Education

Kort nieuws

Publieke ruimteBouwkunde krijgt toparchitecten als Bernard Tschumi en Léon Krier op bezoek. Zij geven in een reeks bijeenkomsten met de titel ‘Architectural positions’ hun mening over hoe architecten publieke ruimtes moeten ontwerpen.

Deze week is de eerste in de serie van zes bijeenkomsten. Het publieke leven, zoals op de Ramblas in Barcelona, is in nieuwe winkelcentra en luchthaventerminals maar moeilijk te realiseren. In de bijeenkomsten debatteren steeds twee architecten over hun visie publieke ruimtes. De reeks wordt in september afgesloten met een boekje.
Breinmagneet

Het Delftse Kavli Instituut voor Nanowetenschappen is een van de ongeveer dertig ‘breinmagneten’ met internationale aantrekkingskracht die ons land rijk is. Dat constateert Vrij Nederland. Het instituut dankt die wereldfaam volgens het weekblad vooral aan het ‘baanbrekende onderzoek’ naar quantumcomputers en moleculaire biofysica. Aan de andere TU’s weet Vrij Nederland nog drie ‘breinmagneten’ te noemen: het Twentse onderzoeksinstituut Mesa+ voor materiaalonderzoek, het eveneens Twentse onderzoeksinstituut voor weefselhersteltechnologie Isotis en de onderzoeksschool voor scheikundige technologie NRSC Catalysis in Eindhoven.
Allochtone academici

Niet-westerse allochtonen hebben gemiddeld minder goede banen dan autochtonen. Dat geldt het sterkst voor universitair opgeleiden. Dit blijkt uit onderzoeksgegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, verzameld tussen 2002 en 2005. Universitair geschoolde niet-westerse allochtonen hadden een gemiddeld beroepsniveau van 3,8 op een schaal van één tot vijf. Bij autochtone academici lag dit op 4,5 – een verschil van 0,7. Bij de overige opleidingsniveaus was het verschil tussen allochtonen en autochtonen aanzienlijk kleiner: 0,3 tot 0,4. Zeki Arslan, onderwijsspecialist van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum, is niet verbaasd over de cijfers. “De concurrentie tussen academici om hoge functies is ook in mijn waarneming keihard en vele malen sterker dan onder lager opgeleiden. Allochtonen verliezen die strijd kennelijk vaker.” Het wordt volgens hem hoog tijd dat het nieuwe kabinet een meer evenredige vertegenwoordiging van allochtonen bij wet gaat afdwingen. (HOP)
Scout

Prof.dr.ir. Luuk van der Wielen heeft er een functie bij: Shell heeft hem benoemd tot ‘principal scientist biotechnology’. Voor de oliemaatschappij zal Van der Wielen ‘nieuwe technologische opties op het gebied van biotechnologie scouten en creëren’. Daarnaast blijft hij hoogleraar bij de afdeling biotechnologie (faculteit Technische Natuurwetenschappen) en als wetenschappelijk directeur van het onderzoeksconsortium B-Basic. Shell is naarstig op zoek naar nieuwe biobrandstoffen en nieuwe processen om biobrandstoffen te verkrijgen. Vooral bio-ethanol uit land- en tuinbouwafval speelt hierin een hoofdrol.
Veilig in de box

In een container slaap je veiliger dan in een willekeurig oud stadspand. Dat zegt Duwo-directeur Jan Benschop in reactie op vragen over de veiligheid van tijdelijke studentenhuisvesting. “In Delft hebben we een nieuw type spacebox in gebruik genomen. Voordat we daaraan begonnen, heeft de plaatselijke brandweer er nog een in brand gestoken. Geloof me: die woningen zijn echt veilig. De term ‘tijdelijk’ hangt er vooral op omdat gemeenten vergunningen van maar vijf jaar afgeven.” De containers zijn dan ook minder omstreden dan de Rochdale One, een cruiseschip uit 1977 dat in de Amsterdamse Houthaven ligt en waar tweehonderd studenten op wonen. Het schip is afgelopen zomer van asbest ontdaan, maar studenten zijn er niet gerust op dat alles echt weg is. TNO gaat nu uitzoeken of de boot veilig is. (HOP)
Botanisch kantoor

