Education

Kort nieuws

GedurfdVerkeer dat zo geluidsarm rijdt dat er geen geluidsschermen meer nodig zijn. Goederentreinen die ondergronds rijden.

Schiphol in zee. Of een treinennet zonder tijdrooster: je gaat naar het station en neemt de eerste de beste trein die binnenkomt. Volgens secretaris-generaal drs. Geert van Maanen van het ministerie van verkeer en waterstaat, behoort dat allemaal tot de mogelijkheden. “We denken aan het formuleren van een aantal gedurfde doelen die ver vooruit kijken”, zei de topambtenaar dinsdag op een congres van verkeersonderzoeksschool Trail. Om zulke doelen te halen, is intensievere samenwerking met de universiteiten nodig. “Wij worden als ministerie steeds meer kennisprocessoren die verbonden zijn met de kennisproducenten”, vergeleek Van Maanen.
Tubalkaïn

Studievereniging Het Gezelschap Tubalkaïn van materiaalkunde wordt opgeheven. Deze week is de afscheidsceremonie in het Kruithuis. De vereniging van de steeds krimpende opleiding had nog maar dertien actieve leden. Ook was er geen animo meer voor een bestuursfunctie. Bij de opheffing wordt het adressenbestand en de verzameling uilen . het symbool van de vereniging . overgedragen aan een oud-ledenstichting. “Na de afscheidsceremonie maken we met een borrel een deel van het geld op. Wat overblijft, gaat naar de stichting”, aldus Ernst van der Stok van het noodbestuur.
Schipholbrand

Ministerkoppen rolden na de openbaring van het Schipholbrandonderzoek van de onderzoeksraad voor veiligheid in september. Maar welke lessen vallen uit dit onderzoek te trekken? Hoe moet regelgeving na dergelijke rampen aangepast worden? Verricht de raad wel adequaat onderzoek? Over deze vragen debatteren veiligheidsdeskundigen maandag bij Techniek, Bestuur en Management (TBM) tijdens het seminar ‘Onderzoek van rampen: het rapport van de onderzoeksraad voor veiligheid over de brand in het cellencomplex Schiphol-Ooot’. De discussie wordt geleid door prof.dr.ing. Ferdinand Mertens (TBM).
Promovendusdag

De meeste promovendi opereren aan de zijlijn. Ze observeren, onderzoeken en schrijven in hun kamer wetenschappelijke artikelen. Vrijdag staan ze voor de verandering in het middelpunt, op de dag van de promovendus in Utrecht. Hoe zorg je dat je niet voor alle rotklussen wordt ingezet en dat je begeleider genoeg aandacht aan je besteedt? En hoe kun je zo netwerken dat je na je promotie de baan van je dromen krijgt? Tijdens workshops en de borrel achteraf kunnen promovendi deze vaardigheden oefenen.
Ondernemer

De TU Delft krijgt net als de TU Eindhoven en de Universiteit Twente een leerstoel ‘internationaal ondernemerschap’. Staatssecretaris Karien van Gennip van economische zaken maakt daarvoor drie jaar lang 150 duizend euro per jaar vrij. De universiteiten en de stichting technische wetenschappen dragen ook bij. De leerstoelen moeten volgens de staatssecretaris de ‘barrières voor startende jonge ondernemers in de technische sector slechten en kansen op succesvol ondernemerschap vergroten’.

www.3TU.nl
Taaltoets

Door opstartproblemen heeft het even geduurd, maar maandag 27 november moeten op de faculteiten Technische Natuurwetenschappen en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek de eerste TU-docenten een taaltoets Engels maken. De toets bestaat uit een computertest en een zogeheten oral profiency assessment. Hierbij moet de docent met een presentatie aantonen hoe vaardig hij zich in het Engels kan uitdrukken. De proef duurt tot half december. Alleen de decaan krijgt de uitslagen te zien. Studentenraadfractie AAG dringt al jaren aan op zo’n taaltoets, omdat het niveau van de docenten op dit gebied vaak te wensen overlaat. Docenten die zakken voor de toets, moeten een cursus volgen. Naast de master wordt nu vaak een steeds groter deel van de bachelor in het Engels gegeven.
Correctie

In het artikel ‘Slimme rekenmethode herkent verzakkingen’ (Delta 34) is een fout geslopen. Het stuk bericht over studenten die een rekenmethode ontwikkelden om dijkverzakkingen te meten. De studenten doen de interfacultaire master geomatics en volgden niet het vak geomatics, zoals per abuis vermeld staat in het artikel.
Mekelpark

