Education

Kort nieuws

DakloosDe bridgeclub van Prometheus, de personeelsvereniging van de TU Delft, raakt zijn bridgeruimte kwijt. Het hoofdgebouw aan het Zuidplantsoen wordt verbouwd tot appartementencomplex, dus daar is binnenkort geen plaats meer voor de bridgers.

“We hebben samen met de bridgeclub gezocht naar een andere locatie. Het sportcentrum leek veelbelovend, maar ook dat is niets geworden”, aldus Dick Gutlich van Vastgoed. “We zouden daar in hun café zitten. Maar bridgen is een denksport, dat gaat niet naast mensen die aan de bar staan”, legt Arné Heijmans van bridgeclub Prometheus uit. Inmiddels is een vervangende ruimte gevonden: een kerkgebouw in Delfgauw. Een noodgreep volgens Heijmans. “Het voelt niet goed. We zijn als vereniging verbonden aan de TU en we willen het liefst ook hier een ruimte. We hopen zo snel mogelijk alsnog van de TU een plaats te krijgen om te bridgen.”
Proefschriften online

Vrijwel alle Delftse proefschriften van de afgelopen twee decennia zijn binnenkort te downloaden van de ‘Nationale Proefschriftensite’. De site is een initiatief van Dare (Digital Academic Repositories), een samenwerkingsverband tussen NWO en KNAW en alle Nederlandse universiteitsbibliotheken. Vanaf eind 2007 moeten de universiteiten 90 procent van hun proefschriften direct online zetten. “Hoewel de site pas op 13 september officieel wordt gelanceerd, hebben we nu al meer dan 2500 Delftse dissertaties vanaf 1990 beschikbaar gesteld”, zegt bibliotheekmedewerker Just de Leeuwe. Volgens hem loopt de TU voorop in het project. “Wij hebben ervoor gekozen ver terug in de tijd te gaan. De meeste universiteiten doen dit niet, omdat het ontzettend tijdrovend is.” De komende jaren wil de bibliotheek meer Delftse literatuur op het web plaatsen, zoals redevoeringen, studentenscripties en onderzoeksresultaten van vakgroepen.

www.darenet.nl

repository.tudelft.nl
Hoogleraar

Mr. Friso de Zeeuw (1952) is per 1 augustus benoemd tot praktijkleraar gebiedsontwikkeling bij de afdeling real estate and housing van de faculteit Bouwkunde. Het gaat om een deeltijdhoogleraarschap voor een periode van drie jaar. De Zeeuw is sinds 1998 directeur nieuwe markten bij Bouwfonds MAB Ontwikkeling en heeft veel bestuurlijke ervaring. Zo was hij wethouder in Monnickendam en gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Op 6 september houdt De Zeeuw een rede op de Erasmus Universiteit Rotterdam, tijdens een bijeenkomst van de Delfts-Rotterdamse master city developer-opleiding.
Studentensatelliet

De Delftse studentensatelliet Delfi-C3 wordt op 30 juni 2007 vanuit India gelanceerd. Dit heeft de TU vorige week afgesproken met de universiteit van Toronto – die fungeert als ‘lanceringsmakelaar’ – en de Indian Space Research Organisation (ISRO). De Delfi-C3 is de vierde Nederlandse satelliet en de eerste studentensatelliet van Nederlandse makelij die het heelal ingaat. Drie maanden verblijft het object ter grootte van slechts een paar melkpakken in de ruimte om experimenten uit te voeren. Zo wordt een nieuw type zonnecellen getest voor ruimtevaartonderneming Dutch Space en zonnesensoren voor TNO. Na deze periode wordt de satelliet, als alles nog goed functioneert, met een commando vanuit Delft omgeschakeld in een andere stand waardoor radioamateurs er gebruik van kunnen maken.
Database

