Education

Kort nieuws

Lucie’Licht uit, kaars aan . duurzame gezelligheid.’ Vrij naar de Arnhemse posterplakker Loesje, komen in de TU-wijk ook posters met stellingen.

Ondertekend door Lucie, kort voor lustrumcommissie. Deze commissie vraagt TU-studenten en medewerkers stellingen te bedenken over het lustrumthema duurzaamheid. Iedereen kan zelf zijn stelling uitprinten en ophangen bij de koffieautomaat. De lustrumcommissie kiest iedere maand de beste en verspreidt die op groot formaat. Marjo Koppen-Westra van de lustrumcommissie vindt ‘Steek energie in duurzaamheid’ tot nu de beste. “Je eigen energie kost niets en is eigenlijk ‘groen’. Het is mooi als je die energie erin kunt stoppen om in de toekomst duurzamer te zijn.”

www.lucie.tudelft.nl
Supercomputer

Informatici aan de universiteiten van Delft, Leiden en beide Amsterdamse universiteiten kunnen sinds vorige week nog sneller rekenen, met de ‘supercomputer’ DAS3. Dit computersysteem, met 554 processoren en een geheugen van een miljoen megabyte, staat verspreid over de vier universiteiten. Onderzoekers kunnen een rekenopdracht die te groot is voor één computer, laten uitvoeren door DAS3. “Een heel snelle optische verbinding maakt dat de reistijd van informatie tussen de steden vermindert”, zegt prof.dr.ir. Henk Sips (Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica). “Daardoor is deze derde generatie DAS sneller dan de vorige generaties.” Binnenkort wordt DAS3 gekoppeld aan een soortgelijk gespreid computersysteem in Frankrijk, Grid5000. Sips: “En daarna willen we het systeem uitbreiden over universiteiten in heel Europa.”
Kaartverkoop

Van de 7500 kaartjes voor de benefietconcerten op het Zomerfestival van de TU waren woensdagochtend al drieduizend verkocht. Dat valt de organisatie van het festival ‘niet tegen’. “Er zijn ook mensen, en zeker studenten, die op het laatste moment nog kaartjes kopen”, zegt organisator Petra Deken. “Vorig jaar bij het Sport- en Cultuurfestival hadden we niet veel kaarten verkocht, maar stonden er ter plekke rijen dik. We moesten honderden mensen weigeren.” Dit jaar verwacht Deken geen bezoekers te hoeven weigeren.
Tramvertraging

Tram 19 gaat twee jaar later over de TU-campus rijden dan gepland. De tramlijn zou eind 2007 klaar moeten zijn, maar dat wordt waarschijnlijk eind 2009. Dat staat op de website van stadsgewest Haaglanden. Een reden geeft het stadsgewest niet, behalve dat het gaat om ‘externe factoren’. Het Algemeen Dagblad schreef eerder juist dat Haaglanden traag is met het aanleveren van het definitieve ontwerp van de tramlijn. De persvoorlichter van het stadsgewest was niet bereikbaar voor commentaar. Tramlijn 19, waarover al vele jaren wordt gesproken, moet onderdeel worden van het Mekelpark dat momenteel wordt aangelegd. Auto’s worden van de campus geweerd en de tram moet mensen het openbaar vervoer in krijgen.

www.haaglanden.nl
Brand

Brand bij het Delftse architectenbureau Mecanoo heeft zondag een tekenzaal verwoest. Er vielen geen gewonden. Het ontwerp voor de semipermanente woningen voor internationale studenten en de maquettes voor het Mekelpark zijn ongeschonden. De maquettes lagen in een andere ruimte. “Als we al vertraging hebben opgelopen, is het hooguit één dag”, zegt architect Ellen van der Wal. “We hebben de server meteen uitgezet en bestelden binnen een uur nieuwe computers die dinsdag al werden geïnstalleerd.” De architecten konden in een andere ruimte bijna twintig nieuwe werkplekken maken. De schade bedraagt waarschijnlijk rond een miljoen euro. De oorzaak is vermoedelijk kortsluiting.

www.mecanoo.com
Virtueel

“On this website, you can virtually visit the TU Delft Campus as it is going to be in the Mekelpark Design in 2008”, lees je als je klikt op de link ‘Virtuele Campus’, op de homepage van de TU Delft . Wie vervolgens vanaf een computer op de campus de toekomstige omgeving virtueel wil bezoeken, loopt meestal vast. De plug-in ‘Virtools’ ontbreekt. Die kun je installeren, zo wordt beloofd, maar aangezien de bevoegdheden ontbreken blijft de toegang tot virtuele rondgang versperd. Toch nieuwsgierig? Op je thuiscomputer wordt de glanzende toekomst van de campus je in 3D geopenbaard.
Herstel

