in Suriname. Vorige week woensdag haalden ze ongeveer 3300 euro op tijdens een benefietfeest in Dansschool Wesseling. Ook hebben ze afgelopen week met gezegelde collectebussen geld ingezameld in het centrum van Delft. “Dat geld wordt vandaag geteld door de gemeente”, zegt civielstudent Raheena Doekhie. “Deze week gaan we bedrijven aanschrijven voor een bijdrage. De gemeente heeft beloofd het bedrag dat we uiteindelijk bij elkaar krijgen, te verdubbelen.” Volgens Doekhie heerst in veel gebieden nog vooral een tekort aan babyvoeding.
Tweetonner

Met zijn salaris van 209 duizend euro was Hans van Luijk vorig jaar de op twee na meest verdienende collegevoorzitter van het land. Alleen Aalt Dijkhuizen (Wageningen Universiteit, 242 duizend euro) en Thijs Wöltgens (Open Universiteit, 232 duizend euro) verdienden meer, zo blijkt uit de jaarlijkse lijst van salarissen in de (semi-)publieke instellingen van het tijdschrift Intermediair. Op die lijst is Van Luijk overigens pas 64ste. Als het gaat om loonstijging, is de Delftse bestuurder met 2,5 procent opslag zelfs middenmoter. De voorzitters van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Open Universiteit Amsterdam, TU Eindhoven, Universiteit Leiden en Vrije Universiteit kregen een hoger percentage. De hoge lonen zijn logisch, vindt een woordvoerder van de volgens Intermediair meest verdienende Wageningse collegevoorzitter Dijkhuizen. “We zijn een fusie van een universiteit en verschillende onderzoeksinstellingen. Wageningen is voor de helft marktgeoriënteerd en moet elk jaar zijn orderportefeuille zien vol te krijgen. Denk je dat mensen uit idealisme een universiteit leiden? Kom nu toch. Dat meen je niet.”
Elektronica

De TU Delft krijgt twee miljoen euro van technologiestichting STW en elektronicabedrijven ASML en Seiko Epson. Met dit geld zal EWI de komende vier jaar technologie ontwikkelen om elektronica te stapelen. De technologie, waarvan de basis inmiddels is gelegd, maakt het mogelijk verschillende lagen elektronica op een chip te plaatsen. Door te stapelen passen meer functies op dezelfde oppervlakte. “Het nieuwe is vooral dat de elektronica bij een lage temperatuur wordt gemaakt”, zegt dr. Wim Metselaar (EWI). “Hierdoor kunnen we ook glas of zelfs plastic als onderlaag gebruiken.” Men zit dus niet meer vast aan een onderlaag van silicium. Dit materiaal, dat hoge temperaturen kan doorstaan, wordt uit een kristal gezaagd. De oppervlakte is daarom meestal niet groter dan twintig vierkante centimeter. “De nieuwe toepassing kan voor grotere oppervlaktes worden gebruik, bijvoorbeeld voor tv-schermen”, aldus Metselaar.
Starterssalaris

Pas afgestudeerde academici vinden steeds sneller een baan. Maar hun salarissen bleven in 2005 ongeveer gelijk, terwijl hun koopkracht afnam. Dat meldt het opinietijdschrift Elsevier in een themanummer over de arbeidsmarkt. De gegevens zijn gebaseerd op een enquête onder bijna tienduizend starters. Gemiddeld verdient een startende academicus nu 1612 euro netto per maand, 324 euro meer dan een hbo’er. Exacte studies leiden niet automatisch tot een vette bankrekening. Wiskundigen en fysici krijgen net zoveel als communicatiewetenschappers: 1550 euro per maand. Scheikundigen zitten daar zelfs nog onder. Werktuigbouwkundigen, technisch bedrijfskundigen en luchtvaarttechnologen worden hoger ingeschaald: tussen de 1725 en 1775 euro per maand. Een tandarts verdient dan al 3125 euro. Het zoeken van een baan begint academici wel minder tijd te kosten, blijkt uit de gegevens van Elsevier. In 2005 waren ze gemiddeld 4,7 maand bezig met het vinden van een baan op niveau, tegen 5,5 maand in 2004.
Sebastiaansbrug

De Sebastiaansbrug, die de TU-wijk verbindt met de binnenstad van Delft, gaat op de schop. De brug werd onlangs nagekeken in verband met de komst van tramlijn 19. Er bleken drie grote scheuren in te zitten. Er dreigt volgens de gemeente geen acuut gevaar. Zwaar verkeer, vrachtwagens van meer dan tien ton, wordt wel omgeleid. Binnen twee jaar . voor de komst van de tram . moet de brug gerenoveerd zijn. Wanneer de werkzaamheden precies beginnen, kan de gemeente niet zeggen. “We onderzoeken nu hoe we het gaan aanpakken”, vertelt een medewerker van de gemeente. “Mogelijk komt naast de huidige brug een kleinere brug voor fietsers en voetgangers.” De werkzaamheden gaan tussen de 8 en 15 miljoen euro kosten.
Basisboek

