Education

Kort nieuws

WerkstrafDe vrachtwagenchauffeur die vorig jaar juni een TU-medewerkster dood reed op de kruising van de Mekelweg en de Drebbelweg, heeft vorige week een taakstraf van 120 uur gekregen.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. De 32-jarige Hagenaar kreeg als voorwaardelijke straf ook een jaar ontzegging van de rijbevoegdheid, met een proeftijd van twee jaar. Daar ging een maand van af, omdat hij na het ongeluk zijn rijbewijs al een maand kwijt was. Omdat de chauffeur erg lijdt onder het ongeval, legde de rechtbank een lagere straf op dan de officier van justitie had geëist: een werkstraf van 160 uur en ontzegging van de rijbevoegdheid van twaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk. De rechtbank was het niet met de officier eens dat de chauffeur onvoorzichtig had gereden, wel had hij onoplettend gereden. De man had ten tijde van het ongeluk een aantal verkeersboetes op zijn naam staan en is nu geen vrachtwagenchauffeur meer.
Archeologie

Ze werken al een paar jaar samen, Delftse techneuten en Leidse archeologen. Maar sinds vorige week is er ook een contract. De rectoren van beide universiteiten zetten in Leiden hun handtekening onder het convenant dat het Centre for Archaeology, Art history and Science (Caas) officieel maakt. “Delftse technieken kunnen helpen bij de datering van archeologische voorwerpen. Of ze kunnen zichtbaar maken wat je met het blote oog niet ziet”, zegt de Delftse coördinator van Caas, Joris Dik. Hij benadrukt dat het opstarten van de samenwerking lang duurt. “Vooral de financiering van projecten is lastig te regelen, omdat op de universiteiten verschillende systemen gehanteerd worden.” Toch bestaan er al verschillende gezamenlijke onderzoeksprojecten. Zelf onderzoekt Dik verflagen van schilderijen door ze in de kernreactor te leggen. Zo kan hij de verf onderzoeken zonder er een monster van te hoeven nemen. En Delftse kennis van satellieten helpt bij het onderzoeken van archeologische sites.
Bètagroei

Minister Plasterk put hoop uit de groeiende belangstelling voor bèta- en techniekstudies. Het aantal afgestudeerden en promovendi is tussen 2000 en 2006 met ruim zeven procent gegroeid. Vijftien procent in 2010 moet haalbaar zijn, schat hij. In een voortgangsnotitie over de Lissabon-agenda . een EU-afspraak om van Europa de best presterende kenniseconomie ter wereld te maken . constateert de minister verheugd dat de instroom van de harde universitaire bèta- en techniekopleidingen sinds 2000 met bijna 22 procent is gegroeid. (HOP)
Ambities

De studentenraad (sr) vroeg in de overlegvergadering waarom er in de begroting voor 2008 weer zo veel geld voor nieuw wetenschappelijk personeel wordt achtergehouden, waarschijnlijk veel meer dan de TU kan uitgeven. Het afgelopen jaar is het veel faculteiten niet gelukt het budget op te maken en ook komend jaar zal de arbeidsmarkt krap zijn. Moet de begroting niet worden aangepast, vroeg de sr. Cvb-lid Paul Rullmann: faculteiten hebben hun ambities en moeten daar, op wat kleine aanpassingen na, aan vast kunnen houden.
Leerstoel

Dr. Jack Jakimowicz (1942) is benoemd tot deeltijdhoogleraar safety in healthcare aan de faculteit Industrieel Ontwerpen. De nadruk van de leerstoel ligt op kwaliteit en veiligheid van medische technologie in het algemeen en van minimaal invasieve chirurgie (kijkoperaties) in het bijzonder. Jakimowicz is een autoriteit op dit gebied en was tot juni 2007 actief als chirurg. Doel van de leerstoel is uitbreiding van de samenwerking tussen ziekenhuizen, TU Delft en de medische industrie.
Ambities

De studentenraad (sr) vroeg in de overlegvergadering waarom er in de begroting voor 2008 weer zo veel geld voor nieuw wetenschappelijk personeel wordt achtergehouden, waarschijnlijk veel meer dan de TU kan uitgeven. Het afgelopen jaar is het veel faculteiten niet gelukt het budget op te maken en ook komend jaar zal de arbeidsmarkt krap zijn. Moet de begroting niet worden aangepast, vroeg de sr. Cvb-lid Paul Rullmann: faculteiten hebben hun ambities en moeten daar, op wat kleine aanpassingen na, aan vast kunnen houden.
Selectie

