Education

Kort nieuws

Geheugenpapier USB-stick vergeten? Geen nood, met de nieuwe techniek van een Indiase student kan informatie ook op papier worden opgeslagen, beweert hij zelf.

Op een gewoon A4’tje past tot 450 gigabyte, bijna honderd keer zoveel als op een dvd. De student, Sainul Abideen, liet een verslaggever van Arab News zien dat het echt kan. Hij speelde op de computer een filmpje af van een stuk papier. Maar volgens verschillende experts zijn print- en scanapparaten nog niet precies genoeg om Abideens belofte waar te maken. Volgens de student is het opslaan van bestanden op papier goedkoper dan opslag op cd’s en dvd’s. En beter voor het milieu, omdat papier beter afbreekbaar is. Tekst-, audio- en videobestanden worden met behulp van ‘Rainbow Technology’ omgezet in cirkels, vierkanten en andere geometrische vormen in verschillende kleuren. De jonge onderzoeker ontwikkelde meteen een printer om de gekleurde figuren op het papier te drukken. En een scanner waarmee de computer het ‘kunstwerk’ kan lezen.
Brandveilig

Het is niet geheel duidelijk of de gebouwen van universiteiten nog wel officieel brandveilig zijn. Dat werd vorige week pijnlijk duidelijk, toen de Universiteit van Amsterdam tot haar verbazing te horen kreeg dat bij 20 procent van haar locaties aanvullende brandveiligheidsmaatregelen nodig zijn. Volgens de gemeente is de situatie veilig genoeg om niet op stel en sprong de deuren dicht te spijkeren. Toch moet er snel iets verbeteren. Tot die tijd wil de gemeente de instelling nog geen zogeheten ‘gebruiksvergunning’ verlenen. Andere universiteiten en hogescholen hebben zo’n vergunning wel of verwachten die snel te krijgen. Maar dat betekent niet dat hun gebouwen veiliger zijn, stelt het Infopunt Veiligheid van het ministerie van Vrom. Gemeenten mogen allemaal hun eigen voorschriften hanteren en dus verschillen de brandveiligheidseisen van stad tot stad.
Casimirleed

Van de dertig beschikbare ‘Casimir-subsidies’ is maar de helft uitgereikt. Er is nog anderhalf miljoen euro over. Wat ermee gaat gebeuren, is nog niet bekend. Het Casimir-programma is bedoeld om de uitwisseling van onderzoekers tussen universiteiten en bedrijven te bevorderen. Ze dienen hun voorstel samen in. Eén subsidie bedraagt maximaal honderdduizend euro. Er zijn dit jaar 35 aanvragen ingediend, waarvan vijftien zijn gehonoreerd. Het geld komt van het platform Bèta & Techniek en wordt verdeeld door onderzoeksfinancier NWO.
Ongezond

Op straat is het misschien niet veilig, maar thuis ook niet. Dr. Evert Hasselaar (Onderzoeksinstituut OTB) promoveert deze week op een onderzoek naar de gezondheidsrisico’s voor bewoners in hun eigen huis. Bekende gevaren zijn de keukentrap, het fornuis en dichtslaande deuren. Maar ook de slaapkamer, waar iemand gemiddeld veertig procent van zijn leven doorbrengt, is niet zonder gevaar. Hasselaar: “Veel bewoners slapen ‘s winters zonder te ventileren en zij stellen zich zo ongemerkt bloot aan vervuilde lucht. Ook het matras is een ideale plek voor de huisstofmijt en daardoor een oorzaak van luchtwegirritaties.” Veel bewoners zijn zich volgens de onderzoeker niet bewust van de vervuilde lucht in hun woning. “Of ze kiezen voor comfort in plaats van voor gezond wonen. Ze willen geen tocht, lawaai of kou binnen laten.”
Stroomstoring

