Campus

Joris Dik: ‘Je zag een generatiekloofje’

Chemicus en kunsthistoricus prof.dr. Joris Dik (37) trad onlangs toe tot de Jonge Academie van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). De plechtigheid vond vrijdag 16 maart plaats in het statige grachtenpand van de KNAW in Amsterdam.

Twee belangrijke stukken naast elkaar in Delta 11 (31 maart). Ten eerste de verstandige keuze van de Tweede Kamer om de harde knip niet te star te maken. Daarnaast een column van Ellen Touw waarin zij oproept de bindend studieadvies (bsa)-eis niet op te schroeven naar 45 ECTS. Haar redenering is helder: je kunt op verschillende manieren naar 180 ECTS in vier jaar komen. De vraag is of je studenten wilt beoordelen op aanpassingsvermogen aan het systeem of op hun kwaliteiten als ingenieur. 

De studentenraad pleit al jaren voor het zo studeerbaar mogelijk maken van het studieprogramma. De afgelopen jaren zijn er maatregelen ingevoerd die de studeerbaarheid niet verbeteren. Ten eerste de harde knip, waarmee de TU vooruit liep. De TU tolereert niet dat studenten nog vakken in de masterfase kunnen doen.

Dit zorgt voor situaties waarin studenten een half jaar lang maar twee ECTS kunnen halen omdat ze hun laatste bachelor-vakje niet hebben gehaald. Helemaal vervelend als je vervolgens drieduizend euro extra mag betalen. Helaas heeft het college van bestuur (cvb) het idee dat alles op rolletjes loopt met de invoering van de harde knip. Daarbij vergeten ze dat de echte harde knip pas in september van start gaat omdat de P+90-regeling nog van kracht is. Intussen zijn er talloze studenten gedupeerd en heeft het cvb geen oog voor hun problemen.

Ten tweede het bsa. De discussie rond het bsa is heropend nadat de commissie-Brakels adviseerde de grens naar 45 ECTS op te schroeven. Dit lijkt op een operatie bij een zieke patiënt. Terwijl de wond nog helende is, wil de chirurg de boel alweer overhaast openhalen om te experimenteren met een nieuwe (niet aangetoonde) techniek, waarvan hij hoopt dat het beter werkt. Er zullen weinig artsen zijn die een dergelijke onverantwoorde ingreep aandurven. De commissie-Brakels kijkt graag naar Geneeskunde als voorbeeld voor blokonderwijs. Misschien moet de commissie ook maar eens kijken naar andere voorbeelden uit de medische wereld.

Ik ben het volledig eens met Ellen Touw dat er meer wegen naar Rome leiden. Goede begeleiders en een overzichtelijk programma kunnen studenten deze wegen laten zien. Een stuk verantwoorder om in te investeren.

Martijn Lugten, vice-voorzitter Oras, commissaris onderwijs.

Gefeliciteerd met de toetreding. Hoe was het?

“Echt een feestje. Een spetterende installatie op het Trippenhuis van tien nieuwe leden. Elk jaar komen er tien bij en nemen er ook tien afscheid. De KNAW heeft z’n best gedaan om er echt een show van te maken.”


Een dynamische jonge club dus?

“Dat is wel het idee erachter. De gemiddelde leeftijd van de KNAW-leden gaat richting 65. Een aantal jaar geleden hebben ze, in navolging van wat er in Duitsland is gebeurd, besloten tot de instelling van een jongerenclub. Als je wordt voorgedragen moet je minder dan tien jaar geleden gepromoveerd zijn. We hadden al eerder een aantal mensen uit Delft in de Jonge Academie gehad zoals Kofi Makinwa, Catholijn Jonker en Nynke Dekker. Het is een leuke club om bij te horen.”


Hebt u nog aansprekende persoonlijkheden ontdekt tussen de mensen die tegelijk met u zijn geïnstalleerd?

“Ik ben zelf interdisciplinair met onderzoek op het raakvlak van kunst en de bèta-wereld. En zo zijn er meerderen. Zo zit er een econometrist tussen die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de moraal en een boekhistoricus die de boeken niet leest, maar de materialen onderzoekt. Ik vind dat altijd heel verfrissend. Overigens zitten er ook twee gedegen fysici van Amolf bij. ”


Wat zijn de voordelen van het lidmaatschap, behalve het goede gezelschap?

“De Jonge Akademie wordt al in een vroeg stadium bij besluitvormingsprocessen betrokken. Leden kunnen gevraagd of ongevraagd advies geven over dingen die ons als jonge wetenschappers bezighouden.”


Kunt u daar een voorbeeld van geven?

“We hadden bij de installatie een presentatie over wetenschapscommunicatie en het belang daarvan. Hoe belangrijk het is om voor een groot publiek uit te kunnen leggen waar we in de wetenschap mee bezig zijn. Je zag daar een generatiekloofje tussen de ervaren bestuurders die bij NWO hoog in de boom zitten en wat wij als jonge wetenschappers van belang vinden. Namelijk dat je als wetenschapper verantwoordelijk bent voor wat je poneert in de maatschappelijke context. De manier waarop en het belang daarvan wordt bij NWO anders beleefd. Ik zit er nog maar net bij, maar ik heb de indruk dat de Jonge Academie een platform is om dingen te bewerkstelligen.”


Hoe lang duurt de aanstelling?

“Vier jaar, en het neemt een halve dag per week in beslag. Dat is best veel eigenlijk. Maar als je met een club leuke mensen samen zit en ziet dat er af en toe mogelijkheden zijn om een hefboom over te zetten, dan geeft mij dat wel de energie om er dingen mee te doen.”


U bent vooral bekend vanwege de ontdekking van meesterwerken. Zit er nog iets in de pijplijn?

“Nee, we hebben nu even al het kruit verschoten. Mensen zeggen wel dat ik nieuwe meesters ontdek, maar waar het om gaat is het ontwikkelen van technologie die dat mogelijk maakt. Enerzijds gaat het om toepassingen, anderzijds ook over verdere ontwikkeling van die technologie. We gebruiken nu röntgenfluorescentie. De volgende stap is om dat met röntgendiffractie te doen. Daarmee kun je beter stoffen identificeren en dieper in de verflaag kijken. Ik denk dat we daar over een aantal jaren mee kunnen gaan werken. We hebben er net geld voor gekregen van NWO.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.