Education

Kort nieuws

IngehaaldDe hoogste plaats voor een Nederlandse universiteit op de wereldtop-100 van het Britse dagblad The Times is dit jaar voor de TU Eindhoven: plaats 67.

Delft is de koppositie van vorig jaar (plaats 53) kwijtgeraakt en zakte terug naar de 86ste plek. Volgens het Britse dagblad The Times horen zeven Nederlandse universiteiten bij de top 100 van de wereld. Dat zijn er drie meer dan vorig jaar.
Duurzame scriptie

Studenten aan de drie TU’s die dit jaar hun bachelor of master afronden met een scriptie over duurzame ontwikkeling en energie, kunnen meedingen naar de Shell Bachelor Master Prijs 2006. Als het onderwerp van hun scriptie voor Shell interessant is, tenminste, en ze het talent hebben om hun verhaal bondig en overtuigend te brengen. In plaats van de scriptie zelf moeten deelnemers voor 31 december namelijk een flyer en een heldere en beknopte ‘managementsamenvatting’ inleveren. Uiteindelijk moeten de finalisten de jury overtuigen via een ‘ijzersterke elevator pitch’. Ze staan dan oog in oog met onder meer Rein Willems (president-directeur Shell) en de Delftse collegevoorzitter Hans van Luijk. Het prijzengeld voor de beste bachelor- en masterscriptie bedraagt respectievelijk 2500 en 5000 euro.
Lockheed

Tijdens een symposium over de technologie van de Joint Strike Fighter hebben Lockheed Martin, de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, het ministerie van defensie en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium afgelopen dinsdag een memorandum ondertekend dat de onderlinge samenwerking moet verstevigen. Studententeams van L&R hebben in het verleden bij Lockheed Martin in Texas al als stagiaires meegewerkt aan de ontwikkeling van de politiek omstreden Joint Strike Fighter. De nieuwe afspraken richten zich vooral op samenwerking op onderzoeksgebied. Daarbij gaat het onder meer om onderzoek naar nieuwe materialen en ontwerpmethoden, optimale vliegtuigbesturing en vliegtuigsimulaties en productiemethoden voor composieten. De TU Delft is de enige universiteit buiten de Verenigde Staten waar Lockheed zo mee intensief samenwerkt.
Leengolf

De IB-Groep heeft geen idee hoe het komt dat studenten sinds drie jaar anderhalf keer zoveel zijn gaan lenen. Irene van den Broek, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, weet het wel: “Studeren is de laatste jaren veel duurder geworden. Dus kunnen studenten kiezen: werken of lenen.” Als er meer wordt geleend, besteedt men blijkbaar meer tijd aan de studie, concludeert ze. Dat jonge mensen zich zo diep in de schulden steken voor hun studie, baart de LSVb-voorzitter zorgen. Ze vindt dan ook dat de politiek de basisbeurs moet verhogen. “245 Euro per maand is veel te weinig. Men gaat bij de berekening van dit bedrag bijvoorbeeld uit van kamerhuur van 150 euro per maand: een zwaar achterhaald bedrag.”
Kamerhuur

Delftse studenten zijn verhoudingsgewijs tevreden over hun woonvoorzieningen. Ze betalen gemiddeld 286 euro huur voor zestien vierkante meter woonoppervlak, 18 euro minder dan het landelijk gemiddelde. Het woongenot waarderen ze met een 6,2. De cijfers komen uit onderzoek van Choice, dat gepubliceerd is in de Keuzegids Hoger Onderwijs. In de randstad zijn alleen de Leidse woonvoorzieningen vergelijkbaar met die van Delft.
Knip blijft hard