Het college van bestuur (cvb) van de TU Delft laat inventariseren wat de stroomstoring van maandag voor gevolgen heeft gehad voor de universiteit. Om kwart voor twaalf viel maandagmorgen de stroom uit in Delft en omstreken. Het duurde bijna een half uur voordat de storing was verholpen. Volgens de secretaris van het cvb, Hans Krul, moet snel duidelijk worden of de universiteit schade heeft opgelopen. Hij kon dinsdag nog niet uitsluiten of onderzoekers zorgvuldig opgebouwd werk verloren hebben zien gaan.
Topinkomens

De TU Delft was in 2005 kampioen topinkomens onder de Nederlandse universiteiten. Maar daarvoor is een verklaring: door de reorganisatie moest de TU een aantal mensen extra premies meegeven. Volgens een overzicht dat het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag openbaar maakte, verdienden vorig jaar zo’n 180 Delftenaren meer dan de minister-president (158.000 euro). Die verdienden in 2004 nog ruim onder het premierssalaris. Koplopers in Nederland op het gebied van universitaire veelverdieners zijn Utrecht (31 werknemers met meer dan 158.000 euro), Groningen (30) en de Universiteit van Amsterdam (28). Blijkens het overzicht zit in Delft alleen het bestuurscollege rond of boven het premiersinkomen. Dat is overigens maar een indicatie: op de lijst staan bijvoorbeeld geen inkomsten die hoogleraren uit een bedrijf genieten. De meeste academische topinkomens worden overigens verdiend in de academische ziekenhuizen. Daar werken in totaal zo’n zeshonderd mensen met een hoger inkomen dan Balkenende.
Weg stage

Levenslang leren, maar ook bestuurswerk en stages kosten de maatschappij onnodig veel geld. Studenten kunnen beter zo vroeg mogelijk hun diploma halen en geen stage lopen, vindt Lex Borghans. De hoogleraar economie aan de Universiteit Maastricht hield vorige week zijn oratie. “Tijdens hun stage leren studenten vooral dingen die ze ook in hun eerste werkjaar hadden kunnen leren. Daar hoeft de overheid niet in te investeren. Voor sommige opleidingen kun je natuurlijk niet zonder stages: opleidingen tot arts bijvoorbeeld. Maar als het niet hoeft, schaf ze dan af.” Voor bestuurswerk geldt hetzelfde, vindt Borghans. “Natuurlijk is het prima als studenten extra activiteiten ondernemen, maar ik zie geen reden waarom een studie niet gewoon veertig uur per week in beslag zou moeten nemen. Vergaderingen leiden en sociaal gedrag kun je allemaal in de praktijk leren.”
Motivatie

Goed onderwijs verhoogt de motivatie van studenten die hun vakgebied interessant vinden. Bij studenten die om andere redenen voor hun opleiding hebben gekozen (zoals een goed salarisperspectief) is dit effect niet zichtbaar. Dat blijkt uit de Loopbaanmonitor Onderwijs 2006. Wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het onderzoeksbureau Ecorys onderzochten in opdracht van het ministerie van onderwijs de arbeidsmarktpositie van startende leraren. Hoe interessanter de vakken, hoe sterker studenten gedreven zijn om te leren.
Tribler

Breken er gouden tijden aan voor de makers van peer to peer programma’s als het Delftse Tribler? Of wordt het hen juist moeilijker gemaakt? Eén en ander hangt mogelijk af van de deal die Google met grote amusementsbedrijven sluit. Het Amerikaanse zakenblad Businessweek meldt deze week dat de internetreus van plan is honderd miljoen dollar te betalen aan bedrijven als Time Warner, News Corporation en NBC Universal. Ze wil hen er hiermee van weerhouden de komende drie jaar schadeclaims in te dienen voor gederfde inkomsten als gevolg van het illegaal downloaden van filmpjes van Google’s nieuwe site YouTube. Als Google de amusementssector op deze manier buitenspel zet, is het goed mogelijk dat meer en meer mensen YouTube als platform voor hun films verkiezen boven andere sites, schrijft het blad.
Lift

De Delftse politie heeft afgelopen weekend vijf studenten uit Leiden uit een lift aan het Bosboom Toussaintplein moeten bevrijden. De politie kreeg hulp van een liftmonteur. De lift had het begeven, nadat de vijf er ruw in hadden staan dansen.
Verlanglijstje