In de botanische tuin van de TU Delft zetelt sinds deze maand de Nederlandse vestiging van het wereldwijde netwerk van botanische tuinen, botanic gardens conservation international (BGCI). Deze organisatie heeft tot doel de verscheidenheid van planten over de hele wereld te beschermen. De Delftse botanische tuin onderhoudt voor de BGCI de contacten met 22 botanische tuinen in Nederland en is het Nederlandse aanspreekpunt voor botanische tuinen uit de rest van de wereld. Vertegenwoordiger van BGCI in Nederland Bert van den Wollenberg: “We stemmen bijvoorbeeld af welke tuin welke bedreigde plantensoorten opneemt in zijn plantencollectie. Het doel is in 2010 zestig procent van de ongeveer 35 duizend verdwijnende planten in collecties te hebben veiliggesteld.” Ook delen de botanische tuinen kennis, bijvoorbeeld over invasieve planten. “Wanneer deze planten een plaag vormen in Nederland, maken wij dat internationaal bekend”, zegt Van den Wollenberg.
Carrière

De Idea-League, een netwerk van vijf grote Europese technische universiteiten waaronder de TU Delft, heeft van de Europese Commissie een half miljoen euro ontvangen voor een programma om vrouwen te stimuleren wetenschappelijke carrière te maken. Het programma biedt onderzoeksters die enkele jaren geleden gepromoveerd zijn, trainingen, netwerkbijeenkomsten en een mentor aan. Per universiteit worden vier vrouwen geselecteerd om deel te nemen aan het programma. Komend voorjaar zullen de deelnemers aan het programma geselecteerd worden.
Verrommeling

Lokale samenwerking tussen lagere overheden en marktpartijen is een betere manier om de ‘verrommeling’ van Nederland tegen te gaan dan sterkere overheidsregie. ‘De eeuw van de overheid ligt definitief achter ons’, schrijven praktijkhoogleraar mr. Friso de Zeeuw en universitair docent ir. Agnes Franzen (Bouwkunde) in een scherp opiniestuk in dagblad Trouw. De Delftenaren reageren op een artikel waarin rijksbouwmeester en TU-alumnus ir. Mels Crouwel pleit voor sterkere overheidsregie in de bouw. Maar dat leidt tot ‘ouderwetse centralisatie’, ‘ontstellende bureaucratisering’ en ‘een bureaucratenfeest met alomvattende visies en beleidsdocumenten’, foeteren de Delftse bouwkundigen. ‘Het klinkt ferm, maar het is geen oplossing, eerder een vlucht terug en een Pavlovreactie. Wereldberoemde projecten als Sijtwende bij Leidschendam, het Ceramiqueterrein in Maastricht en de Kop van Zuid in Rotterdam zijn niet tot stand gekomen door strenge aanbestedingsprocedures, maar door creativiteit en vroegtijdige samenwerking van overheid en markt.’
Industriële bouwkunde

Het eerste gezamenlijke keuzevak, lichtarchitectuur, bestaat al. Maar de afdeling industrial design engineering van IO en de bouwkunde-afdeling architectuur willen meer samenwerken. Vorige week verkenden ze de mogelijkheden in een workshop. Samenwerking is belangrijk, vindt IO-decaan Cees de Bont. “Veel producten die wij maken, komen terecht in een gebouw. En bouwen wordt steeds industriëler.” Gezien het grote aantal hoogleraren dat meedeed aan de workshop, is De Bont niet de enige die belang ziet in meer samenwerking tussen de faculteiten. Bijvoorbeeld bij het ontwerpen van operatiekamers en andere ruimtes in ziekenhuizen. “Industrieel ontwerpers kijken vooral vanuit de gebruiker, architecten meer naar de vormgeving van de ruimte”, aldus De Bont. De ideeën uit de workshop worden de komende tijd uitgewerkt.
Lynx

