Education

Kort nieuws

Anti-sloopAl jaren voert oud-hoogleraar bouwkunde Joop van Stigt (1934) een bevlogen strijd tegen het onnodig slopen van gebouwen.

Hij wist markante gebouwen als het Olympisch Stadion in Amsterdam en sanatorium Zonnestraal van Duiker met gedegen renovatieplannen van de sloop te redden. In het Nederlands Architectuurinstituut zal hij hierover spreken op donderdag 18 januari om 20.00 uur. Ook zal zijn ontwikkelingswerk in Mali, waar hij onlangs een onderscheiding voor kreeg, de revue passeren.
Balkon

Een ‘verbijsterende roman’, zo noemt emeritus prof. dr. ir. Johan Blaauwendraad van Civiele Techniek en Geowetenschappen volgens nieuwssite Zibb.nl de affaire rond de ingestorte balkons in het Maastrichtse appartementencomplex Patio Sevilla. Bij dit ongeluk in 2003 verloren twee mensen het leven. Drie bouwbedrijven staan terecht wegens dood door schuld. Afgelopen vrijdag was de eerste rechtszitting. Blaauwendraad werd toen door de rechtbank van Maastricht gevraagd als deskundige zijn licht te doen schijnen over de constructie van het appartementencomplex. Volgens de professor zijn de balkons door minuscule vervormingen in de constructie neergestort. De bouwers zouden tekeningen en aanpassingen niet goed hebben gecontroleerd en doorgegeven.
Duurzame voorzitter

De TU Delft heeft op het gebied van duurzame ontwikkeling resultaten geboekt, zoals de afstudeeraantekening duurzaamheid en een tweejaarlijkse internationale conferentie. Maar daarmee zijn nog niet alle voorwaarden geschapen om een Delfts kennisinstituut duurzame ontwikkeling op lange termijn succesvol te laten zijn. Dat is het uitgangspunt van een lunchlezing die hoogleraar natuurwetenschappen prof.dr. Rietje van Dam (Open Universiteit, Universiteit Maastricht) op woensdag 24 januari in het cultureel centrum houdt. Van Dam is sinds eind vorig jaar de nieuwe voorzitter van het TU-platform Duurzame Ontwikkeling. De hoogleraar was lid van de raad van commissarissen bij Akzo en Unilever, en was vijf jaar lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Ze doet onderzoek naar de biomoleculaire processen in bloedvaten.
Mekelpark

Collegevoorzitter Hans van Luijk maakt donderdag 1 februari tijdens een startceremonie de nieuwe naam van het Mekelpark bekend. De jury, waarin onder meer TBM-decaan prof.dr.ir. Hugo Priemus en prof.ir. Francine Houben zitting hadden, heeft al een keuze gemaakt uit de inzendingen. De TU Delft wil echter met het onthullen van de winnaar wachten tot de afsluiting van de Mekelweg. Op 1 februari wordt het startschot gegeven voor de werkzaamheden daar. Oorspronkelijk zou de naam in november 2006 bekend worden gemaakt. Het Mekelpark moet eind 2008 klaar zijn. Op de Mekelweg zal onder meer een trambaan worden aangelegd.
Zonnedouche

Twee studentenhuizen aan de Oude Delft . een van het corps en een van Virgiel . doen mee aan een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Delftse technostartersbedrijf Sentavi naar het effect van zonnedouchen op het vitamine D-gehalte in het bloed. Een groep studenten gebruikt de zonnedouche van Sentavi . een speciale zonnebank in de douche – de andere groep doucht normaal. Het Delftse bedrijf hoopt dat het onderzoek zal aantonen dat de jongens die de zonnedouche hebben gebruikt aan het einde van de rit meer vitamine D in hun bloed hebben. Dan zou het product kunnen worden neergezet als een alternatief voor vitaminepillen. Geen goedkoop alternatief overigens. Een zonnedouche kost vijfduizend euro.
Paraplu

Klapte een doorsnee parapluutje binnen enkele seconden binnenstebuiten, de Senz Original van het Delftse technostartersbedrijf Senz Umbrellas hield fier stand. Dit concludeert het Algemeen Dagblad. Vorige week tijdens een stormachtige dag testte de krant het regenscherm. Dankzij zijn asymmetrische vorm zoekt hij als een windvaantje de meest aerodynamische ligging. Tienduizend exemplaren zijn er wereldwijd al van over de toonbank gegaan, sinds de introductie enkele maanden geleden.
Olympisch (1)

