Campus

Kamerzoektocht in beeld gebracht

Uren in de trein naar een instemmingsavond waar je met dertig anderen zo leuk mogelijk probeert te doen voor een kamer van zes vierkante meter, wie kent het niet? Zondag is de documentaire ‘Helaas ben je het niet geworden’ te zien op NPO 3. Delta sprak met een van de regisseurs.

Aanstaande zondag wordt de documentaire over hospiteeravonden uitgezonden. (Foto: WitFilm Producties)

In de documentaire is de achttienjarige Sofie op zoek naar een kamer in Amsterdam. Op hospiteeravonden moet ze de bewoners overtuigen dat zij leuker is dan de concurrentie. Hoe ver ga je? En wat doet het met je als je continu wordt beoordeeld? “Mensen hebben geen idee wat sommige opmerkingen met je doen”, aldus Nicky Maas, die samen met Anne van Campenhout de regie deed. Zij liep al sinds 2007 met dit idee rond en heeft voor TeleDoc Campus de documentaire gemaakt.


“Ik had twee oudere broers die thuiskwamen met verhalen over hospiteeravonden”, vertelt zij. “Toen ik ging studeren in Utrecht was ik zelf aan de beurt en moest ik ook hospiteren. In het begin was ik best naïef en dacht ik dat als ik mezelf was, het wel genoeg zou zijn. Maar dan zit je tussen veertig andere meiden en wil je toch de leukste zijn. Uiteindelijk heb ik vijftien keer gehospiteerd, maar op een andere manier mijn kamer gevonden.”


Als gedetineerden op een stoel


“Je ziet dat het een machtsspel is”, vertelt Maas. “Dat was een keer heel duidelijk bij een hospiteeravond met twee grote tafels waar vier mensen achter zaten. Een voor een moesten de hospitanten op een stoel gaan zitten en een lijst invullen, alsof we gedetineerden waren. Ik was ook een keer in een huis waar ze een kelder verhuurden. En mensen gingen daar alsnog voor. Ik ben weggegaan. De nood is zo hoog. Het is belachelijk dat er niet meer kamers zijn!”


Niets geënsceneerd


Tijdens het filmen van de documentaire was er altijd de kans dat Sofie werd uitgekozen voor een kamer. “Dat was heel spannend. Wat als ze werd gekozen, moesten we dan op zoek naar een nieuwe hoofdpersoon? Als ze een klik had, werd ik zenuwachtig”, zegt Maas. Sofie vonden zij via een oproep van BNN. “Het was belangrijk dat het echt een leuke meid was, niet een heel verlegen iemand waarvan het duidelijker is dat die niet wordt gekozen.”


Hoe het afloopt, wil Maas niet verklappen, maar Sofie is nog wel op zoek naar een kamer. Hospiteren doet ze op een lager pitje. “Ze is het een stuk minder leuk gaan vinden en reageert alleen op kamers die ze echt leuk vindt. Ik ben ervan overtuigd dat ze een kamer krijgt. Al helemaal na zondag!”


Kelly%20en%20Sofie%20Hospiteren%20(Foto%20RvT).jpg


Sofie en Kelly, luchtvaart- en ruimtevaarttechniek 


“Ik heb sinds augustus zes of zeven keer gehospiteerd en ben tot de conclusie gekomen dat het niet werkt”, aldus Sofie – zelfde naam maar andere persoon dan in de documentaire – die in Delft een kamer zocht toen ze luchtvaart- en ruimtevaarttechniek ging studeren. “Er komen dertig man op een kamer af, probeer daar maar eens tussen te komen. Ik heb mijn kamer via-via gekregen, dat werkt veel beter.” Haar studiegenoot Kelly heeft ook zeven keer gehospiteerd. “Het was natuurlijk balen als je het niet was geworden en weggegooide tijd. Soms zat je van acht tot een bij zo’n huis en word je het niet. Maar je moet het niet persoonlijk opvatten.”


Bo%20en%20Julia%20Hospiteren%20(Foto%20RvT).jpg


Bo en Julia studeren klinische technologie en wonen in hetzelfde huis. Julia heeft Bo ingestemd.


“Ik weet niet hoe vaak ik heb gehospiteerd, want ik vond het niet chill om te tellen hoe vaak ik werd afgewezen”, aldus Bo. “In de zomer komen twintig of dertig mensen op een kamer af, in de winter soms maar twee. Het is belangrijk dat je zelf ook kritisch bent en dat je huis niet alleen een slaapplek is.”


“Ik heb een keer gehad dat het huis op zoek bleek te zijn naar een jongen. Kon ik weer terug naar Nijmegen!” vertelt Julia. “Als we zelf een instemming organiseren, doen we eigenlijk maar wat. Je kijkt of het klikt en of er een goede vibe is. Soms blijkt dat heel anders te zijn dan je eerst verwachtte. We doen vaak twee rondes en maken ter plekke bekent wie het is geworden.”


Tips bij het hospiteren:


  • blijf jezelf
  • wees niet te enthousiast of juist te verlegen
  • als de nood hoog is, straal je dat uit
  • de kamer moet je zelf ook willen
  • zoek een kamer tussen november en juli
  • laat mensen om je heen weten dat je een kamer zoekt


Kamersites


De bekendste website is Kamernet, maar dit is ook de duurste. “Het is afzetterij, het maakt het duurder voor de kamerzoekenden”, aldus Kelly. Zij raadt Facebookgroepen aan. “Dat is gratis en je kunt mensen persoonlijk benaderen.” Een bekende Facebookgroep voor kamerzoekers is  …Housing in Delft?. Andere sites die veel worden gebruikt zijn Cribber, Roombase en dan zijn er ook nog sites waar af en toe kamers op staan zoals Pararius,  Housing Anywhere, Funda en Marktplaats.


Roos van Tongeren / Redacteur

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.