Een nieuwe database moet inzicht geven in alle instrumenten voor materiaalkundig onderzoek op de TU Delft. Op dit moment omvat de database driehonderd apparaten. Aan het einde van het jaar is hij met ongeveer vijfhonderd instrumenten compleet, hoopt prof.dr.ir. Sybrand van der Zwaag. De wetenschappelijk directeur van het Delft Center for Materials nam het initiatief voor de database toen hij hoorde dat L&R aan het sparen was voor een speciale elektronenmicroscoop. “Ik wist toevallig dat bij Civiele Techniek zo’n zelfde apparaat stond, zonder dat er veel mee gebeurde. L&R hoefde dus geen nieuwe microscoop van anderhalf miljoen euro te kopen.” De professor is ervan overtuigd dat de database ook voor andere onderzoeksgebieden nuttig is. “Maar een database voor alle instrumenten is zo’n groot project, dat niemand eraan begint. Daarom zijn we maar vast begonnen met de materiaalkundige apparaten.”

www.dcmat-is.tudelft.nl
Fellows

Fellow worden in het prestigieuze Oak Ridge National Laboratory (ORNL), velen willen het. Maar het ORNL selecteert per jaar slechts vier of vijf ‘uitmuntende jonge onderzoekers’. Dr.ir. Paul Snijders van het Kavli Instituut is een van de gelukkigen die binnen het Wigner Fellowship-programma onderzoek mag doen. Snijders promoveerde in juni cum laude op onderzoek naar het gedrag van elektronen in nano-draadjes, draadjes van één atoom dik. De materiaalkundige mag als fellow twee jaar werken aan zijn eigen onderzoeksvoorstel.
Rijgedrag

Wat zijn de gevolgen van het versmallen van een snelweg op het rijgedrag van mensen? Dat onderzocht student civiele techniek Robert Jan ter Kuile. Vanuit een helikopter nam hij beelden van automobilisten op krappe weghelften. Hij verwerkte zijn gegevens in een model waarmee de effecten van de wegversmallingen beter te voorspellen zijn. Donderdag studeert hij af op dit project. Tot nu toe zijn verkeersdeskundigen voor hun voorspellingen aangewezen op het zogenaamde volgmodel. Hierbij wordt alleen rekening gehouden met de manier waarop automobilisten reageren op wegdeelnemers op hun eigen weghelft. Ter Kuile deed zijn onderzoek in samenwerking met de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van Rijkswaterstaat.
Celebration

31 Internationale studenten zijn afgelopen donderdag cum laude afgestudeerd. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met vorig jaar, toen er vijftien internationale studenten met deze prestigieuze vermelding afstudeerden. Dat bleek tijdens de graduation celebration van dit jaar. Voor dit jaar hebben zich al meer dan 345 internationale studenten aangemeld, terwijl de inschrijfdatum nog niet is gesloten. Vorig jaar waren dat er in totaal 319. Opmerkelijk is ook dat 35 procent van de buitenlandse studenten vrouw is. Bij de reguliere TU-studenten is dat 20 procent.
Van Katwijk

In het bericht over het vertrek van EWI-decaan prof.dr.ir. Jan van Katwijk (Delta 23) stond abusievelijk vermeld dat Van Katwijk tijdelijk wordt opgevolgd door prof.dr.ir. Jan Biemond. Van Katwijk wordt bij zijn vertrek op 1 november 2006 echter meteen opgevolgd door een nieuwe decaan. De werving hiervoor loopt nog. Biemond is wel plaatsvervangend decaan, maar dat staat los van het vertrek van Van Katwijk. Ieder studiejaar wordt uit de leden van het facultaire managementteam van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica een plaatsvervangend decaan aangewezen.
Wegwijzers

TU-studenten gaan meehelpen met de bewegwijzering van het nieuwe Mekelpark. De komende maanden bekijkt bewegwijzeringsexpert Frans van Mourik van Industrieel Ontwerpen hoe studenten via afstudeerprojecten, extra vakken of ontwerpopdrachten bij de bewegwijzering betrokken kunnen worden. Het idee komt van studentenraadsfractie Oras. “We vinden het belangrijk dat de universiteit met dit soort projecten laat zien wat haar studenten kunnen. Als je het talent in huis hebt, moet je het ook laten zien”, zegt Oras-voorzitter Suze Ann Bakker. “Bovendien was de vorige bewegwijzering op de universiteit niet naar tevredenheid van de TU, dus valt er voor ons nog veel te verbeteren.” De studenten komen onder supervisie van een professioneel bedrijf. “Zodat de nieuwe bewegwijzering van een hoge kwaliteit wordt.”
Spoken verjaagd