Bij de foto van het nieuwe Stylospaviljoen (Delta 17, pagina 04) is per ongeluk het verkeerde bijschrift beland. Het paviljoen wordt 29 juni geopend.

www.stylos.tudelft.nl/blackbox/
Hoge start

De startsalarissen van hbo’ers en academici stijgen, maar halen nog niet het niveau van 2002. Dat staat in Elsevier Thema over de arbeidsmarkt. In 2002 kenden de startsalarissen van hoogopgeleiden een vrij hoge piek. Dat was volgens Elsevier vooral een effect van de euforie over de economische groei, want op dat moment had de recessie al ingezet. Het ging al snel bergafwaarts tot onder het niveau van het jaar 2000. Sinds 2004 gaat het salaris weer omhoog. Niet alleen vanwege het toegenomen vertrouwen in de toekomst, meent Elsevier: “Omdat binnenkort de babyboomers massaal met pensioen gaan, is een diploma in het hoger onderwijs de komende jaren zoiets als een ticket naar het walhalla.” Elsevier liet het instituut SEO Economisch Onderzoek 8.469 starters ondervragen die hun diploma hebben behaald in het studiejaar 2004-2005. (HOP)
Zwarte Madonna

De Zwarte Madonna gaat tegen de vlakte. Na zeven jaar strijd tussen bewoners en de gemeente, startte deze week de sloop van de Haagse sociale-woonflat. Carel Weeber, de architect van het gebouw en oud-hoogleraar bij bouwkunde, noemt de sloop in Trouw ‘schandelijk’. “Het gebouw heeft nooit een eerlijke kans gehad. De gevels zijn nooit goed gereinigd, terwijl het al die jaren in een bouwput heeft gestaan. Ja, zo creëer je inderdaad iets lelijks”, aldus Weeber, die even over was uit Curaao, waar hij nu woont. Hij ontwierp het gebouw in het centrum van Den Haag niet met de gedachte het mooi te maken. Weeber wilde met het zwart betegelde gebouw ‘de truttigheid opblazen’, irriteren. “Daar ben ik wel in geslaagd, geloof ik.”
Computerinzameling

De faculteit Technische Natuurwetenschappen heeft al zo’n kleine tweehonderd afgeschreven computers ingezameld voor de Stichting Viafrica in Amsterdam. Met haar programma Classworks – Computer Learning And Sustainable Support works . begeleidt Viafrica 36 scholen in Oost-Afrika met het beheer en gebruik van computerlokalen. De faculteit gaat langdurig samenwerken met Viafrica. “De allereerste computers van drie tot vijf jaar oud zullen we ook vervangen”, zegt projectleider Jack Maat, hoofd elektronische ontwikkeling van Technische Natuurwetenschappen.

“Wij zijn begonnen in de hoop dat er meer plekken binnen de TU volgen en de bibliotheek is de tweede plaats waar computers vandaan zullen komen”, aldus Maat. “Voor Viafrica zijn gelijkwaardige computers interessant, want als je in Afrika computers moet repareren, moet je wel vijf uur rijden. Dan is het fijn als je het goede materiaal bij je hebt.”
Telefonie

Een deel van de medewerkers van de TU Delft heeft problemen met de nieuwe telefoons die onlangs zijn geïnstalleerd. De voicemail is af en toe niet bereikbaar. Volgens de afdeling ict-netwerken en telefonie ligt het probleem bij Alcatel en wacht zij nog op antwoord. De oorzaak van het probleem is niet bekend, maar het treft een gebruikersgroep van 1500 van de in totaal 7500 telefoons binnen de TU. Ongeveer de helft daarvan heeft voicemail.
Voetafdruk

Wat doet de TU om lokale problemen in Afrika op te lossen? Wie het wil weten, kan vanaf deze week naar de tentoonstelling ‘Een Delftse voetafdruk in Afrika’ in het Techniekmuseum. Op de tentoonstelling zijn Delftse projecten te zien die vallen binnen het lustrumthema ‘Duurzame ontwikkeling, met focus op Afrika’. Bijvoorbeeld over microkredieten per mobiele telefoon of een speciale fiets voor gehandicapten om ijsjes te verkopen. De tentoonstelling is tot 31 december te bezoeken.
Lintje

Bij zijn afscheid als hoogleraar numerieke wiskunde heeft prof.dr.ir. Piet Wesseling op woensdag 6 juni een symposium cadeau gekregen van het Center for Computational Science and Engineering. Er waren presentaties van collega’s uit binnen- en buitenland en van zijn dochter Gerda. Na het symposium volgde de afscheidsrede van Wesseling zelf. Hij kreeg een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester W.H. de Gelder van zijn woonplaats Aerdenhout. Wessling is benoemd tot Ridder in de Orde van Nederlandse Leeuw.