De universiteiten zijn positief over het rapport dat de commissie ‘Ruim baan voor talent’ deze week presenteerde. De commissie houdt daarin een pleidooi voor een gevarieerd en kleinschalig onderwijslandschap waarin maatwerk wordt geboden aan goede en minder goede studenten. Instellingen mogen zelf weten hoe en wanneer ze hun studenten selecteren voor programma’s en opleidingen die wat extra’s te bieden hebben. Ze mogen daar ook meer collegegeld voor rekenen. De universiteiten zijn tevreden over de aanbevelingen. In een persverklaring van hun koepelorganisatie VSNU kondigen ze aan ‘stevig in te zetten op het proces van studiekeuze’ en ‘selectie na de poort’ via honoursprogramma’s. Of selectie na de poort een veelgebruikt instrument zal worden, betwijfelt de VSNU. De voorspellende waarde ervan is niet bewezen, en loting bij numerus- fixusstudies is stukken goedkoper. De studentenbonden zijn niet blij met het rapport. Zij zijn voor gemakkelijk toegankelijk onderwijs. (HOP)
Apparatuur

Er is meer geld nodig voor grote onderzoeksfaciliteiten, anders vertrekken wetenschappers naar het buitenland. Dat stelt NWO-directeur Peter Nijkamp. “Straks hebben we wel beurzen voor goede mensen, maar geen goede spullen voor hen”, zegt hij in een interview met de Volkskrant. “Dan zijn ze in een mum van tijd uit Nederland verdwenen.” Duitsland, Frankrijk en Engeland steken honderden miljoenen in grootschalige onderzoeksfaciliteiten. Op de Nederlandse begroting staat 22,8 miljoen voor 2008 en 10,2 miljoen voor 2009. (HOP)
Bijverdiensten

De Tweede Kamer wil een einde maken aan het harde boeteregime voor studenten die te veel bijverdienen. Wie de grens van tienduizend euro overschrijdt, moet nu een jaar studiefinanciering terugbetalen. Minister Plasterk gaat op zoek naar een middenweg. “Als een studentondernemer nu met zijn winst een tientje boven de limiet komt, wordt hij zwaar beboet. Dat kan eerlijker”, zei CDA-kamerlid Jan Jacob van Dijk gisteren tijdens het debat met minister Plasterk over de strategische agenda hoger onderwijs. Hij kreeg bijval van coalitiegenoot PvdA-kamerlid Marian Besselink zou de bijverdiengrens zelfs het liefst schrappen, maar begrijpt dat zo’n plan financieel onhaalbaar is. Haar partijgenoot Plasterk bevestigde dat. “Volledige afschaffing kost ons miljoenen.” Wel wil hij kijken of de hoogte van de ‘boete’ kan worden aangepast voor studenten die de bijverdiengrens licht overschrijden. (HOP)
Certificaat

Studenten die garantiemaanden hebben gekregen van de TU in ruil voor bestuurs- of commissiewerk krijgen daarvoor in de toekomst standaard een certificaat bij hun bul. Dat staat in het nieuwe voorstel voor de verdeling van bestuursbeurzen van het college van bestuur. Werkgevers kunnen zo beter de waarde kunnen inschatten van werkzaamheden die studenten naast hun studie hebben verricht. Op het certificaat komt te staan welke functie iemand heeft vervuld en hoeveel garantiemaanden de TU daaraan heeft toegekend.
Lancering

De reeds meerdere malen uitgestelde lancering van de Delfi-C3-satelliet, een project van een zestigtal studenten van de TU Delft en diverse hogescholen, is nu vastgesteld op 25 januari. Op 7 januari vertrekt het lanceerteam naar de lanceerbasis Sriharikota in India. Doel van de satelliet, die slechts 2,2 kilogram weegt en een elektrisch vermogen van 3 watt heeft, is het beproeven van drie nieuwe technologieën: een nieuw type dunne film zonnecellen, een draadloze autonome zonnesensor en een miniatuur zender-ontvanger voor het doorgeven van de meetgegevens en voor telecommunicatiediensten ten behoeve van radioamateurs wereldwijd.