Wie nieuwsgierig is hoe het de komende jaren aan te leggen Mekelpark gaat heten, moet nog minstens een week geduld hebben. Studenten en medewerkers moesten hun voorstellen officieel voor 1 oktober inzenden. Begin november zou de winnaar bekend worden gemaakt. Vanwege de tientallen inzendingen die na het verstrijken van de termijn nog binnenkwamen, is die periode met circa drie weken verlengd. Nu moeten de drie juryleden nog de tijd vinden om de koppen bij elkaar te steken. De jury bestaat naast TBM-decaan prof.dr.ir. Hugo Priemus en studentenraadvoorzitter Leanne Reijnen (Oras), uit Francine Houben van Mecanoo, het architectenbureau dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van het Mekelpark.
IO-beurs

Delftse IO-studenten die willen kennismaken met bedrijven als NPK, Hema en Vacuvin, hoeven volgende week niet ver te lopen. Woensdag wordt de zesde editie van de IO-Bedrijvenbeurs gehouden bij IO. De beurs is bedoeld voor studenten van alle hbo- en universitaire opleidingen industrieel ontwerpen in Nederland. De organisatoren zeggen ‘een recordaantal’ van zo’n zeshonderd studenten te verwachten. De beurs geldt als een goede gelegenheid om de eerste contacten te leggen voor een stage of afstudeerplek. Op de website van de beurs kunnen studenten hun portfolio zetten.

www.iobedrijvenbeurs.nl
Premieverhoging

De collectieve basisverzekering voor studenten stijgt naar 86,4 euro per maand. De korting op de gewone premie bedraagt 10 procent. Voor aanvullende pakketten betalen studenten 15 procent minder. Dat meldt verzekeraar Zilveren Kruis Achmea op zijn website. Het tarief is berekend zonder eigen risico. In 2007 zullen alle deelnemende studenten dezelfde premie betalen. Afgelopen jaar waren universitaire studenten iets duurder uit dan hun collega’s aan de hogeschool. De collectieve verzekering voor universitaire studenten is opnieuw afgesloten door de studentenbonden, die van hogeschoolstudenten door de HBO-raad. Het is de vraag of Zilveren Kruis Achmea altijd de beste optie is. Zo zijn studenten via hun baan mogelijk voordeliger uit bij een andere collectieve verzekering. Ook verschillen aanvullende pakketten nogal.

www.kiesbeter.nl
Kamers

Buitenlandse studenten die spaceboxen verafschuwen, kunnen sinds dit collegejaar ook terecht in het voormalige verzorgingshuis Marcushof aan de Roland Holstlaan. Vorige week was de officiële opening van deze tijdelijke huisvesting. De 118 gemeubileerde kamers zijn al verhuurd. De buitenlanders moeten keukens en douches delen. De meeste kamers zijn zestien vierkante meter groot en de huurprijzen variëren van 275 tot 395 euro per maand.
Griffioen

Met zijn artikel over de zeven nog openstaande grote vragen van de wetenschap heeft voormalig Delta-medewerker en .columnist ir. Rik Kuiper een prestigieuze journalistieke prijs gewonnen. Kuiper kreeg de Glazen Griffioen, een prijs voor wetenschapsjournalistiek talent van onder de 35 jaar. Kuiper (29) schreef zijn winnende artikel voor het maandblad Quest, waar hij redacteur is. Voor zijn stuk vroeg hij aan onder meer Delftenaar prof.dr. Cees Dekker wat wat hem betreft de grootste vraag is van zijn vakgebied. Dekkers antwoord: waar ligt de grens tussen leven en niet-leven? Kuiper kreeg voor zijn artikel een glasobject en tienduizend euro. “En nu op naar de Nobelprijs voor de literatuur”, grapt Kuiper.
Vliegveld

Universitair docent Filip Geerts (architectonisch ontwerpen) verzorgde maandag een openingslezing voor de expositie World Wide Airports. Deze tentoonstelling geeft een beeld van de architectuur op vliegvelden in steden als Beijing, Bangkok, Parijs en Amsterdam. Uitgangspunt van de tentoonstelling is dat verandering bij de architectuur van internationale vliegvelden de enige constante factor blijkt te zijn. Naast foto’s zijn er schetsen van architecten te zien. De expositie is . waar anders . op Schiphol, in de traverse vlak voor de entree naar het WTC Schiphol Airport en duurt tot 31 januari.