“Alles wat een ingenieur moet weten over duurzaamheid staat erin”, meent dr.ir. Karel Mulder (TBM). Hij stelde het boek ‘Sustainable Development for Engineers, a handbook and resource guide’ samen, dat vorige week gepresenteerd werd. “Er bestaan wel boeken over verschillende aspecten van duurzaamheid, maar geen goed basisboek over duurzaamheid gericht op ingenieurs”, vindt Mulder. Omdat hij dacht dat daar behoefte aan is, schreef hij het boek dat volgens hem een klassieker kan worden. Het boek wordt in eerste instantie gebruikt voor onderwijs. De tien hoofdstukken gaan in op diverse aspecten van duurzaamheid, met verwijzingen naar andere bronnen. Aan het boek werkten auteurs van verschillende nationaliteiten, voornamelijk Nederlandse en Spaanse, mee. En dat internationale perspectief is belangrijk, volgens de samensteller. “Ieder land kijkt door een nationale bril, maar duurzaamheid is toch typisch iets dat je op wereldschaal moet bekijken.”
Fraude

Eén op de zeven oud-studenten zegt te hebben gefraudeerd. Ze spiekten of leverden werk in dat door anderen is gedaan. Het komt zelfs voor dat studenten hun tentamen door iemand anders laten maken. Dat blijkt uit een door Elsevier uitgevoerde enquête onder achtduizend oud-studenten. Zij voltooiden hun opleiding in 2003/04. Studiefraude komt vooral voor onder hbo’ers: 56 procent van hen zegt wel eens fraude te hebben meegemaakt, tegen 42 procent van de universitaire studenten. 16 Procent van de ondervraagden geeft toe zelf te hebben gefraudeerd. Volgens de ‘getuigen’ van fraude is het geheel of gedeeltelijk overschrijven van werkstukken het populairst: 83 procent van alle ondervraagden heeft er (indirect) mee te maken gehad. Spieken tijdens tentamens is ook algemeen: 69 procent van hen heeft ooit gezien of gehoord dat het gebeurde. 7 Procent was er getuige van hoe studenten tentamens door een ander lieten uitvoeren.
Zeilprestatie

Op de internationaal bezette Holland Regatta in Medemblik eindigde zeiler en derdejaars student maritieme techniek Wilco Stavenuiter met zijn zeilmaat Jeroen van Catz op de zesde plaats in het eindklassement van de 49er-klasse. Volgende week vaart het duo mee in het wereldkampioenschap dat gehouden wordt in het Franse Aix-les-Bains. Als de boot bij de eerste zestien eindigt, verwerft het tweetal de B-status. Om in aanmerking te komen voor de Olympische Spelen dient de ploeg ook nog de A-status te behalen.
Tsunami

Na de tsunami van 24 december 2004 besloot de Noorse regering dat er bij de kustlijn van Oslo een herdenkingsmonument voor de vele slachtoffers zou moeten komen. Bouwkundestudenten Jikke van Loon en Thijs de Boer zijn met hun ontwerp doorgedrongen tot de gesloten competitie. Samen met drie Noorse ontwerpen werd hun voorstel geselecteerd uit 845 inzendingen. Phanta Rhei, heet het ontwerp van De Boer en Van Loon. Levensechte afgietsels van door de tsunami gehavende tropische bomen worden in koper gegoten. De bomen moeten zowel de ramp als het weerstandsvermogen van de getroffen gebieden symboliseren. Het monument zou in het overgangsgebied tussen kust en zee worden geplaatst en moet goed bereikbaar zijn.

Gasunie

De raad van commissarissen van de Gasunie heeft sinds kort een nieuwe voorzitter: de Delftse collegevoorzitter Hans van Luijk. Van Luijk is daarmee meteen ook voorzitter van Gas Transport Services. Overigens betekent de benoeming niet dat Van Luijk, eerder dan gepland, zal opstappen als collegevoorzitter van de TU Delft. Het contract van Van Luijk bij de TU Delft loopt af op 1 november 2007.
Bite