Sinterklaas heeft op 5 december voor studentenraadsfractie AAG regen en wind getrotseerd om erachter te komen wat studenten van hem voor de TU willen. De Sint deelde verlanglijstjes uit en heeft volgens AAG-lid Simon van Benten flink wat respons gekregen. AAG gaat de lijstjes bekijken om er eventueel nieuwe agendapunten uit te halen.
New Venture

Met plannen voor de ontwikkeling van opvouwbare land- en zeecontainers, nieuwe software voor medisch specialisten en goedkopere zonnepanelen vielen drie Delftse technostarters deze week in de prijzen. Holland Container Innovations, ISPS Medical Software en het bedrijf Solox kregen ieder vijfhonderd euro van New Venture. Deze stichting, die innovatief ondernemerschap stimuleert, organiseert elk academisch jaar een wedstrijd die uit drie ronden bestaat. In totaal zijn tien startende ondernemingen door de eerste ronde gekomen.
IJskast

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel voor leerrechten ‘controversieel’ verklaard en in de ijskast gelegd. De Kamer behandelt het pas als er een nieuw kabinet is aangetreden. Het is gebruikelijk dat politiek omstreden wetgeving niet wordt afgehandeld door de senaat als een kabinet demissionair is. Dat ook de leerrechten zouden doorschuiven lag daarom voor de hand. Eerder al was gebleken dat de Eerste Kamer nog lang niet is overtuigd van het nut van het nieuwe bekostigingssysteem. Verschillende senatoren plaatsen kanttekeningen bij de uitvoerbaarheid en vrezen fraudegevoeligheid. Ook in de Tweede Kamer lag het leerrechtenplan – het belangrijkste wapenfeit van oud-staatssecretaris Mark Rutte – de laatste tijd zwaar onder vuur. SP en ChristenUnie zijn ronduit tegen het plan. De PvdA wil tijdens de kabinetsformatie onderzoeken of er geen beter alternatief voorhanden is.

Geheugenpapier

USB-stick vergeten? Geen nood, met de nieuwe techniek van een Indiase student kan informatie ook op papier worden opgeslagen, beweert hij zelf. Op een gewoon A4’tje past tot 450 gigabyte, bijna honderd keer zoveel als op een dvd. De student, Sainul Abideen, liet een verslaggever van Arab News zien dat het echt kan. Hij speelde op de computer een filmpje af van een stuk papier. Maar volgens verschillende experts zijn print- en scanapparaten nog niet precies genoeg om Abideens belofte waar te maken. Volgens de student is het opslaan van bestanden op papier goedkoper dan opslag op cd’s en dvd’s. En beter voor het milieu, omdat papier beter afbreekbaar is. Tekst-, audio- en videobestanden worden met behulp van ‘Rainbow Technology’ omgezet in cirkels, vierkanten en andere geometrische vormen in verschillende kleuren. De jonge onderzoeker ontwikkelde meteen een printer om de gekleurde figuren op het papier te drukken. En een scanner waarmee de computer het ‘kunstwerk’ kan lezen.
Brandveilig

Het is niet geheel duidelijk of de gebouwen van universiteiten nog wel officieel brandveilig zijn. Dat werd vorige week pijnlijk duidelijk, toen de Universiteit van Amsterdam tot haar verbazing te horen kreeg dat bij 20 procent van haar locaties aanvullende brandveiligheidsmaatregelen nodig zijn. Volgens de gemeente is de situatie veilig genoeg om niet op stel en sprong de deuren dicht te spijkeren. Toch moet er snel iets verbeteren. Tot die tijd wil de gemeente de instelling nog geen zogeheten ‘gebruiksvergunning’ verlenen. Andere universiteiten en hogescholen hebben zo’n vergunning wel of verwachten die snel te krijgen. Maar dat betekent niet dat hun gebouwen veiliger zijn, stelt het Infopunt Veiligheid van het ministerie van Vrom. Gemeenten mogen allemaal hun eigen voorschriften hanteren en dus verschillen de brandveiligheidseisen van stad tot stad.
Casimirleed

