Education

Kamervragen over censuur

SP-kamerlid Jasper van Dijk vraagt staatssecretaris Zijlstra een oproep te doen aan universiteitsbestuurders om de onafhankelijkheid van hun universiteitsbladen te respecteren.

Aanleiding is het besluit van het college van bestuur van de Radboud Universiteit om haar nieuwssite achter slot en grendel te plaatsen. Volgens de universiteit een kwestie van ‘voortschrijdend inzicht’: op de site stonden persberichten van communicatiemedewerkers naast journalistieke berichten van de redactie van universiteitsblad Vox. Volgens de Vox-redactie is er sprake van censuur, omdat het bestuur de redactie wil verbieden om over bepaalde onderwerpen te schrijven. Bovendien mogen haar berichten niet meer door buitenstaanders gelezen worden.

Van Dijk wil van Zijlstra weten of deze zijn zorgen deelt ‘dat dit te maken heeft met groeiende concurrentie tussen instellingen en de angst van bestuurders om imagoschade op te lopen?’ Ook vraagt hij hoeveel geld de universiteiten besteden aan pr-activiteiten. En of dit geld niet beter aan onderwijs kan worden besteed.

Drie jaar geleden vroeg Van Dijk toenmalig minister Plasterk of hij zich wilde inspannen voor het voortbestaan van onafhankelijk universiteitsbladen. Die antwoordde daarop dat hij vond dat een universiteitskrant een belangrijke bijdrage kan leveren aan ‘de dialoog tussen maatschappij en wetenschap’. Hij wil van Zijlstra weten of die daar ook zo over denkt.

In het najaar van 2010 besloot het Radboudbestuur dat het onafhankelijke blad Vox minder vaak mocht verschijnen. Ter compensatie werd in februari een plek op de website van de Radboud Universiteit gecreëerd.

Van Dijk stelt ook nog vragen over de samenwerking die de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam onderzoeken.

Winnaar werd het Privat Energy Solarboatteam uit Leeuwarden, dat vanaf de start in elke etappe heel hoog eindigde. De Friezen hadden uiteindelijk voor de Elfstedentocht voor zonneboten 11.26.32 nodig. Daarmee waren ze krap een half uur sneller dan nummer twee, Gowring Energy Sunseeker. De boot van dat team finishte met een tijd van 11.55.45 een half uur voor de Delftse boot.

Pech
Het Delftse team had vanaf het begin te kampen met pech. Na de proloog en nog voor de eerste echte etappe liep een onverlaat over de boot en vernielde daarbij zonnecellen. De schade die dat opleverde kon tijdens de race, die tot en met zaterdag duurde, niet meer worden hersteld.

Afstelling
Wel lukte het om tijdens de rustdag op woensdag de afstelling van de boot te verbeteren. Daardoor wist het team op donderdag als snelste het eerste deel van de etappe, van Bolsward naar Harlingen af te leggen. Aan het eind van de complete etappe, die eindigde in Franeker, was Delft tweede.

Glansrijk
Vrijdag werd de Delftse boot in de etappe Franeker – Dokkum tweede, zeven minuten achter winnaar Private Energy Solarboatteam. Tijdens de slotetappe van Dokkum naar Leeuwarden werd het Delftse team glansrijk eerste met een voorsprong van 50 seconden op de eindwinnaars uit Leeuwarden.

Zie voor uitslagen en verslagen de sites van het Delftse team en de Frisian Solar Challenge.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.