De facultaire studentenraden hebben de onderwijs- en examenregelingen (OER) voor hun faculteiten goedgekeurd. De harde knip blijft daardoor hard. De studentenraad had eerder niet ingestemd met het studentenstatuut, om de verschillende faculteiten de ruimte te geven om extra randvoorwaarden te creëren in de OER. De harde knip zou daarmee verzacht worden. De faculteiten hebben daar geen gebruik van gemaakt. Alleen de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen heeft een centrale werkgroep in het leven geroepen. Deze werkgroep gaat bekijken of er voor september 2007 extra tentamens moeten komen. Door middel van extra tentamens zouden meer bachelors de masterfase in kunnen stromen. De harde knip, de strikte scheiding tussen bachelor en master, zou daardoor wat minder hard worden. De werkgroep bekijkt ook of mensen die commissiewerk verrichten, meer tijd krijgen voor hun studie. Studentenraadfractielied Michel Holper neemt ook deel aan de werkgroep.
In gesprek

Een telefoongesprek heeft vrijdag in de Mijnbouwstraat een ongeval veroorzaakt. Een 51-jarige vrouw uit Delft had haar auto stil gezet op het fietspad, om ongestoord te kunnen bellen. Een 17-jarige bromfietser zag de auto over het hoofd, en botste achterop. De jongen is met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht.
Honderdste afstudeerder

Bij de opleiding proces- en apparaatontwerp voor de procesindustrie is onlangs de honderdste student afgestudeerd. Jarno Kuijvenhoven werd tijdens de feestelijkheid toegesproken door de voorzitter van het college van bestuur, ir. Hans van Luijk, en mag zich vanaf nu PDEng (Professional Doctorate of Engineering) noemen.

De tweejarige postdoctorale opleiding van de faculteiten Technische Natuurwetenschappen, 3mE en Technische Bestuurskunde en Management leidt studenten op tot het ontwerpen van ingewikkelde kennisintensieve processen, bijvoorbeeld het proces om biobrandstof te maken. “Omdat dergelijke processen erg ingewikkeld zijn, is in 1990 deze speciale ontwerpopleiding gestart. Op initiatief van de industrie”, zegt opleidingsdirecteur ir. Pieter Swinkels. Het tweede jaar bestaat geheel uit een ontwerpopdracht die bij een bedrijf wordt uitgevoerd. Kuijvenhoven ontwierp voor het energieonderzoekscentrum Nederland in Petten een proces om van houtsnippers en resten van bieten en maïs zo efficiënt mogelijk ‘schone’ biobrandstof te maken.
Internet voor Riobamba

Het afgelegen platteland van Ecuador, rond Riobamba, heeft sinds kort internet. Tim Anten, student elektrotechniek, legde met de Rotterdamse economiestudent Jan Middelburg in twee maanden de deels draadloze verbinding aan. Met de verbinding kunnen de afgelegen vestigingen van Accion Rural, de plaatselijke boerenleenbank, hun gegevens veiliger en sneller delen. “Die informatie werd eerst rondgestuurd op usb-sticks via de post. Ook kunnen familieleden in het buitenland nu veel goedkoper geld naar hun geboortestreek sturen”, aldus Anten.

De aanleg ging niet zonder tegenslag. “De antennes die we nodig hadden, zaten vast bij de douane. Pas na drie weken, toen er een vulkaanuitbarsting was geweest in het gebied, kregen we ze mee als noodzakelijke hulp.” De studenten lieten ook anderen, zoals twee lokale radiostations, meeprofiteren.
Collegedictaten

De problemen rond de collegedictaten zijn nog steeds niet helemaal opgelost. Dictaten komen te laat of dubbel en sommige prijzen kloppen niet. De TU vindt dat leverancier Nextprint in gebreke is en eist dat het bedrijf een externe kwaliteitscontrole laat doen, om inzicht te krijgen in de problemen rond het bestelproces. Oras houdt binnenkort een test met een groot aantal studenten om het nieuwe besturingsprogramma van Nextprint te beoordelen.
Gespiest

Een aantal opmerkelijke aanrijdingen in de TU-wijk, afgelopen week. Nadat een man een begrafenis op begraafplaats Jaffa had meegemaakt, stapte hij dronken in zijn auto. Hij reed hard achteruit en miste op een haar na twee voetgangers bij de Christiaan Huygensweg. De auto kwam tot stilstand tegen een lantarenpaal naast de aula en vernielde daarbij zowel de wagen als de lantarenpaal. De man vluchtte de binnenstad in. De politie wist hem daar later op te pakken.