Vier roeiers van Proteus-Eretes maken kans op een plaats in de nationale lichte vier-zonder tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008. Bij de wereldkampioenschappen in Múnchen, in september, worden de kwalificaties voor de Spelen bevochten. Voor die tijd is het zaak een vaste plek in de boot te bemachtigen. Arnoud Greidanus maakte zijn kandidatuur waar door tijdens het open NK ergometeren, in december, als een-na-beste Nederlander te eindigen. Ook Roeland Lievens, Alwin Snijders en Marshall Godschalk maken deel uit van de groep van in totaal acht kanshebbers.
Olympisch (2)

In het zware herenveld is een groep van twintig roeiers gevormd die onder leiding van bondscoach Mark Emke, net als de lichte selectie, eind januari voor een trainingskamp naar Sevilla vertrekt. Na terugkomst in Nederland volgt een nieuwe selectie, onder meer middels een ergometertest. Uit deze groep, bekend onder de naam ‘Team Emke’, wordt niet alleen de definitieve acht samengesteld, maar mogelijk ook nog een (sterke) vier, zodat uiteindelijk twaalf van de twintig roeiers kans maken zich te kwalificeren voor Peking. In die groep van twintig bevinden zich twee roeiers van Proteus: Bart Sjenitzer en de inmiddels 31-jarige ‘herintreder’ Gerritjan Eggenkamp. De laatste maakte in 2004 deel uit van de acht die tijdens de Spelen van Athene het zilver veroverde. Bij de vrouwen heerst vooralsnog onduidelijkheid over de precieze selectieprocedure.
Internet

Maakte Microsoft vorige week bekend dat zij in de loop van dit jaar televisie via een internetaansluiting op spelcomputers zal aanbieden, gisteren werd bekend dat zij geduchte concurrentie krijgt. De oprichters van muziekuitwisselingssite Kazaa en de website voor gratis telefonie Skype, kondigden namelijk aan dat ook zij zich op internettelevisie storten. Joost (spreek uit: Dzjoest) gaat de nieuwe internetdienst heten. Het moet zappen en goede beeldkwaliteit koppelen aan internetmogelijkheden zoals het versturen van berichtjes aan mensen die hetzelfde programma kijken. Het Delftse peer-to-peer-programma Tribler wordt ook flink uitgebreid. Dit jaar nog verwacht projectleider ir. Johan Pouwelse van Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica live tv- programma’s met haarfijne resolutie te kunnen uitzenden via zijn site.
Klap

Een 23-jarige studente uit Amsterdam gaf in de nacht van zaterdag op zondag op ongebruikelijke wijze uiting aan haar teleurstelling over het feit dat de sociëteit rond vijf uur de deuren sloot. Ze sloeg de portier in het gezicht. “De man, die regelmatig door ons wordt ingehuurd, liep geen blauw oog op, en is als uitsmijter bij Lorre wel wat gewend”, zegt Rob van der Feltz, president van het Delftsch Studenten Corps (DSC). ” Maar zo’n ervaring is natuurlijk nooit prettig.” Het DSC had de sociëteit die nacht verhuurd voor een feest. De vrouw, die volgens de politie dronken was, kreeg een boete van 330 euro.
Rsi onder studenten

“Het is maar wat je meetelt, maar het is waar dat rsi-klachten veelvuldig voorkomen onder studenten”, zegt de Delftse studentenarts Wim van Donselaar. Hij reageert op een rapport van de Radboud Universiteit. Daarin staat dat 70 procent van de studenten weleens rsi-achtige klachten heeft. “Logisch: als je ineens acht tot twaalf uur achter elkaar aan de computer werkt, zul je dat merken. Het belangrijkste is dat je het serieus neemt en onmiddellijk reageert.” Momenteel zijn zo’n vijftig Delftse studenten onder behandeling bij een multidisciplinair behandelteam (arts, psycholoog en fysiotherapeut). De TU doet veel tegen rsi, vooral bij de faculteit Industrieel Ontwerpen. IO is volgens Van Donselaar een ‘risicofaculteit’. De aanpak lijkt te helpen. Extreme gevallen, waarbij mensen een jaar of langer uitvallen, komen momenteel niet voor.
Huisjesmelker

Studentenbond LSVb en SP-jongerenorganisatie Rood hebben mevrouw Chang van het Utrechtse verhuurbedrijf Marlux Europe uitgeroepen tot huisjesmelker van het jaar. Studenten die bij haar huren, zijn 320 euro per maand kwijt voor vijf vierkante meter. De jury – LSVb-voorzitter Irene van den Broek en SP-kamerlid/Rood-voorzitter Renske Leijten – kozen Chang uit 150 nominaties, die grotendeels via een enquête werden verzameld. Uit het rapport blijkt dat de Utrechtse huisbazin weinig oog heeft voor brandveiligheid. Om speciale brandveiligheidseisen voor huizen met meer dan vijf bewoners te omzeilen, zette ze studenten op straat.