De Delfi-C3 is de eerste studentensatelliet van Nederlandse makelij die het heelal ingaat. De satelliet zal drie maanden in de ruimte verblijven om experimenten uit te voeren. De huidige ploeg afstudeerders heeft de laatste maanden veel energie gestoken in het optimaliseren van de operaties en de vluchtsoftware en het completeren van het grondsysteem.
België

Het college van bestuur besluit in januari 2008 hoeveel internationale studenten de TU Delft het komende studiejaar kan toelaten. Dat zei college van bestuurslid Paul Rullmann maandag tegen de studentenraad. Het aantal masterstudenten uit andere landen stijgt fors en blijft naar verwachting stijgen. De vraag is nu hoeveel meer stijging de TU aan kan. Blijft het aantal buitenlandse studenten stijgen, dan moeten er onder andere nog meer oplossingen worden bedacht voor de huisvesting van deze groep. Dit jaar kon iedereen maar net en met veel kunst- en vliegwerk worden ondergebracht. Rullmann wist de studentenraad maandag overigens te melden dat de grootste groep buitenlandse studenten niet uit China komt, zoals veel mensen denken, maar uit België.
Storm

De drie oud-TU-studenten van Senz Umbrella’s kunnen weer rustig slapen. Althans voorlopig. Concurrent Impliva mag van de rechter haar nieuwe stormparaplu niet verkopen. Het model dat de paraplufabrikant uit Mijdrecht in de rechtzaal liet zien, lijkt te veel op het asymmetrische stormbestendige regenscherm van de Delftenaren. Impliva spande een kort geding aan tegen Senz. Directeur René Valkhof: “Senz claimt dat het als enige een asymmetrische paraplu mag maken. Maar de rechter achtte bewezen dat asymmetrie niet nieuw is. Dat is een stap vooruit.” Maar daarmee mag hij nog niet de markt op met zijn paraplu.

Philip Hess van Senz Umbrella’s is opgelucht door de uitspraak. “Het is natuurlijk een compliment als je wordt gekopieerd, maar zo’n rechtzaak kost veel tijd en negatieve energie”, aldus Hess. “Nu hebben we weer tijd voor nieuwe ontwikkelingen.” Maar voor Impliva is de strijd nog niet gestreden. Valkhof: “We beraden ons op een hoger beroep.”
Harde knip

Ondanks de vele protesten die Delftse studenten hebben gevoerd tegen de Harde Knip, is de studentenraad (sr) er niet van overtuigd dat iedereen nu weet wat die maatregel inhoudt. Vandaar dat de sr met studenten gaat spreken over de eis dat zij eerst hun bachelor moeten afronden voordat zij doorstromen naar een master. Dat kondigde de raad vorige week aan in een vergadering met het college van bestuur. Studenten die vorig jaar met hun studie begonnen krijgen het eerst met de maatregel te maken.

Werkstraf

De vrachtwagenchauffeur die vorig jaar juni een TU-medewerkster dood reed op de kruising van de Mekelweg en de Drebbelweg, heeft vorige week een taakstraf van 120 uur gekregen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De 32-jarige Hagenaar kreeg als voorwaardelijke straf ook een jaar ontzegging van de rijbevoegdheid, met een proeftijd van twee jaar. Daar ging een maand van af, omdat hij na het ongeluk zijn rijbewijs al een maand kwijt was. Omdat de chauffeur erg lijdt onder het ongeval, legde de rechtbank een lagere straf op dan de officier van justitie had geëist: een werkstraf van 160 uur en ontzegging van de rijbevoegdheid van twaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk. De rechtbank was het niet met de officier eens dat de chauffeur onvoorzichtig had gereden, wel had hij onoplettend gereden. De man had ten tijde van het ongeluk een aantal verkeersboetes op zijn naam staan en is nu geen vrachtwagenchauffeur meer.
Archeologie

Ze werken al een paar jaar samen, Delftse techneuten en Leidse archeologen. Maar sinds vorige week is er ook een contract. De rectoren van beide universiteiten zetten in Leiden hun handtekening onder het convenant dat het Centre for Archaeology, Art history and Science (Caas) officieel maakt. “Delftse technieken kunnen helpen bij de datering van archeologische voorwerpen. Of ze kunnen zichtbaar maken wat je met het blote oog niet ziet”, zegt de Delftse coördinator van Caas, Joris Dik. Hij benadrukt dat het opstarten van de samenwerking lang duurt. “Vooral de financiering van projecten is lastig te regelen, omdat op de universiteiten verschillende systemen gehanteerd worden.” Toch bestaan er al verschillende gezamenlijke onderzoeksprojecten. Zelf onderzoekt Dik verflagen van schilderijen door ze in de kernreactor te leggen. Zo kan hij de verf onderzoeken zonder er een monster van te hoeven nemen. En Delftse kennis van satellieten helpt bij het onderzoeken van archeologische sites.
Bètagroei