Een 38-jarige inwoner uit Den Haag kreeg woensdagochtend de schrik van zijn leven. Zijn auto werd op de kruising van de Christiaan Huygensweg en de Schoenmakersstraat gespiest op de vorken van een trekker. De man reed in de richting van de Julianalaan en zag bij het afslaan de trekker over het hoofd. Wonder boven wonder raakte de bestuurder daarbij niet gewond. Het dak en de zijkant van de auto werden door het ongeval zwaar beschadigd.
Nederland overstroomt

Nederland veilig tegen water? Vergeet het maar. Maar liefst 1,6 miljard euro moet de overheid investeren om het land tegen overstroming te beschermen. Dit heeft Kivi Niria, de Nederlandse beroepsvereniging voor ingenieurs, onlangs aan het ministerie van verkeer en waterstaat meegedeeld. Ze sluit zich hiermee aan bij de oproep van de Unie van Waterschappen om meer geld te steken in waterkeringen. De brief is ondertekend door vier Delftse professoren: hoogleraar kustwaterbouwkunde prof. dr.ir. Marcel Stive, de waterbouwkundige prof.drs.ir. Han Vrijling, rivierwaterbouwkundige prof.dr.ir. Huib de Vriend en hoogleraar geo-engineering prof.dr.ir. Frans Barends. “Nederland heeft nooit voldaan aan de veiligheidseisen die eind jaren vijftig in de Wet op Waterkeringen zijn opgenomen”, zegt ondertekenaar Stive. “De golven op de Noordzee zijn bovendien hoger dan toen werd aangenomen.”

Ingehaald

De hoogste plaats voor een Nederlandse universiteit op de wereldtop-100 van het Britse dagblad The Times is dit jaar voor de TU Eindhoven: plaats 67. Delft is de koppositie van vorig jaar (plaats 53) kwijtgeraakt en zakte terug naar de 86ste plek. Volgens het Britse dagblad The Times horen zeven Nederlandse universiteiten bij de top 100 van de wereld. Dat zijn er drie meer dan vorig jaar.
Duurzame scriptie

Studenten aan de drie TU’s die dit jaar hun bachelor of master afronden met een scriptie over duurzame ontwikkeling en energie, kunnen meedingen naar de Shell Bachelor Master Prijs 2006. Als het onderwerp van hun scriptie voor Shell interessant is, tenminste, en ze het talent hebben om hun verhaal bondig en overtuigend te brengen. In plaats van de scriptie zelf moeten deelnemers voor 31 december namelijk een flyer en een heldere en beknopte ‘managementsamenvatting’ inleveren. Uiteindelijk moeten de finalisten de jury overtuigen via een ‘ijzersterke elevator pitch’. Ze staan dan oog in oog met onder meer Rein Willems (president-directeur Shell) en de Delftse collegevoorzitter Hans van Luijk. Het prijzengeld voor de beste bachelor- en masterscriptie bedraagt respectievelijk 2500 en 5000 euro.
Lockheed

Tijdens een symposium over de technologie van de Joint Strike Fighter hebben Lockheed Martin, de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, het ministerie van defensie en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium afgelopen dinsdag een memorandum ondertekend dat de onderlinge samenwerking moet verstevigen. Studententeams van L&R hebben in het verleden bij Lockheed Martin in Texas al als stagiaires meegewerkt aan de ontwikkeling van de politiek omstreden Joint Strike Fighter. De nieuwe afspraken richten zich vooral op samenwerking op onderzoeksgebied. Daarbij gaat het onder meer om onderzoek naar nieuwe materialen en ontwerpmethoden, optimale vliegtuigbesturing en vliegtuigsimulaties en productiemethoden voor composieten. De TU Delft is de enige universiteit buiten de Verenigde Staten waar Lockheed zo mee intensief samenwerkt.
Leengolf