Van de dertig beschikbare ‘Casimir-subsidies’ is maar de helft uitgereikt. Er is nog anderhalf miljoen euro over. Wat ermee gaat gebeuren, is nog niet bekend. Het Casimir-programma is bedoeld om de uitwisseling van onderzoekers tussen universiteiten en bedrijven te bevorderen. Ze dienen hun voorstel samen in. Eén subsidie bedraagt maximaal honderdduizend euro. Er zijn dit jaar 35 aanvragen ingediend, waarvan vijftien zijn gehonoreerd. Het geld komt van het platform Bèta & Techniek en wordt verdeeld door onderzoeksfinancier NWO.
Ongezond

Op straat is het misschien niet veilig, maar thuis ook niet. Dr. Evert Hasselaar (Onderzoeksinstituut OTB) promoveert deze week op een onderzoek naar de gezondheidsrisico’s voor bewoners in hun eigen huis. Bekende gevaren zijn de keukentrap, het fornuis en dichtslaande deuren. Maar ook de slaapkamer, waar iemand gemiddeld veertig procent van zijn leven doorbrengt, is niet zonder gevaar. Hasselaar: “Veel bewoners slapen ‘s winters zonder te ventileren en zij stellen zich zo ongemerkt bloot aan vervuilde lucht. Ook het matras is een ideale plek voor de huisstofmijt en daardoor een oorzaak van luchtwegirritaties.” Veel bewoners zijn zich volgens de onderzoeker niet bewust van de vervuilde lucht in hun woning. “Of ze kiezen voor comfort in plaats van voor gezond wonen. Ze willen geen tocht, lawaai of kou binnen laten.”
Stroomstoring

Het college van bestuur (cvb) van de TU Delft laat inventariseren wat de stroomstoring van maandag voor gevolgen heeft gehad voor de universiteit. Om kwart voor twaalf viel maandagmorgen de stroom uit in Delft en omstreken. Het duurde bijna een half uur voordat de storing was verholpen. Volgens de secretaris van het cvb, Hans Krul, moet snel duidelijk worden of de universiteit schade heeft opgelopen. Hij kon dinsdag nog niet uitsluiten of onderzoekers zorgvuldig opgebouwd werk verloren hebben zien gaan.
Topinkomens

De TU Delft was in 2005 kampioen topinkomens onder de Nederlandse universiteiten. Maar daarvoor is een verklaring: door de reorganisatie moest de TU een aantal mensen extra premies meegeven. Volgens een overzicht dat het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag openbaar maakte, verdienden vorig jaar zo’n 180 Delftenaren meer dan de minister-president (158.000 euro). Die verdienden in 2004 nog ruim onder het premierssalaris. Koplopers in Nederland op het gebied van universitaire veelverdieners zijn Utrecht (31 werknemers met meer dan 158.000 euro), Groningen (30) en de Universiteit van Amsterdam (28). Blijkens het overzicht zit in Delft alleen het bestuurscollege rond of boven het premiersinkomen. Dat is overigens maar een indicatie: op de lijst staan bijvoorbeeld geen inkomsten die hoogleraren uit een bedrijf genieten. De meeste academische topinkomens worden overigens verdiend in de academische ziekenhuizen. Daar werken in totaal zo’n zeshonderd mensen met een hoger inkomen dan Balkenende.
Weg stage

Levenslang leren, maar ook bestuurswerk en stages kosten de maatschappij onnodig veel geld. Studenten kunnen beter zo vroeg mogelijk hun diploma halen en geen stage lopen, vindt Lex Borghans. De hoogleraar economie aan de Universiteit Maastricht hield vorige week zijn oratie. “Tijdens hun stage leren studenten vooral dingen die ze ook in hun eerste werkjaar hadden kunnen leren. Daar hoeft de overheid niet in te investeren. Voor sommige opleidingen kun je natuurlijk niet zonder stages: opleidingen tot arts bijvoorbeeld. Maar als het niet hoeft, schaf ze dan af.” Voor bestuurswerk geldt hetzelfde, vindt Borghans. “Natuurlijk is het prima als studenten extra activiteiten ondernemen, maar ik zie geen reden waarom een studie niet gewoon veertig uur per week in beslag zou moeten nemen. Vergaderingen leiden en sociaal gedrag kun je allemaal in de praktijk leren.”
Motivatie