Lucie

‘Licht uit, kaars aan . duurzame gezelligheid.’ Vrij naar de Arnhemse posterplakker Loesje, komen in de TU-wijk ook posters met stellingen. Ondertekend door Lucie, kort voor lustrumcommissie. Deze commissie vraagt TU-studenten en medewerkers stellingen te bedenken over het lustrumthema duurzaamheid. Iedereen kan zelf zijn stelling uitprinten en ophangen bij de koffieautomaat. De lustrumcommissie kiest iedere maand de beste en verspreidt die op groot formaat. Marjo Koppen-Westra van de lustrumcommissie vindt ‘Steek energie in duurzaamheid’ tot nu de beste. “Je eigen energie kost niets en is eigenlijk ‘groen’. Het is mooi als je die energie erin kunt stoppen om in de toekomst duurzamer te zijn.”

www.lucie.tudelft.nl
Supercomputer

Informatici aan de universiteiten van Delft, Leiden en beide Amsterdamse universiteiten kunnen sinds vorige week nog sneller rekenen, met de ‘supercomputer’ DAS3. Dit computersysteem, met 554 processoren en een geheugen van een miljoen megabyte, staat verspreid over de vier universiteiten. Onderzoekers kunnen een rekenopdracht die te groot is voor één computer, laten uitvoeren door DAS3. “Een heel snelle optische verbinding maakt dat de reistijd van informatie tussen de steden vermindert”, zegt prof.dr.ir. Henk Sips (Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica). “Daardoor is deze derde generatie DAS sneller dan de vorige generaties.” Binnenkort wordt DAS3 gekoppeld aan een soortgelijk gespreid computersysteem in Frankrijk, Grid5000. Sips: “En daarna willen we het systeem uitbreiden over universiteiten in heel Europa.”
Kaartverkoop

Van de 7500 kaartjes voor de benefietconcerten op het Zomerfestival van de TU waren woensdagochtend al drieduizend verkocht. Dat valt de organisatie van het festival ‘niet tegen’. “Er zijn ook mensen, en zeker studenten, die op het laatste moment nog kaartjes kopen”, zegt organisator Petra Deken. “Vorig jaar bij het Sport- en Cultuurfestival hadden we niet veel kaarten verkocht, maar stonden er ter plekke rijen dik. We moesten honderden mensen weigeren.” Dit jaar verwacht Deken geen bezoekers te hoeven weigeren.
Tramvertraging

Tram 19 gaat twee jaar later over de TU-campus rijden dan gepland. De tramlijn zou eind 2007 klaar moeten zijn, maar dat wordt waarschijnlijk eind 2009. Dat staat op de website van stadsgewest Haaglanden. Een reden geeft het stadsgewest niet, behalve dat het gaat om ‘externe factoren’. Het Algemeen Dagblad schreef eerder juist dat Haaglanden traag is met het aanleveren van het definitieve ontwerp van de tramlijn. De persvoorlichter van het stadsgewest was niet bereikbaar voor commentaar. Tramlijn 19, waarover al vele jaren wordt gesproken, moet onderdeel worden van het Mekelpark dat momenteel wordt aangelegd. Auto’s worden van de campus geweerd en de tram moet mensen het openbaar vervoer in krijgen.

www.haaglanden.nl
Brand

Brand bij het Delftse architectenbureau Mecanoo heeft zondag een tekenzaal verwoest. Er vielen geen gewonden. Het ontwerp voor de semipermanente woningen voor internationale studenten en de maquettes voor het Mekelpark zijn ongeschonden. De maquettes lagen in een andere ruimte. “Als we al vertraging hebben opgelopen, is het hooguit één dag”, zegt architect Ellen van der Wal. “We hebben de server meteen uitgezet en bestelden binnen een uur nieuwe computers die dinsdag al werden geïnstalleerd.” De architecten konden in een andere ruimte bijna twintig nieuwe werkplekken maken. De schade bedraagt waarschijnlijk rond een miljoen euro. De oorzaak is vermoedelijk kortsluiting.

www.mecanoo.com
Virtueel

“On this website, you can virtually visit the TU Delft Campus as it is going to be in the Mekelpark Design in 2008”, lees je als je klikt op de link ‘Virtuele Campus’, op de homepage van de TU Delft . Wie vervolgens vanaf een computer op de campus de toekomstige omgeving virtueel wil bezoeken, loopt meestal vast. De plug-in ‘Virtools’ ontbreekt. Die kun je installeren, zo wordt beloofd, maar aangezien de bevoegdheden ontbreken blijft de toegang tot virtuele rondgang versperd. Toch nieuwsgierig? Op je thuiscomputer wordt de glanzende toekomst van de campus je in 3D geopenbaard.
Herstel