De IB-Groep heeft geen idee hoe het komt dat studenten sinds drie jaar anderhalf keer zoveel zijn gaan lenen. Irene van den Broek, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, weet het wel: “Studeren is de laatste jaren veel duurder geworden. Dus kunnen studenten kiezen: werken of lenen.” Als er meer wordt geleend, besteedt men blijkbaar meer tijd aan de studie, concludeert ze. Dat jonge mensen zich zo diep in de schulden steken voor hun studie, baart de LSVb-voorzitter zorgen. Ze vindt dan ook dat de politiek de basisbeurs moet verhogen. “245 Euro per maand is veel te weinig. Men gaat bij de berekening van dit bedrag bijvoorbeeld uit van kamerhuur van 150 euro per maand: een zwaar achterhaald bedrag.”
Kamerhuur

Delftse studenten zijn verhoudingsgewijs tevreden over hun woonvoorzieningen. Ze betalen gemiddeld 286 euro huur voor zestien vierkante meter woonoppervlak, 18 euro minder dan het landelijk gemiddelde. Het woongenot waarderen ze met een 6,2. De cijfers komen uit onderzoek van Choice, dat gepubliceerd is in de Keuzegids Hoger Onderwijs. In de randstad zijn alleen de Leidse woonvoorzieningen vergelijkbaar met die van Delft.
Knip blijft hard

De facultaire studentenraden hebben de onderwijs- en examenregelingen (OER) voor hun faculteiten goedgekeurd. De harde knip blijft daardoor hard. De studentenraad had eerder niet ingestemd met het studentenstatuut, om de verschillende faculteiten de ruimte te geven om extra randvoorwaarden te creëren in de OER. De harde knip zou daarmee verzacht worden. De faculteiten hebben daar geen gebruik van gemaakt. Alleen de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen heeft een centrale werkgroep in het leven geroepen. Deze werkgroep gaat bekijken of er voor september 2007 extra tentamens moeten komen. Door middel van extra tentamens zouden meer bachelors de masterfase in kunnen stromen. De harde knip, de strikte scheiding tussen bachelor en master, zou daardoor wat minder hard worden. De werkgroep bekijkt ook of mensen die commissiewerk verrichten, meer tijd krijgen voor hun studie. Studentenraadfractielied Michel Holper neemt ook deel aan de werkgroep.
In gesprek

Een telefoongesprek heeft vrijdag in de Mijnbouwstraat een ongeval veroorzaakt. Een 51-jarige vrouw uit Delft had haar auto stil gezet op het fietspad, om ongestoord te kunnen bellen. Een 17-jarige bromfietser zag de auto over het hoofd, en botste achterop. De jongen is met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht.
Honderdste afstudeerder

Bij de opleiding proces- en apparaatontwerp voor de procesindustrie is onlangs de honderdste student afgestudeerd. Jarno Kuijvenhoven werd tijdens de feestelijkheid toegesproken door de voorzitter van het college van bestuur, ir. Hans van Luijk, en mag zich vanaf nu PDEng (Professional Doctorate of Engineering) noemen.