Gedurfd

Verkeer dat zo geluidsarm rijdt dat er geen geluidsschermen meer nodig zijn. Goederentreinen die ondergronds rijden. Schiphol in zee. Of een treinennet zonder tijdrooster: je gaat naar het station en neemt de eerste de beste trein die binnenkomt. Volgens secretaris-generaal drs. Geert van Maanen van het ministerie van verkeer en waterstaat, behoort dat allemaal tot de mogelijkheden. “We denken aan het formuleren van een aantal gedurfde doelen die ver vooruit kijken”, zei de topambtenaar dinsdag op een congres van verkeersonderzoeksschool Trail. Om zulke doelen te halen, is intensievere samenwerking met de universiteiten nodig. “Wij worden als ministerie steeds meer kennisprocessoren die verbonden zijn met de kennisproducenten”, vergeleek Van Maanen.
Tubalkaïn

Studievereniging Het Gezelschap Tubalkaïn van materiaalkunde wordt opgeheven. Deze week is de afscheidsceremonie in het Kruithuis. De vereniging van de steeds krimpende opleiding had nog maar dertien actieve leden. Ook was er geen animo meer voor een bestuursfunctie. Bij de opheffing wordt het adressenbestand en de verzameling uilen . het symbool van de vereniging . overgedragen aan een oud-ledenstichting. “Na de afscheidsceremonie maken we met een borrel een deel van het geld op. Wat overblijft, gaat naar de stichting”, aldus Ernst van der Stok van het noodbestuur.
Schipholbrand

Ministerkoppen rolden na de openbaring van het Schipholbrandonderzoek van de onderzoeksraad voor veiligheid in september. Maar welke lessen vallen uit dit onderzoek te trekken? Hoe moet regelgeving na dergelijke rampen aangepast worden? Verricht de raad wel adequaat onderzoek? Over deze vragen debatteren veiligheidsdeskundigen maandag bij Techniek, Bestuur en Management (TBM) tijdens het seminar ‘Onderzoek van rampen: het rapport van de onderzoeksraad voor veiligheid over de brand in het cellencomplex Schiphol-Ooot’. De discussie wordt geleid door prof.dr.ing. Ferdinand Mertens (TBM).
Promovendusdag

De meeste promovendi opereren aan de zijlijn. Ze observeren, onderzoeken en schrijven in hun kamer wetenschappelijke artikelen. Vrijdag staan ze voor de verandering in het middelpunt, op de dag van de promovendus in Utrecht. Hoe zorg je dat je niet voor alle rotklussen wordt ingezet en dat je begeleider genoeg aandacht aan je besteedt? En hoe kun je zo netwerken dat je na je promotie de baan van je dromen krijgt? Tijdens workshops en de borrel achteraf kunnen promovendi deze vaardigheden oefenen.
Ondernemer

De TU Delft krijgt net als de TU Eindhoven en de Universiteit Twente een leerstoel ‘internationaal ondernemerschap’. Staatssecretaris Karien van Gennip van economische zaken maakt daarvoor drie jaar lang 150 duizend euro per jaar vrij. De universiteiten en de stichting technische wetenschappen dragen ook bij. De leerstoelen moeten volgens de staatssecretaris de ‘barrières voor startende jonge ondernemers in de technische sector slechten en kansen op succesvol ondernemerschap vergroten’.

www.3TU.nl
Taaltoets

Door opstartproblemen heeft het even geduurd, maar maandag 27 november moeten op de faculteiten Technische Natuurwetenschappen en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek de eerste TU-docenten een taaltoets Engels maken. De toets bestaat uit een computertest en een zogeheten oral profiency assessment. Hierbij moet de docent met een presentatie aantonen hoe vaardig hij zich in het Engels kan uitdrukken. De proef duurt tot half december. Alleen de decaan krijgt de uitslagen te zien. Studentenraadfractie AAG dringt al jaren aan op zo’n taaltoets, omdat het niveau van de docenten op dit gebied vaak te wensen overlaat. Docenten die zakken voor de toets, moeten een cursus volgen. Naast de master wordt nu vaak een steeds groter deel van de bachelor in het Engels gegeven.
Correctie

In het artikel ‘Slimme rekenmethode herkent verzakkingen’ (Delta 34) is een fout geslopen. Het stuk bericht over studenten die een rekenmethode ontwikkelden om dijkverzakkingen te meten. De studenten doen de interfacultaire master geomatics en volgden niet het vak geomatics, zoals per abuis vermeld staat in het artikel.
Mekelpark