Bij de foto van het nieuwe Stylospaviljoen (Delta 17, pagina 04) is per ongeluk het verkeerde bijschrift beland. Het paviljoen wordt 29 juni geopend.

www.stylos.tudelft.nl/blackbox/
Hoge start

De startsalarissen van hbo’ers en academici stijgen, maar halen nog niet het niveau van 2002. Dat staat in Elsevier Thema over de arbeidsmarkt. In 2002 kenden de startsalarissen van hoogopgeleiden een vrij hoge piek. Dat was volgens Elsevier vooral een effect van de euforie over de economische groei, want op dat moment had de recessie al ingezet. Het ging al snel bergafwaarts tot onder het niveau van het jaar 2000. Sinds 2004 gaat het salaris weer omhoog. Niet alleen vanwege het toegenomen vertrouwen in de toekomst, meent Elsevier: “Omdat binnenkort de babyboomers massaal met pensioen gaan, is een diploma in het hoger onderwijs de komende jaren zoiets als een ticket naar het walhalla.” Elsevier liet het instituut SEO Economisch Onderzoek 8.469 starters ondervragen die hun diploma hebben behaald in het studiejaar 2004-2005. (HOP)
Zwarte Madonna

De Zwarte Madonna gaat tegen de vlakte. Na zeven jaar strijd tussen bewoners en de gemeente, startte deze week de sloop van de Haagse sociale-woonflat. Carel Weeber, de architect van het gebouw en oud-hoogleraar bij bouwkunde, noemt de sloop in Trouw ‘schandelijk’. “Het gebouw heeft nooit een eerlijke kans gehad. De gevels zijn nooit goed gereinigd, terwijl het al die jaren in een bouwput heeft gestaan. Ja, zo creëer je inderdaad iets lelijks”, aldus Weeber, die even over was uit Curaao, waar hij nu woont. Hij ontwierp het gebouw in het centrum van Den Haag niet met de gedachte het mooi te maken. Weeber wilde met het zwart betegelde gebouw ‘de truttigheid opblazen’, irriteren. “Daar ben ik wel in geslaagd, geloof ik.”
Computerinzameling

De faculteit Technische Natuurwetenschappen heeft al zo’n kleine tweehonderd afgeschreven computers ingezameld voor de Stichting Viafrica in Amsterdam. Met haar programma Classworks – Computer Learning And Sustainable Support works . begeleidt Viafrica 36 scholen in Oost-Afrika met het beheer en gebruik van computerlokalen. De faculteit gaat langdurig samenwerken met Viafrica. “De allereerste computers van drie tot vijf jaar oud zullen we ook vervangen”, zegt projectleider Jack Maat, hoofd elektronische ontwikkeling van Technische Natuurwetenschappen.

“Wij zijn begonnen in de hoop dat er meer plekken binnen de TU volgen en de bibliotheek is de tweede plaats waar computers vandaan zullen komen”, aldus Maat. “Voor Viafrica zijn gelijkwaardige computers interessant, want als je in Afrika computers moet repareren, moet je wel vijf uur rijden. Dan is het fijn als je het goede materiaal bij je hebt.”
Telefonie

Een deel van de medewerkers van de TU Delft heeft problemen met de nieuwe telefoons die onlangs zijn geïnstalleerd. De voicemail is af en toe niet bereikbaar. Volgens de afdeling ict-netwerken en telefonie ligt het probleem bij Alcatel en wacht zij nog op antwoord. De oorzaak van het probleem is niet bekend, maar het treft een gebruikersgroep van 1500 van de in totaal 7500 telefoons binnen de TU. Ongeveer de helft daarvan heeft voicemail.
Voetafdruk

Wat doet de TU om lokale problemen in Afrika op te lossen? Wie het wil weten, kan vanaf deze week naar de tentoonstelling ‘Een Delftse voetafdruk in Afrika’ in het Techniekmuseum. Op de tentoonstelling zijn Delftse projecten te zien die vallen binnen het lustrumthema ‘Duurzame ontwikkeling, met focus op Afrika’. Bijvoorbeeld over microkredieten per mobiele telefoon of een speciale fiets voor gehandicapten om ijsjes te verkopen. De tentoonstelling is tot 31 december te bezoeken.
Lintje

Bij zijn afscheid als hoogleraar numerieke wiskunde heeft prof.dr.ir. Piet Wesseling op woensdag 6 juni een symposium cadeau gekregen van het Center for Computational Science and Engineering. Er waren presentaties van collega’s uit binnen- en buitenland en van zijn dochter Gerda. Na het symposium volgde de afscheidsrede van Wesseling zelf. Hij kreeg een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester W.H. de Gelder van zijn woonplaats Aerdenhout. Wessling is benoemd tot Ridder in de Orde van Nederlandse Leeuw.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.