De tweejarige postdoctorale opleiding van de faculteiten Technische Natuurwetenschappen, 3mE en Technische Bestuurskunde en Management leidt studenten op tot het ontwerpen van ingewikkelde kennisintensieve processen, bijvoorbeeld het proces om biobrandstof te maken. “Omdat dergelijke processen erg ingewikkeld zijn, is in 1990 deze speciale ontwerpopleiding gestart. Op initiatief van de industrie”, zegt opleidingsdirecteur ir. Pieter Swinkels. Het tweede jaar bestaat geheel uit een ontwerpopdracht die bij een bedrijf wordt uitgevoerd. Kuijvenhoven ontwierp voor het energieonderzoekscentrum Nederland in Petten een proces om van houtsnippers en resten van bieten en maïs zo efficiënt mogelijk ‘schone’ biobrandstof te maken.
Internet voor Riobamba

Het afgelegen platteland van Ecuador, rond Riobamba, heeft sinds kort internet. Tim Anten, student elektrotechniek, legde met de Rotterdamse economiestudent Jan Middelburg in twee maanden de deels draadloze verbinding aan. Met de verbinding kunnen de afgelegen vestigingen van Accion Rural, de plaatselijke boerenleenbank, hun gegevens veiliger en sneller delen. “Die informatie werd eerst rondgestuurd op usb-sticks via de post. Ook kunnen familieleden in het buitenland nu veel goedkoper geld naar hun geboortestreek sturen”, aldus Anten.

De aanleg ging niet zonder tegenslag. “De antennes die we nodig hadden, zaten vast bij de douane. Pas na drie weken, toen er een vulkaanuitbarsting was geweest in het gebied, kregen we ze mee als noodzakelijke hulp.” De studenten lieten ook anderen, zoals twee lokale radiostations, meeprofiteren.
Collegedictaten

De problemen rond de collegedictaten zijn nog steeds niet helemaal opgelost. Dictaten komen te laat of dubbel en sommige prijzen kloppen niet. De TU vindt dat leverancier Nextprint in gebreke is en eist dat het bedrijf een externe kwaliteitscontrole laat doen, om inzicht te krijgen in de problemen rond het bestelproces. Oras houdt binnenkort een test met een groot aantal studenten om het nieuwe besturingsprogramma van Nextprint te beoordelen.
Gespiest

Een aantal opmerkelijke aanrijdingen in de TU-wijk, afgelopen week. Nadat een man een begrafenis op begraafplaats Jaffa had meegemaakt, stapte hij dronken in zijn auto. Hij reed hard achteruit en miste op een haar na twee voetgangers bij de Christiaan Huygensweg. De auto kwam tot stilstand tegen een lantarenpaal naast de aula en vernielde daarbij zowel de wagen als de lantarenpaal. De man vluchtte de binnenstad in. De politie wist hem daar later op te pakken.

Een 38-jarige inwoner uit Den Haag kreeg woensdagochtend de schrik van zijn leven. Zijn auto werd op de kruising van de Christiaan Huygensweg en de Schoenmakersstraat gespiest op de vorken van een trekker. De man reed in de richting van de Julianalaan en zag bij het afslaan de trekker over het hoofd. Wonder boven wonder raakte de bestuurder daarbij niet gewond. Het dak en de zijkant van de auto werden door het ongeval zwaar beschadigd.
Nederland overstroomt

Nederland veilig tegen water? Vergeet het maar. Maar liefst 1,6 miljard euro moet de overheid investeren om het land tegen overstroming te beschermen. Dit heeft Kivi Niria, de Nederlandse beroepsvereniging voor ingenieurs, onlangs aan het ministerie van verkeer en waterstaat meegedeeld. Ze sluit zich hiermee aan bij de oproep van de Unie van Waterschappen om meer geld te steken in waterkeringen. De brief is ondertekend door vier Delftse professoren: hoogleraar kustwaterbouwkunde prof. dr.ir. Marcel Stive, de waterbouwkundige prof.drs.ir. Han Vrijling, rivierwaterbouwkundige prof.dr.ir. Huib de Vriend en hoogleraar geo-engineering prof.dr.ir. Frans Barends. “Nederland heeft nooit voldaan aan de veiligheidseisen die eind jaren vijftig in de Wet op Waterkeringen zijn opgenomen”, zegt ondertekenaar Stive. “De golven op de Noordzee zijn bovendien hoger dan toen werd aangenomen.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.