Wie nieuwsgierig is hoe het de komende jaren aan te leggen Mekelpark gaat heten, moet nog minstens een week geduld hebben. Studenten en medewerkers moesten hun voorstellen officieel voor 1 oktober inzenden. Begin november zou de winnaar bekend worden gemaakt. Vanwege de tientallen inzendingen die na het verstrijken van de termijn nog binnenkwamen, is die periode met circa drie weken verlengd. Nu moeten de drie juryleden nog de tijd vinden om de koppen bij elkaar te steken. De jury bestaat naast TBM-decaan prof.dr.ir. Hugo Priemus en studentenraadvoorzitter Leanne Reijnen (Oras), uit Francine Houben van Mecanoo, het architectenbureau dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van het Mekelpark.
IO-beurs

Delftse IO-studenten die willen kennismaken met bedrijven als NPK, Hema en Vacuvin, hoeven volgende week niet ver te lopen. Woensdag wordt de zesde editie van de IO-Bedrijvenbeurs gehouden bij IO. De beurs is bedoeld voor studenten van alle hbo- en universitaire opleidingen industrieel ontwerpen in Nederland. De organisatoren zeggen ‘een recordaantal’ van zo’n zeshonderd studenten te verwachten. De beurs geldt als een goede gelegenheid om de eerste contacten te leggen voor een stage of afstudeerplek. Op de website van de beurs kunnen studenten hun portfolio zetten.

www.iobedrijvenbeurs.nl
Premieverhoging

De collectieve basisverzekering voor studenten stijgt naar 86,4 euro per maand. De korting op de gewone premie bedraagt 10 procent. Voor aanvullende pakketten betalen studenten 15 procent minder. Dat meldt verzekeraar Zilveren Kruis Achmea op zijn website. Het tarief is berekend zonder eigen risico. In 2007 zullen alle deelnemende studenten dezelfde premie betalen. Afgelopen jaar waren universitaire studenten iets duurder uit dan hun collega’s aan de hogeschool. De collectieve verzekering voor universitaire studenten is opnieuw afgesloten door de studentenbonden, die van hogeschoolstudenten door de HBO-raad. Het is de vraag of Zilveren Kruis Achmea altijd de beste optie is. Zo zijn studenten via hun baan mogelijk voordeliger uit bij een andere collectieve verzekering. Ook verschillen aanvullende pakketten nogal.

www.kiesbeter.nl
Kamers

Buitenlandse studenten die spaceboxen verafschuwen, kunnen sinds dit collegejaar ook terecht in het voormalige verzorgingshuis Marcushof aan de Roland Holstlaan. Vorige week was de officiële opening van deze tijdelijke huisvesting. De 118 gemeubileerde kamers zijn al verhuurd. De buitenlanders moeten keukens en douches delen. De meeste kamers zijn zestien vierkante meter groot en de huurprijzen variëren van 275 tot 395 euro per maand.
Griffioen

Met zijn artikel over de zeven nog openstaande grote vragen van de wetenschap heeft voormalig Delta-medewerker en .columnist ir. Rik Kuiper een prestigieuze journalistieke prijs gewonnen. Kuiper kreeg de Glazen Griffioen, een prijs voor wetenschapsjournalistiek talent van onder de 35 jaar. Kuiper (29) schreef zijn winnende artikel voor het maandblad Quest, waar hij redacteur is. Voor zijn stuk vroeg hij aan onder meer Delftenaar prof.dr. Cees Dekker wat wat hem betreft de grootste vraag is van zijn vakgebied. Dekkers antwoord: waar ligt de grens tussen leven en niet-leven? Kuiper kreeg voor zijn artikel een glasobject en tienduizend euro. “En nu op naar de Nobelprijs voor de literatuur”, grapt Kuiper.
Vliegveld

Universitair docent Filip Geerts (architectonisch ontwerpen) verzorgde maandag een openingslezing voor de expositie World Wide Airports. Deze tentoonstelling geeft een beeld van de architectuur op vliegvelden in steden als Beijing, Bangkok, Parijs en Amsterdam. Uitgangspunt van de tentoonstelling is dat verandering bij de architectuur van internationale vliegvelden de enige constante factor blijkt te zijn. Naast foto’s zijn er schetsen van architecten te zien. De expositie is . waar anders . op Schiphol, in de traverse vlak voor de entree naar het WTC Schiphol Airport en duurt tot 31 januari.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.