Het projectteam Bite (biologically inspired technology), dat de TU Delft vertegenwoordigde in de ‘Battle of the Universities’, ligt uit de race. De wedstrijd in het populariseren van wetenschap is georganiseerd door NRC Handelsblad, NWO en KNAW. Teams van de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Leiden en de Wageningen Universiteit zijn door naar de finale. De hoofdprijs is honderdduizend euro, bedoeld om de ideeën mee uit te voeren. Donderdag wordt de winnaar bekend. Dr. ir. Paul Breedveld (3mE) van het Delftse team is zeer teleurgesteld. “De jury heeft niet eens uitgelegd waarom we eruit liggen.” Hij en zijn drie medestrijders wilden door het hele land chirurgische instrumenten van eigen makelij demonstreren aan scholieren. De instrumenten zijn geïnspireerd op de natuur, zoals een endoscoop die werkt als de tentakels van een inktvis. Breedveld gaat kijken of het project niet alsnog, zij het in een afgeslankte vorm, door kan gaan met steun van de faculteit.
Suriname

Een tiental Delftse studenten, merendeels van Surinaamse afkomst, is geld aan het inzamelen voor de door de overstroming getroffen gebieden in Suriname. Vorige week woensdag haalden ze ongeveer 3300 euro op tijdens een benefietfeest in Dansschool Wesseling. Ook hebben ze afgelopen week met gezegelde collectebussen geld ingezameld in het centrum van Delft. “Dat geld wordt vandaag geteld door de gemeente”, zegt civielstudent Raheena Doekhie. “Deze week gaan we bedrijven aanschrijven voor een bijdrage. De gemeente heeft beloofd het bedrag dat we uiteindelijk bij elkaar krijgen, te verdubbelen.” Volgens Doekhie heerst in veel gebieden nog vooral een tekort aan babyvoeding.
Tweetonner

Met zijn salaris van 209 duizend euro was Hans van Luijk vorig jaar de op twee na meest verdienende collegevoorzitter van het land. Alleen Aalt Dijkhuizen (Wageningen Universiteit, 242 duizend euro) en Thijs Wöltgens (Open Universiteit, 232 duizend euro) verdienden meer, zo blijkt uit de jaarlijkse lijst van salarissen in de (semi-)publieke instellingen van het tijdschrift Intermediair. Op die lijst is Van Luijk overigens pas 64ste. Als het gaat om loonstijging, is de Delftse bestuurder met 2,5 procent opslag zelfs middenmoter. De voorzitters van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Open Universiteit Amsterdam, TU Eindhoven, Universiteit Leiden en Vrije Universiteit kregen een hoger percentage. De hoge lonen zijn logisch, vindt een woordvoerder van de volgens Intermediair meest verdienende Wageningse collegevoorzitter Dijkhuizen. “We zijn een fusie van een universiteit en verschillende onderzoeksinstellingen. Wageningen is voor de helft marktgeoriënteerd en moet elk jaar zijn orderportefeuille zien vol te krijgen. Denk je dat mensen uit idealisme een universiteit leiden? Kom nu toch. Dat meen je niet.”
Elektronica

De TU Delft krijgt twee miljoen euro van technologiestichting STW en elektronicabedrijven ASML en Seiko Epson. Met dit geld zal EWI de komende vier jaar technologie ontwikkelen om elektronica te stapelen. De technologie, waarvan de basis inmiddels is gelegd, maakt het mogelijk verschillende lagen elektronica op een chip te plaatsen. Door te stapelen passen meer functies op dezelfde oppervlakte. “Het nieuwe is vooral dat de elektronica bij een lage temperatuur wordt gemaakt”, zegt dr. Wim Metselaar (EWI). “Hierdoor kunnen we ook glas of zelfs plastic als onderlaag gebruiken.” Men zit dus niet meer vast aan een onderlaag van silicium. Dit materiaal, dat hoge temperaturen kan doorstaan, wordt uit een kristal gezaagd. De oppervlakte is daarom meestal niet groter dan twintig vierkante centimeter. “De nieuwe toepassing kan voor grotere oppervlaktes worden gebruik, bijvoorbeeld voor tv-schermen”, aldus Metselaar.
Starterssalaris

Pas afgestudeerde academici vinden steeds sneller een baan. Maar hun salarissen bleven in 2005 ongeveer gelijk, terwijl hun koopkracht afnam. Dat meldt het opinietijdschrift Elsevier in een themanummer over de arbeidsmarkt. De gegevens zijn gebaseerd op een enquête onder bijna tienduizend starters. Gemiddeld verdient een startende academicus nu 1612 euro netto per maand, 324 euro meer dan een hbo’er. Exacte studies leiden niet automatisch tot een vette bankrekening. Wiskundigen en fysici krijgen net zoveel als communicatiewetenschappers: 1550 euro per maand. Scheikundigen zitten daar zelfs nog onder. Werktuigbouwkundigen, technisch bedrijfskundigen en luchtvaarttechnologen worden hoger ingeschaald: tussen de 1725 en 1775 euro per maand. Een tandarts verdient dan al 3125 euro. Het zoeken van een baan begint academici wel minder tijd te kosten, blijkt uit de gegevens van Elsevier. In 2005 waren ze gemiddeld 4,7 maand bezig met het vinden van een baan op niveau, tegen 5,5 maand in 2004.
Sebastiaansbrug