Minister Plasterk put hoop uit de groeiende belangstelling voor bèta- en techniekstudies. Het aantal afgestudeerden en promovendi is tussen 2000 en 2006 met ruim zeven procent gegroeid. Vijftien procent in 2010 moet haalbaar zijn, schat hij. In een voortgangsnotitie over de Lissabon-agenda . een EU-afspraak om van Europa de best presterende kenniseconomie ter wereld te maken . constateert de minister verheugd dat de instroom van de harde universitaire bèta- en techniekopleidingen sinds 2000 met bijna 22 procent is gegroeid. (HOP)
Ambities

De studentenraad (sr) vroeg in de overlegvergadering waarom er in de begroting voor 2008 weer zo veel geld voor nieuw wetenschappelijk personeel wordt achtergehouden, waarschijnlijk veel meer dan de TU kan uitgeven. Het afgelopen jaar is het veel faculteiten niet gelukt het budget op te maken en ook komend jaar zal de arbeidsmarkt krap zijn. Moet de begroting niet worden aangepast, vroeg de sr. Cvb-lid Paul Rullmann: faculteiten hebben hun ambities en moeten daar, op wat kleine aanpassingen na, aan vast kunnen houden.
Leerstoel

Dr. Jack Jakimowicz (1942) is benoemd tot deeltijdhoogleraar safety in healthcare aan de faculteit Industrieel Ontwerpen. De nadruk van de leerstoel ligt op kwaliteit en veiligheid van medische technologie in het algemeen en van minimaal invasieve chirurgie (kijkoperaties) in het bijzonder. Jakimowicz is een autoriteit op dit gebied en was tot juni 2007 actief als chirurg. Doel van de leerstoel is uitbreiding van de samenwerking tussen ziekenhuizen, TU Delft en de medische industrie.
Ambities

De studentenraad (sr) vroeg in de overlegvergadering waarom er in de begroting voor 2008 weer zo veel geld voor nieuw wetenschappelijk personeel wordt achtergehouden, waarschijnlijk veel meer dan de TU kan uitgeven. Het afgelopen jaar is het veel faculteiten niet gelukt het budget op te maken en ook komend jaar zal de arbeidsmarkt krap zijn. Moet de begroting niet worden aangepast, vroeg de sr. Cvb-lid Paul Rullmann: faculteiten hebben hun ambities en moeten daar, op wat kleine aanpassingen na, aan vast kunnen houden.
Selectie

De universiteiten zijn positief over het rapport dat de commissie ‘Ruim baan voor talent’ deze week presenteerde. De commissie houdt daarin een pleidooi voor een gevarieerd en kleinschalig onderwijslandschap waarin maatwerk wordt geboden aan goede en minder goede studenten. Instellingen mogen zelf weten hoe en wanneer ze hun studenten selecteren voor programma’s en opleidingen die wat extra’s te bieden hebben. Ze mogen daar ook meer collegegeld voor rekenen. De universiteiten zijn tevreden over de aanbevelingen. In een persverklaring van hun koepelorganisatie VSNU kondigen ze aan ‘stevig in te zetten op het proces van studiekeuze’ en ‘selectie na de poort’ via honoursprogramma’s. Of selectie na de poort een veelgebruikt instrument zal worden, betwijfelt de VSNU. De voorspellende waarde ervan is niet bewezen, en loting bij numerus- fixusstudies is stukken goedkoper. De studentenbonden zijn niet blij met het rapport. Zij zijn voor gemakkelijk toegankelijk onderwijs. (HOP)
Apparatuur

Er is meer geld nodig voor grote onderzoeksfaciliteiten, anders vertrekken wetenschappers naar het buitenland. Dat stelt NWO-directeur Peter Nijkamp. “Straks hebben we wel beurzen voor goede mensen, maar geen goede spullen voor hen”, zegt hij in een interview met de Volkskrant. “Dan zijn ze in een mum van tijd uit Nederland verdwenen.” Duitsland, Frankrijk en Engeland steken honderden miljoenen in grootschalige onderzoeksfaciliteiten. Op de Nederlandse begroting staat 22,8 miljoen voor 2008 en 10,2 miljoen voor 2009. (HOP)
Bijverdiensten

De Tweede Kamer wil een einde maken aan het harde boeteregime voor studenten die te veel bijverdienen. Wie de grens van tienduizend euro overschrijdt, moet nu een jaar studiefinanciering terugbetalen. Minister Plasterk gaat op zoek naar een middenweg. “Als een studentondernemer nu met zijn winst een tientje boven de limiet komt, wordt hij zwaar beboet. Dat kan eerlijker”, zei CDA-kamerlid Jan Jacob van Dijk gisteren tijdens het debat met minister Plasterk over de strategische agenda hoger onderwijs. Hij kreeg bijval van coalitiegenoot PvdA-kamerlid Marian Besselink zou de bijverdiengrens zelfs het liefst schrappen, maar begrijpt dat zo’n plan financieel onhaalbaar is. Haar partijgenoot Plasterk bevestigde dat. “Volledige afschaffing kost ons miljoenen.” Wel wil hij kijken of de hoogte van de ‘boete’ kan worden aangepast voor studenten die de bijverdiengrens licht overschrijden. (HOP)
Certificaat