Industrieel ontwerper ir. Heidi Evers heeft met haar afstudeeropdracht voor een nieuwe rollator de tweede prijs gekregen in de Univé Veiligheidswedstrijd. Evers kreeg tienduizend euro aan prijzengeld om haar rollator te ontwikkelen. De pas afgestudeerde bedacht de ‘Lynx’ omdat er in twintig jaar tijd maar weinig innovaties aan rollators zijn geweest. Evers ontwierp een stabiele rollator met een nieuw besturingsmechanisme, waardoor valpartijen voortaan verleden tijd zijn. De wielen van de Lynx blokkeren namelijk niet als je een stoepje af moet. Bij huidige rollators gebeurt dat regelmatig. Evers krijgt de prijs dan ook voornamelijk vanwege de verbeterde veiligheid van het apparaat. De prijs is in het leven geroepen om de leefomgeving in en om het huis veiliger te maken. Evers ontving de prijs op de Huishoudbeurs uit handen van oud-Tweede-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven.
Naar India

Afstudeerder in de constructieve waterbouwkunde Alfred Roubos mag in april naar India om daar een prijs in ontvangst te nemen van de ‘Permanent international association for navigation congresses’ (Pianc). Voor zijn afstuderen maakte Roubos een model om de veroudering van met stenen bedekte havenbodems in de Rotterdamse haven te voorspellen. Dat is van belang omdat de toestand van de havenbodem bepalend is voor de stabiliteit van de kademuren. Roubos krijgt vijfduizend euro en mag zijn onderzoek presenteren op een Pianc-congres.
Diplomacontrole

De Erasmus Universiteit heeft sinds kort een online zoekscherm waarmee werkgevers diploma’s op echtheid kunnen controleren. Volgens de examenadministratie is dat efficiënt en niet in strijd met de privacyregels. Alle diploma’s die de Erasmus Universiteit sinds 1980 heeft verstrekt, zijn in het register terug te vinden. Ook zijn er data van voor 1980 voorhanden, maar die bestanden zijn niet compleet. Het register is niet open: wie de diplomagegevens van een alumnus wil achterhalen, moet over een aantal basisgegevens beschikken. Bijvoorbeeld het studentnummer en de achternaam van de alumnus, of diens achternaam, geboortedatum en geslacht. “Vervolgens krijg je alleen maar de naam van de oud-student te zien en de diploma’s die hij heeft gehaald”, zegt Ron Menheere van de examenadministratie. Begin 2008 moet er via de IB-Groep een landelijk diplomaregister online komen. Dat gebeurt in opdracht van voormalig staatssecretaris Rutte. (HOP)

Publieke ruimte

Bouwkunde krijgt toparchitecten als Bernard Tschumi en Léon Krier op bezoek. Zij geven in een reeks bijeenkomsten met de titel ‘Architectural positions’ hun mening over hoe architecten publieke ruimtes moeten ontwerpen. Deze week is de eerste in de serie van zes bijeenkomsten. Het publieke leven, zoals op de Ramblas in Barcelona, is in nieuwe winkelcentra en luchthaventerminals maar moeilijk te realiseren. In de bijeenkomsten debatteren steeds twee architecten over hun visie publieke ruimtes. De reeks wordt in september afgesloten met een boekje.
Breinmagneet

Het Delftse Kavli Instituut voor Nanowetenschappen is een van de ongeveer dertig ‘breinmagneten’ met internationale aantrekkingskracht die ons land rijk is. Dat constateert Vrij Nederland. Het instituut dankt die wereldfaam volgens het weekblad vooral aan het ‘baanbrekende onderzoek’ naar quantumcomputers en moleculaire biofysica. Aan de andere TU’s weet Vrij Nederland nog drie ‘breinmagneten’ te noemen: het Twentse onderzoeksinstituut Mesa+ voor materiaalonderzoek, het eveneens Twentse onderzoeksinstituut voor weefselhersteltechnologie Isotis en de onderzoeksschool voor scheikundige technologie NRSC Catalysis in Eindhoven.
Allochtone academici

Niet-westerse allochtonen hebben gemiddeld minder goede banen dan autochtonen. Dat geldt het sterkst voor universitair opgeleiden. Dit blijkt uit onderzoeksgegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, verzameld tussen 2002 en 2005. Universitair geschoolde niet-westerse allochtonen hadden een gemiddeld beroepsniveau van 3,8 op een schaal van één tot vijf. Bij autochtone academici lag dit op 4,5 – een verschil van 0,7. Bij de overige opleidingsniveaus was het verschil tussen allochtonen en autochtonen aanzienlijk kleiner: 0,3 tot 0,4. Zeki Arslan, onderwijsspecialist van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum, is niet verbaasd over de cijfers. “De concurrentie tussen academici om hoge functies is ook in mijn waarneming keihard en vele malen sterker dan onder lager opgeleiden. Allochtonen verliezen die strijd kennelijk vaker.” Het wordt volgens hem hoog tijd dat het nieuwe kabinet een meer evenredige vertegenwoordiging van allochtonen bij wet gaat afdwingen. (HOP)
Scout