De Sebastiaansbrug, die de TU-wijk verbindt met de binnenstad van Delft, gaat op de schop. De brug werd onlangs nagekeken in verband met de komst van tramlijn 19. Er bleken drie grote scheuren in te zitten. Er dreigt volgens de gemeente geen acuut gevaar. Zwaar verkeer, vrachtwagens van meer dan tien ton, wordt wel omgeleid. Binnen twee jaar . voor de komst van de tram . moet de brug gerenoveerd zijn. Wanneer de werkzaamheden precies beginnen, kan de gemeente niet zeggen. “We onderzoeken nu hoe we het gaan aanpakken”, vertelt een medewerker van de gemeente. “Mogelijk komt naast de huidige brug een kleinere brug voor fietsers en voetgangers.” De werkzaamheden gaan tussen de 8 en 15 miljoen euro kosten.
Basisboek

“Alles wat een ingenieur moet weten over duurzaamheid staat erin”, meent dr.ir. Karel Mulder (TBM). Hij stelde het boek ‘Sustainable Development for Engineers, a handbook and resource guide’ samen, dat vorige week gepresenteerd werd. “Er bestaan wel boeken over verschillende aspecten van duurzaamheid, maar geen goed basisboek over duurzaamheid gericht op ingenieurs”, vindt Mulder. Omdat hij dacht dat daar behoefte aan is, schreef hij het boek dat volgens hem een klassieker kan worden. Het boek wordt in eerste instantie gebruikt voor onderwijs. De tien hoofdstukken gaan in op diverse aspecten van duurzaamheid, met verwijzingen naar andere bronnen. Aan het boek werkten auteurs van verschillende nationaliteiten, voornamelijk Nederlandse en Spaanse, mee. En dat internationale perspectief is belangrijk, volgens de samensteller. “Ieder land kijkt door een nationale bril, maar duurzaamheid is toch typisch iets dat je op wereldschaal moet bekijken.”
Fraude

Eén op de zeven oud-studenten zegt te hebben gefraudeerd. Ze spiekten of leverden werk in dat door anderen is gedaan. Het komt zelfs voor dat studenten hun tentamen door iemand anders laten maken. Dat blijkt uit een door Elsevier uitgevoerde enquête onder achtduizend oud-studenten. Zij voltooiden hun opleiding in 2003/04. Studiefraude komt vooral voor onder hbo’ers: 56 procent van hen zegt wel eens fraude te hebben meegemaakt, tegen 42 procent van de universitaire studenten. 16 Procent van de ondervraagden geeft toe zelf te hebben gefraudeerd. Volgens de ‘getuigen’ van fraude is het geheel of gedeeltelijk overschrijven van werkstukken het populairst: 83 procent van alle ondervraagden heeft er (indirect) mee te maken gehad. Spieken tijdens tentamens is ook algemeen: 69 procent van hen heeft ooit gezien of gehoord dat het gebeurde. 7 Procent was er getuige van hoe studenten tentamens door een ander lieten uitvoeren.
Zeilprestatie

Op de internationaal bezette Holland Regatta in Medemblik eindigde zeiler en derdejaars student maritieme techniek Wilco Stavenuiter met zijn zeilmaat Jeroen van Catz op de zesde plaats in het eindklassement van de 49er-klasse. Volgende week vaart het duo mee in het wereldkampioenschap dat gehouden wordt in het Franse Aix-les-Bains. Als de boot bij de eerste zestien eindigt, verwerft het tweetal de B-status. Om in aanmerking te komen voor de Olympische Spelen dient de ploeg ook nog de A-status te behalen.
Tsunami

Na de tsunami van 24 december 2004 besloot de Noorse regering dat er bij de kustlijn van Oslo een herdenkingsmonument voor de vele slachtoffers zou moeten komen. Bouwkundestudenten Jikke van Loon en Thijs de Boer zijn met hun ontwerp doorgedrongen tot de gesloten competitie. Samen met drie Noorse ontwerpen werd hun voorstel geselecteerd uit 845 inzendingen. Phanta Rhei, heet het ontwerp van De Boer en Van Loon. Levensechte afgietsels van door de tsunami gehavende tropische bomen worden in koper gegoten. De bomen moeten zowel de ramp als het weerstandsvermogen van de getroffen gebieden symboliseren. Het monument zou in het overgangsgebied tussen kust en zee worden geplaatst en moet goed bereikbaar zijn.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.