De TU Delft en andere universiteiten en hogescholen krijgen geen overheidsgeld meer voor ‘spookstudenten’ uit het buitenland. Voortaan is vereist dat studenten onderwijs volgen in Nederland en staan ingeschreven bij een gemeente. Dat staat in een noodwet waartoe het kabinet vorige week heeft besloten. Directe aanleiding is de hbo-fraude, die al zorgde voor een terugvordering van 108 miljoen euro aan subsidie door het ministerie. Berucht is het geval van de Christelijke Hogeschool Nederland: daar stonden Russische spookstudenten ingeschreven die niet of nauwelijks hier studeerden.
Studententelevisie

Folia lanceert volgende maand als eerste universiteitsblad in Nederland een digitaal televisiekanaal dat zich richt op studenten. Het weekblad van de Universiteit van Amsterdam is een samenwerking aangegaan met Campus TV. Dit bedrijf is opgericht door oud-Folia-medewerkers, onder wie Beau van Erven Dorens. Op 6 september zijn de eerste door Campus TV verzorgde uitzendingen te zien op de nieuwe website van Folia. Het is bedoeling dat er een dagelijks te verversen stroom aan internationaal, landelijk en universitair nieuws op gang komt. De site biedt ook toegang tot de nieuwe website Folia Nostra, gespecialiseerd in ‘studentikoze journalistiek’. Op de TU Delft is de afgelopen jaren druk geëxperimenteerd met campus-tv, maar voor een samenwerking tussen televisiemakers en Delta bestaan vooralsnog geen plannen.

Dakloos

De bridgeclub van Prometheus, de personeelsvereniging van de TU Delft, raakt zijn bridgeruimte kwijt. Het hoofdgebouw aan het Zuidplantsoen wordt verbouwd tot appartementencomplex, dus daar is binnenkort geen plaats meer voor de bridgers. “We hebben samen met de bridgeclub gezocht naar een andere locatie. Het sportcentrum leek veelbelovend, maar ook dat is niets geworden”, aldus Dick Gutlich van Vastgoed. “We zouden daar in hun café zitten. Maar bridgen is een denksport, dat gaat niet naast mensen die aan de bar staan”, legt Arné Heijmans van bridgeclub Prometheus uit. Inmiddels is een vervangende ruimte gevonden: een kerkgebouw in Delfgauw. Een noodgreep volgens Heijmans. “Het voelt niet goed. We zijn als vereniging verbonden aan de TU en we willen het liefst ook hier een ruimte. We hopen zo snel mogelijk alsnog van de TU een plaats te krijgen om te bridgen.”
Proefschriften online

Vrijwel alle Delftse proefschriften van de afgelopen twee decennia zijn binnenkort te downloaden van de ‘Nationale Proefschriftensite’. De site is een initiatief van Dare (Digital Academic Repositories), een samenwerkingsverband tussen NWO en KNAW en alle Nederlandse universiteitsbibliotheken. Vanaf eind 2007 moeten de universiteiten 90 procent van hun proefschriften direct online zetten. “Hoewel de site pas op 13 september officieel wordt gelanceerd, hebben we nu al meer dan 2500 Delftse dissertaties vanaf 1990 beschikbaar gesteld”, zegt bibliotheekmedewerker Just de Leeuwe. Volgens hem loopt de TU voorop in het project. “Wij hebben ervoor gekozen ver terug in de tijd te gaan. De meeste universiteiten doen dit niet, omdat het ontzettend tijdrovend is.” De komende jaren wil de bibliotheek meer Delftse literatuur op het web plaatsen, zoals redevoeringen, studentenscripties en onderzoeksresultaten van vakgroepen.