Anti-sloop

Al jaren voert oud-hoogleraar bouwkunde Joop van Stigt (1934) een bevlogen strijd tegen het onnodig slopen van gebouwen. Hij wist markante gebouwen als het Olympisch Stadion in Amsterdam en sanatorium Zonnestraal van Duiker met gedegen renovatieplannen van de sloop te redden. In het Nederlands Architectuurinstituut zal hij hierover spreken op donderdag 18 januari om 20.00 uur. Ook zal zijn ontwikkelingswerk in Mali, waar hij onlangs een onderscheiding voor kreeg, de revue passeren.
Balkon

Een ‘verbijsterende roman’, zo noemt emeritus prof. dr. ir. Johan Blaauwendraad van Civiele Techniek en Geowetenschappen volgens nieuwssite Zibb.nl de affaire rond de ingestorte balkons in het Maastrichtse appartementencomplex Patio Sevilla. Bij dit ongeluk in 2003 verloren twee mensen het leven. Drie bouwbedrijven staan terecht wegens dood door schuld. Afgelopen vrijdag was de eerste rechtszitting. Blaauwendraad werd toen door de rechtbank van Maastricht gevraagd als deskundige zijn licht te doen schijnen over de constructie van het appartementencomplex. Volgens de professor zijn de balkons door minuscule vervormingen in de constructie neergestort. De bouwers zouden tekeningen en aanpassingen niet goed hebben gecontroleerd en doorgegeven.
Duurzame voorzitter

De TU Delft heeft op het gebied van duurzame ontwikkeling resultaten geboekt, zoals de afstudeeraantekening duurzaamheid en een tweejaarlijkse internationale conferentie. Maar daarmee zijn nog niet alle voorwaarden geschapen om een Delfts kennisinstituut duurzame ontwikkeling op lange termijn succesvol te laten zijn. Dat is het uitgangspunt van een lunchlezing die hoogleraar natuurwetenschappen prof.dr. Rietje van Dam (Open Universiteit, Universiteit Maastricht) op woensdag 24 januari in het cultureel centrum houdt. Van Dam is sinds eind vorig jaar de nieuwe voorzitter van het TU-platform Duurzame Ontwikkeling. De hoogleraar was lid van de raad van commissarissen bij Akzo en Unilever, en was vijf jaar lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Ze doet onderzoek naar de biomoleculaire processen in bloedvaten.
Mekelpark

Collegevoorzitter Hans van Luijk maakt donderdag 1 februari tijdens een startceremonie de nieuwe naam van het Mekelpark bekend. De jury, waarin onder meer TBM-decaan prof.dr.ir. Hugo Priemus en prof.ir. Francine Houben zitting hadden, heeft al een keuze gemaakt uit de inzendingen. De TU Delft wil echter met het onthullen van de winnaar wachten tot de afsluiting van de Mekelweg. Op 1 februari wordt het startschot gegeven voor de werkzaamheden daar. Oorspronkelijk zou de naam in november 2006 bekend worden gemaakt. Het Mekelpark moet eind 2008 klaar zijn. Op de Mekelweg zal onder meer een trambaan worden aangelegd.
Zonnedouche

Twee studentenhuizen aan de Oude Delft . een van het corps en een van Virgiel . doen mee aan een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Delftse technostartersbedrijf Sentavi naar het effect van zonnedouchen op het vitamine D-gehalte in het bloed. Een groep studenten gebruikt de zonnedouche van Sentavi . een speciale zonnebank in de douche – de andere groep doucht normaal. Het Delftse bedrijf hoopt dat het onderzoek zal aantonen dat de jongens die de zonnedouche hebben gebruikt aan het einde van de rit meer vitamine D in hun bloed hebben. Dan zou het product kunnen worden neergezet als een alternatief voor vitaminepillen. Geen goedkoop alternatief overigens. Een zonnedouche kost vijfduizend euro.
Paraplu

Klapte een doorsnee parapluutje binnen enkele seconden binnenstebuiten, de Senz Original van het Delftse technostartersbedrijf Senz Umbrellas hield fier stand. Dit concludeert het Algemeen Dagblad. Vorige week tijdens een stormachtige dag testte de krant het regenscherm. Dankzij zijn asymmetrische vorm zoekt hij als een windvaantje de meest aerodynamische ligging. Tienduizend exemplaren zijn er wereldwijd al van over de toonbank gegaan, sinds de introductie enkele maanden geleden.
Olympisch (1)