Prof.dr.ir. Luuk van der Wielen heeft er een functie bij: Shell heeft hem benoemd tot ‘principal scientist biotechnology’. Voor de oliemaatschappij zal Van der Wielen ‘nieuwe technologische opties op het gebied van biotechnologie scouten en creëren’. Daarnaast blijft hij hoogleraar bij de afdeling biotechnologie (faculteit Technische Natuurwetenschappen) en als wetenschappelijk directeur van het onderzoeksconsortium B-Basic. Shell is naarstig op zoek naar nieuwe biobrandstoffen en nieuwe processen om biobrandstoffen te verkrijgen. Vooral bio-ethanol uit land- en tuinbouwafval speelt hierin een hoofdrol.
Veilig in de box

In een container slaap je veiliger dan in een willekeurig oud stadspand. Dat zegt Duwo-directeur Jan Benschop in reactie op vragen over de veiligheid van tijdelijke studentenhuisvesting. “In Delft hebben we een nieuw type spacebox in gebruik genomen. Voordat we daaraan begonnen, heeft de plaatselijke brandweer er nog een in brand gestoken. Geloof me: die woningen zijn echt veilig. De term ‘tijdelijk’ hangt er vooral op omdat gemeenten vergunningen van maar vijf jaar afgeven.” De containers zijn dan ook minder omstreden dan de Rochdale One, een cruiseschip uit 1977 dat in de Amsterdamse Houthaven ligt en waar tweehonderd studenten op wonen. Het schip is afgelopen zomer van asbest ontdaan, maar studenten zijn er niet gerust op dat alles echt weg is. TNO gaat nu uitzoeken of de boot veilig is. (HOP)
Botanisch kantoor

In de botanische tuin van de TU Delft zetelt sinds deze maand de Nederlandse vestiging van het wereldwijde netwerk van botanische tuinen, botanic gardens conservation international (BGCI). Deze organisatie heeft tot doel de verscheidenheid van planten over de hele wereld te beschermen. De Delftse botanische tuin onderhoudt voor de BGCI de contacten met 22 botanische tuinen in Nederland en is het Nederlandse aanspreekpunt voor botanische tuinen uit de rest van de wereld. Vertegenwoordiger van BGCI in Nederland Bert van den Wollenberg: “We stemmen bijvoorbeeld af welke tuin welke bedreigde plantensoorten opneemt in zijn plantencollectie. Het doel is in 2010 zestig procent van de ongeveer 35 duizend verdwijnende planten in collecties te hebben veiliggesteld.” Ook delen de botanische tuinen kennis, bijvoorbeeld over invasieve planten. “Wanneer deze planten een plaag vormen in Nederland, maken wij dat internationaal bekend”, zegt Van den Wollenberg.
Carrière

De Idea-League, een netwerk van vijf grote Europese technische universiteiten waaronder de TU Delft, heeft van de Europese Commissie een half miljoen euro ontvangen voor een programma om vrouwen te stimuleren wetenschappelijke carrière te maken. Het programma biedt onderzoeksters die enkele jaren geleden gepromoveerd zijn, trainingen, netwerkbijeenkomsten en een mentor aan. Per universiteit worden vier vrouwen geselecteerd om deel te nemen aan het programma. Komend voorjaar zullen de deelnemers aan het programma geselecteerd worden.
Verrommeling