www.darenet.nl

repository.tudelft.nl
Hoogleraar

Mr. Friso de Zeeuw (1952) is per 1 augustus benoemd tot praktijkleraar gebiedsontwikkeling bij de afdeling real estate and housing van de faculteit Bouwkunde. Het gaat om een deeltijdhoogleraarschap voor een periode van drie jaar. De Zeeuw is sinds 1998 directeur nieuwe markten bij Bouwfonds MAB Ontwikkeling en heeft veel bestuurlijke ervaring. Zo was hij wethouder in Monnickendam en gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Op 6 september houdt De Zeeuw een rede op de Erasmus Universiteit Rotterdam, tijdens een bijeenkomst van de Delfts-Rotterdamse master city developer-opleiding.
Studentensatelliet

De Delftse studentensatelliet Delfi-C3 wordt op 30 juni 2007 vanuit India gelanceerd. Dit heeft de TU vorige week afgesproken met de universiteit van Toronto – die fungeert als ‘lanceringsmakelaar’ – en de Indian Space Research Organisation (ISRO). De Delfi-C3 is de vierde Nederlandse satelliet en de eerste studentensatelliet van Nederlandse makelij die het heelal ingaat. Drie maanden verblijft het object ter grootte van slechts een paar melkpakken in de ruimte om experimenten uit te voeren. Zo wordt een nieuw type zonnecellen getest voor ruimtevaartonderneming Dutch Space en zonnesensoren voor TNO. Na deze periode wordt de satelliet, als alles nog goed functioneert, met een commando vanuit Delft omgeschakeld in een andere stand waardoor radioamateurs er gebruik van kunnen maken.
Database

Een nieuwe database moet inzicht geven in alle instrumenten voor materiaalkundig onderzoek op de TU Delft. Op dit moment omvat de database driehonderd apparaten. Aan het einde van het jaar is hij met ongeveer vijfhonderd instrumenten compleet, hoopt prof.dr.ir. Sybrand van der Zwaag. De wetenschappelijk directeur van het Delft Center for Materials nam het initiatief voor de database toen hij hoorde dat L&R aan het sparen was voor een speciale elektronenmicroscoop. “Ik wist toevallig dat bij Civiele Techniek zo’n zelfde apparaat stond, zonder dat er veel mee gebeurde. L&R hoefde dus geen nieuwe microscoop van anderhalf miljoen euro te kopen.” De professor is ervan overtuigd dat de database ook voor andere onderzoeksgebieden nuttig is. “Maar een database voor alle instrumenten is zo’n groot project, dat niemand eraan begint. Daarom zijn we maar vast begonnen met de materiaalkundige apparaten.”

www.dcmat-is.tudelft.nl
Fellows

Fellow worden in het prestigieuze Oak Ridge National Laboratory (ORNL), velen willen het. Maar het ORNL selecteert per jaar slechts vier of vijf ‘uitmuntende jonge onderzoekers’. Dr.ir. Paul Snijders van het Kavli Instituut is een van de gelukkigen die binnen het Wigner Fellowship-programma onderzoek mag doen. Snijders promoveerde in juni cum laude op onderzoek naar het gedrag van elektronen in nano-draadjes, draadjes van één atoom dik. De materiaalkundige mag als fellow twee jaar werken aan zijn eigen onderzoeksvoorstel.
Rijgedrag

Wat zijn de gevolgen van het versmallen van een snelweg op het rijgedrag van mensen? Dat onderzocht student civiele techniek Robert Jan ter Kuile. Vanuit een helikopter nam hij beelden van automobilisten op krappe weghelften. Hij verwerkte zijn gegevens in een model waarmee de effecten van de wegversmallingen beter te voorspellen zijn. Donderdag studeert hij af op dit project. Tot nu toe zijn verkeersdeskundigen voor hun voorspellingen aangewezen op het zogenaamde volgmodel. Hierbij wordt alleen rekening gehouden met de manier waarop automobilisten reageren op wegdeelnemers op hun eigen weghelft. Ter Kuile deed zijn onderzoek in samenwerking met de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van Rijkswaterstaat.
Celebration