Vier roeiers van Proteus-Eretes maken kans op een plaats in de nationale lichte vier-zonder tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008. Bij de wereldkampioenschappen in Múnchen, in september, worden de kwalificaties voor de Spelen bevochten. Voor die tijd is het zaak een vaste plek in de boot te bemachtigen. Arnoud Greidanus maakte zijn kandidatuur waar door tijdens het open NK ergometeren, in december, als een-na-beste Nederlander te eindigen. Ook Roeland Lievens, Alwin Snijders en Marshall Godschalk maken deel uit van de groep van in totaal acht kanshebbers.
Olympisch (2)

In het zware herenveld is een groep van twintig roeiers gevormd die onder leiding van bondscoach Mark Emke, net als de lichte selectie, eind januari voor een trainingskamp naar Sevilla vertrekt. Na terugkomst in Nederland volgt een nieuwe selectie, onder meer middels een ergometertest. Uit deze groep, bekend onder de naam ‘Team Emke’, wordt niet alleen de definitieve acht samengesteld, maar mogelijk ook nog een (sterke) vier, zodat uiteindelijk twaalf van de twintig roeiers kans maken zich te kwalificeren voor Peking. In die groep van twintig bevinden zich twee roeiers van Proteus: Bart Sjenitzer en de inmiddels 31-jarige ‘herintreder’ Gerritjan Eggenkamp. De laatste maakte in 2004 deel uit van de acht die tijdens de Spelen van Athene het zilver veroverde. Bij de vrouwen heerst vooralsnog onduidelijkheid over de precieze selectieprocedure.
Internet

Maakte Microsoft vorige week bekend dat zij in de loop van dit jaar televisie via een internetaansluiting op spelcomputers zal aanbieden, gisteren werd bekend dat zij geduchte concurrentie krijgt. De oprichters van muziekuitwisselingssite Kazaa en de website voor gratis telefonie Skype, kondigden namelijk aan dat ook zij zich op internettelevisie storten. Joost (spreek uit: Dzjoest) gaat de nieuwe internetdienst heten. Het moet zappen en goede beeldkwaliteit koppelen aan internetmogelijkheden zoals het versturen van berichtjes aan mensen die hetzelfde programma kijken. Het Delftse peer-to-peer-programma Tribler wordt ook flink uitgebreid. Dit jaar nog verwacht projectleider ir. Johan Pouwelse van Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica live tv- programma’s met haarfijne resolutie te kunnen uitzenden via zijn site.
Klap

Een 23-jarige studente uit Amsterdam gaf in de nacht van zaterdag op zondag op ongebruikelijke wijze uiting aan haar teleurstelling over het feit dat de sociëteit rond vijf uur de deuren sloot. Ze sloeg de portier in het gezicht. “De man, die regelmatig door ons wordt ingehuurd, liep geen blauw oog op, en is als uitsmijter bij Lorre wel wat gewend”, zegt Rob van der Feltz, president van het Delftsch Studenten Corps (DSC). ” Maar zo’n ervaring is natuurlijk nooit prettig.” Het DSC had de sociëteit die nacht verhuurd voor een feest. De vrouw, die volgens de politie dronken was, kreeg een boete van 330 euro.
Rsi onder studenten

“Het is maar wat je meetelt, maar het is waar dat rsi-klachten veelvuldig voorkomen onder studenten”, zegt de Delftse studentenarts Wim van Donselaar. Hij reageert op een rapport van de Radboud Universiteit. Daarin staat dat 70 procent van de studenten weleens rsi-achtige klachten heeft. “Logisch: als je ineens acht tot twaalf uur achter elkaar aan de computer werkt, zul je dat merken. Het belangrijkste is dat je het serieus neemt en onmiddellijk reageert.” Momenteel zijn zo’n vijftig Delftse studenten onder behandeling bij een multidisciplinair behandelteam (arts, psycholoog en fysiotherapeut). De TU doet veel tegen rsi, vooral bij de faculteit Industrieel Ontwerpen. IO is volgens Van Donselaar een ‘risicofaculteit’. De aanpak lijkt te helpen. Extreme gevallen, waarbij mensen een jaar of langer uitvallen, komen momenteel niet voor.
Huisjesmelker

Studentenbond LSVb en SP-jongerenorganisatie Rood hebben mevrouw Chang van het Utrechtse verhuurbedrijf Marlux Europe uitgeroepen tot huisjesmelker van het jaar. Studenten die bij haar huren, zijn 320 euro per maand kwijt voor vijf vierkante meter. De jury – LSVb-voorzitter Irene van den Broek en SP-kamerlid/Rood-voorzitter Renske Leijten – kozen Chang uit 150 nominaties, die grotendeels via een enquête werden verzameld. Uit het rapport blijkt dat de Utrechtse huisbazin weinig oog heeft voor brandveiligheid. Om speciale brandveiligheidseisen voor huizen met meer dan vijf bewoners te omzeilen, zette ze studenten op straat.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.