Studenten die garantiemaanden hebben gekregen van de TU in ruil voor bestuurs- of commissiewerk krijgen daarvoor in de toekomst standaard een certificaat bij hun bul. Dat staat in het nieuwe voorstel voor de verdeling van bestuursbeurzen van het college van bestuur. Werkgevers kunnen zo beter de waarde kunnen inschatten van werkzaamheden die studenten naast hun studie hebben verricht. Op het certificaat komt te staan welke functie iemand heeft vervuld en hoeveel garantiemaanden de TU daaraan heeft toegekend.
Lancering

De reeds meerdere malen uitgestelde lancering van de Delfi-C3-satelliet, een project van een zestigtal studenten van de TU Delft en diverse hogescholen, is nu vastgesteld op 25 januari. Op 7 januari vertrekt het lanceerteam naar de lanceerbasis Sriharikota in India. Doel van de satelliet, die slechts 2,2 kilogram weegt en een elektrisch vermogen van 3 watt heeft, is het beproeven van drie nieuwe technologieën: een nieuw type dunne film zonnecellen, een draadloze autonome zonnesensor en een miniatuur zender-ontvanger voor het doorgeven van de meetgegevens en voor telecommunicatiediensten ten behoeve van radioamateurs wereldwijd.

De Delfi-C3 is de eerste studentensatelliet van Nederlandse makelij die het heelal ingaat. De satelliet zal drie maanden in de ruimte verblijven om experimenten uit te voeren. De huidige ploeg afstudeerders heeft de laatste maanden veel energie gestoken in het optimaliseren van de operaties en de vluchtsoftware en het completeren van het grondsysteem.
België

Het college van bestuur besluit in januari 2008 hoeveel internationale studenten de TU Delft het komende studiejaar kan toelaten. Dat zei college van bestuurslid Paul Rullmann maandag tegen de studentenraad. Het aantal masterstudenten uit andere landen stijgt fors en blijft naar verwachting stijgen. De vraag is nu hoeveel meer stijging de TU aan kan. Blijft het aantal buitenlandse studenten stijgen, dan moeten er onder andere nog meer oplossingen worden bedacht voor de huisvesting van deze groep. Dit jaar kon iedereen maar net en met veel kunst- en vliegwerk worden ondergebracht. Rullmann wist de studentenraad maandag overigens te melden dat de grootste groep buitenlandse studenten niet uit China komt, zoals veel mensen denken, maar uit België.
Storm

De drie oud-TU-studenten van Senz Umbrella’s kunnen weer rustig slapen. Althans voorlopig. Concurrent Impliva mag van de rechter haar nieuwe stormparaplu niet verkopen. Het model dat de paraplufabrikant uit Mijdrecht in de rechtzaal liet zien, lijkt te veel op het asymmetrische stormbestendige regenscherm van de Delftenaren. Impliva spande een kort geding aan tegen Senz. Directeur René Valkhof: “Senz claimt dat het als enige een asymmetrische paraplu mag maken. Maar de rechter achtte bewezen dat asymmetrie niet nieuw is. Dat is een stap vooruit.” Maar daarmee mag hij nog niet de markt op met zijn paraplu.

Philip Hess van Senz Umbrella’s is opgelucht door de uitspraak. “Het is natuurlijk een compliment als je wordt gekopieerd, maar zo’n rechtzaak kost veel tijd en negatieve energie”, aldus Hess. “Nu hebben we weer tijd voor nieuwe ontwikkelingen.” Maar voor Impliva is de strijd nog niet gestreden. Valkhof: “We beraden ons op een hoger beroep.”
Harde knip

Ondanks de vele protesten die Delftse studenten hebben gevoerd tegen de Harde Knip, is de studentenraad (sr) er niet van overtuigd dat iedereen nu weet wat die maatregel inhoudt. Vandaar dat de sr met studenten gaat spreken over de eis dat zij eerst hun bachelor moeten afronden voordat zij doorstromen naar een master. Dat kondigde de raad vorige week aan in een vergadering met het college van bestuur. Studenten die vorig jaar met hun studie begonnen krijgen het eerst met de maatregel te maken.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.