31 Internationale studenten zijn afgelopen donderdag cum laude afgestudeerd. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met vorig jaar, toen er vijftien internationale studenten met deze prestigieuze vermelding afstudeerden. Dat bleek tijdens de graduation celebration van dit jaar. Voor dit jaar hebben zich al meer dan 345 internationale studenten aangemeld, terwijl de inschrijfdatum nog niet is gesloten. Vorig jaar waren dat er in totaal 319. Opmerkelijk is ook dat 35 procent van de buitenlandse studenten vrouw is. Bij de reguliere TU-studenten is dat 20 procent.
Van Katwijk

In het bericht over het vertrek van EWI-decaan prof.dr.ir. Jan van Katwijk (Delta 23) stond abusievelijk vermeld dat Van Katwijk tijdelijk wordt opgevolgd door prof.dr.ir. Jan Biemond. Van Katwijk wordt bij zijn vertrek op 1 november 2006 echter meteen opgevolgd door een nieuwe decaan. De werving hiervoor loopt nog. Biemond is wel plaatsvervangend decaan, maar dat staat los van het vertrek van Van Katwijk. Ieder studiejaar wordt uit de leden van het facultaire managementteam van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica een plaatsvervangend decaan aangewezen.
Wegwijzers

TU-studenten gaan meehelpen met de bewegwijzering van het nieuwe Mekelpark. De komende maanden bekijkt bewegwijzeringsexpert Frans van Mourik van Industrieel Ontwerpen hoe studenten via afstudeerprojecten, extra vakken of ontwerpopdrachten bij de bewegwijzering betrokken kunnen worden. Het idee komt van studentenraadsfractie Oras. “We vinden het belangrijk dat de universiteit met dit soort projecten laat zien wat haar studenten kunnen. Als je het talent in huis hebt, moet je het ook laten zien”, zegt Oras-voorzitter Suze Ann Bakker. “Bovendien was de vorige bewegwijzering op de universiteit niet naar tevredenheid van de TU, dus valt er voor ons nog veel te verbeteren.” De studenten komen onder supervisie van een professioneel bedrijf. “Zodat de nieuwe bewegwijzering van een hoge kwaliteit wordt.”
Spoken verjaagd

De TU Delft en andere universiteiten en hogescholen krijgen geen overheidsgeld meer voor ‘spookstudenten’ uit het buitenland. Voortaan is vereist dat studenten onderwijs volgen in Nederland en staan ingeschreven bij een gemeente. Dat staat in een noodwet waartoe het kabinet vorige week heeft besloten. Directe aanleiding is de hbo-fraude, die al zorgde voor een terugvordering van 108 miljoen euro aan subsidie door het ministerie. Berucht is het geval van de Christelijke Hogeschool Nederland: daar stonden Russische spookstudenten ingeschreven die niet of nauwelijks hier studeerden.
Studententelevisie

Folia lanceert volgende maand als eerste universiteitsblad in Nederland een digitaal televisiekanaal dat zich richt op studenten. Het weekblad van de Universiteit van Amsterdam is een samenwerking aangegaan met Campus TV. Dit bedrijf is opgericht door oud-Folia-medewerkers, onder wie Beau van Erven Dorens. Op 6 september zijn de eerste door Campus TV verzorgde uitzendingen te zien op de nieuwe website van Folia. Het is bedoeling dat er een dagelijks te verversen stroom aan internationaal, landelijk en universitair nieuws op gang komt. De site biedt ook toegang tot de nieuwe website Folia Nostra, gespecialiseerd in ‘studentikoze journalistiek’. Op de TU Delft is de afgelopen jaren druk geëxperimenteerd met campus-tv, maar voor een samenwerking tussen televisiemakers en Delta bestaan vooralsnog geen plannen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.