Lokale samenwerking tussen lagere overheden en marktpartijen is een betere manier om de ‘verrommeling’ van Nederland tegen te gaan dan sterkere overheidsregie. ‘De eeuw van de overheid ligt definitief achter ons’, schrijven praktijkhoogleraar mr. Friso de Zeeuw en universitair docent ir. Agnes Franzen (Bouwkunde) in een scherp opiniestuk in dagblad Trouw. De Delftenaren reageren op een artikel waarin rijksbouwmeester en TU-alumnus ir. Mels Crouwel pleit voor sterkere overheidsregie in de bouw. Maar dat leidt tot ‘ouderwetse centralisatie’, ‘ontstellende bureaucratisering’ en ‘een bureaucratenfeest met alomvattende visies en beleidsdocumenten’, foeteren de Delftse bouwkundigen. ‘Het klinkt ferm, maar het is geen oplossing, eerder een vlucht terug en een Pavlovreactie. Wereldberoemde projecten als Sijtwende bij Leidschendam, het Ceramiqueterrein in Maastricht en de Kop van Zuid in Rotterdam zijn niet tot stand gekomen door strenge aanbestedingsprocedures, maar door creativiteit en vroegtijdige samenwerking van overheid en markt.’
Industriële bouwkunde

Het eerste gezamenlijke keuzevak, lichtarchitectuur, bestaat al. Maar de afdeling industrial design engineering van IO en de bouwkunde-afdeling architectuur willen meer samenwerken. Vorige week verkenden ze de mogelijkheden in een workshop. Samenwerking is belangrijk, vindt IO-decaan Cees de Bont. “Veel producten die wij maken, komen terecht in een gebouw. En bouwen wordt steeds industriëler.” Gezien het grote aantal hoogleraren dat meedeed aan de workshop, is De Bont niet de enige die belang ziet in meer samenwerking tussen de faculteiten. Bijvoorbeeld bij het ontwerpen van operatiekamers en andere ruimtes in ziekenhuizen. “Industrieel ontwerpers kijken vooral vanuit de gebruiker, architecten meer naar de vormgeving van de ruimte”, aldus De Bont. De ideeën uit de workshop worden de komende tijd uitgewerkt.
Lynx

Industrieel ontwerper ir. Heidi Evers heeft met haar afstudeeropdracht voor een nieuwe rollator de tweede prijs gekregen in de Univé Veiligheidswedstrijd. Evers kreeg tienduizend euro aan prijzengeld om haar rollator te ontwikkelen. De pas afgestudeerde bedacht de ‘Lynx’ omdat er in twintig jaar tijd maar weinig innovaties aan rollators zijn geweest. Evers ontwierp een stabiele rollator met een nieuw besturingsmechanisme, waardoor valpartijen voortaan verleden tijd zijn. De wielen van de Lynx blokkeren namelijk niet als je een stoepje af moet. Bij huidige rollators gebeurt dat regelmatig. Evers krijgt de prijs dan ook voornamelijk vanwege de verbeterde veiligheid van het apparaat. De prijs is in het leven geroepen om de leefomgeving in en om het huis veiliger te maken. Evers ontving de prijs op de Huishoudbeurs uit handen van oud-Tweede-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven.
Naar India

Afstudeerder in de constructieve waterbouwkunde Alfred Roubos mag in april naar India om daar een prijs in ontvangst te nemen van de ‘Permanent international association for navigation congresses’ (Pianc). Voor zijn afstuderen maakte Roubos een model om de veroudering van met stenen bedekte havenbodems in de Rotterdamse haven te voorspellen. Dat is van belang omdat de toestand van de havenbodem bepalend is voor de stabiliteit van de kademuren. Roubos krijgt vijfduizend euro en mag zijn onderzoek presenteren op een Pianc-congres.
Diplomacontrole

De Erasmus Universiteit heeft sinds kort een online zoekscherm waarmee werkgevers diploma’s op echtheid kunnen controleren. Volgens de examenadministratie is dat efficiënt en niet in strijd met de privacyregels. Alle diploma’s die de Erasmus Universiteit sinds 1980 heeft verstrekt, zijn in het register terug te vinden. Ook zijn er data van voor 1980 voorhanden, maar die bestanden zijn niet compleet. Het register is niet open: wie de diplomagegevens van een alumnus wil achterhalen, moet over een aantal basisgegevens beschikken. Bijvoorbeeld het studentnummer en de achternaam van de alumnus, of diens achternaam, geboortedatum en geslacht. “Vervolgens krijg je alleen maar de naam van de oud-student te zien en de diploma’s die hij heeft gehaald”, zegt Ron Menheere van de examenadministratie. Begin 2008 moet er via de IB-Groep een landelijk diplomaregister online komen. Dat gebeurt in opdracht van voormalig staatssecretaris Rutte. (HOP)

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.