Goed onderwijs verhoogt de motivatie van studenten die hun vakgebied interessant vinden. Bij studenten die om andere redenen voor hun opleiding hebben gekozen (zoals een goed salarisperspectief) is dit effect niet zichtbaar. Dat blijkt uit de Loopbaanmonitor Onderwijs 2006. Wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het onderzoeksbureau Ecorys onderzochten in opdracht van het ministerie van onderwijs de arbeidsmarktpositie van startende leraren. Hoe interessanter de vakken, hoe sterker studenten gedreven zijn om te leren.
Tribler

Breken er gouden tijden aan voor de makers van peer to peer programma’s als het Delftse Tribler? Of wordt het hen juist moeilijker gemaakt? Eén en ander hangt mogelijk af van de deal die Google met grote amusementsbedrijven sluit. Het Amerikaanse zakenblad Businessweek meldt deze week dat de internetreus van plan is honderd miljoen dollar te betalen aan bedrijven als Time Warner, News Corporation en NBC Universal. Ze wil hen er hiermee van weerhouden de komende drie jaar schadeclaims in te dienen voor gederfde inkomsten als gevolg van het illegaal downloaden van filmpjes van Google’s nieuwe site YouTube. Als Google de amusementssector op deze manier buitenspel zet, is het goed mogelijk dat meer en meer mensen YouTube als platform voor hun films verkiezen boven andere sites, schrijft het blad.
Lift

De Delftse politie heeft afgelopen weekend vijf studenten uit Leiden uit een lift aan het Bosboom Toussaintplein moeten bevrijden. De politie kreeg hulp van een liftmonteur. De lift had het begeven, nadat de vijf er ruw in hadden staan dansen.
Verlanglijstje

Sinterklaas heeft op 5 december voor studentenraadsfractie AAG regen en wind getrotseerd om erachter te komen wat studenten van hem voor de TU willen. De Sint deelde verlanglijstjes uit en heeft volgens AAG-lid Simon van Benten flink wat respons gekregen. AAG gaat de lijstjes bekijken om er eventueel nieuwe agendapunten uit te halen.
New Venture

Met plannen voor de ontwikkeling van opvouwbare land- en zeecontainers, nieuwe software voor medisch specialisten en goedkopere zonnepanelen vielen drie Delftse technostarters deze week in de prijzen. Holland Container Innovations, ISPS Medical Software en het bedrijf Solox kregen ieder vijfhonderd euro van New Venture. Deze stichting, die innovatief ondernemerschap stimuleert, organiseert elk academisch jaar een wedstrijd die uit drie ronden bestaat. In totaal zijn tien startende ondernemingen door de eerste ronde gekomen.
IJskast

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel voor leerrechten ‘controversieel’ verklaard en in de ijskast gelegd. De Kamer behandelt het pas als er een nieuw kabinet is aangetreden. Het is gebruikelijk dat politiek omstreden wetgeving niet wordt afgehandeld door de senaat als een kabinet demissionair is. Dat ook de leerrechten zouden doorschuiven lag daarom voor de hand. Eerder al was gebleken dat de Eerste Kamer nog lang niet is overtuigd van het nut van het nieuwe bekostigingssysteem. Verschillende senatoren plaatsen kanttekeningen bij de uitvoerbaarheid en vrezen fraudegevoeligheid. Ook in de Tweede Kamer lag het leerrechtenplan – het belangrijkste wapenfeit van oud-staatssecretaris Mark Rutte – de laatste tijd zwaar onder vuur. SP en ChristenUnie zijn ronduit tegen het plan. De PvdA wil tijdens de kabinetsformatie onderzoeken of er geen beter alternatief voorhanden is.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.