Education

Joris Dik bij Labyrinth TV

Schilderijen onder de scanner bij de komende uitzending van Labyrinth, het wetenschapsprogramma van VPRO en NTR. Prof.dr. Joris Dik (3mE) geeft uitleg.

Nobelprijs
De Nobelprijs voor natuurkunde heeft dit jaar met winnaars Andre Geim en Konstantin Novoselov (Universiteit van Manchester) een TU-tintje. Geim werd vorig jaar eredoctor aan de TU Delft. Hij en Novoselov verzorgden gastcolleges in Delft en hebben regelmatig contact met Delftse wetenschappers. De natuurkundigen krijgen de prijs voor hun opzienbarende ontdekking van grafeen, een stabiele één-atoomlaag van grafiet. Het materiaal lijkt uitermate geschikt als stabiele geleider en heeft mogelijk toepassingen in lcd-, touchscreens en chips. De Russen staan bekend om hun legendarische onconventionele en creatieve aanpak. Zo ontdekten ze grafeen met behulp van een stuk plakband. Geim werkte van 1994-2001 als universitair hoofddocent in Nijmegen, waar Novoselov promoveerde.

Lees ook: ‘Opinion Please!’

Veilig
De TU wil de afdeling integrale veiligheid integreren in de P&O-afdeling welzijn, veiligheid, gezondheid en milieu. Daarmee zou het tekort aan formatieplaatsen (fte) dat manager integrale veiligheid Ron Massink aankaart in zijn beleidsplan, zijn opgelost. Dat meldt Hans Krul, secretaris van het college van bestuur. Massink schreef in het stuk dat hij nu 2,5 fte heeft, maar 4,5 nodig heeft. Volgens hem is er momenteel sprake van een ‘structurele overwerksituatie’ om de integrale veiligheid ‘op het huidige niveau te handhaven’.

Uit beeld
Wegens persoonlijke omstandigheden legt de voorzitter van de ondernemingsraad, Dineke Heersma, tussen half november en 1 januari haar werk neer. René van Egmond van de fractie van AbvaKabo FNV neemt haar taak als voorzitter in die tijd over.

Schaarste
Energietekort leidt tot schaarste aan metalen en andere grondstoffen. Dat zal op zijn beurt het energietekort verder aanjagen. In een notendop is dit het verhaal van ir. André Diederen. In zijn boek ‘Global Resource Depletion’ doet hij zijn visie uit de doeken. Goed nieuws: er is een uitweg. Delta publiceerde op 6 januari 2010 een interview met Diederen, getiteld ‘Afvalberg als goudmijn’.

André Diederen, ‘Global Resource Depletion’, Eburon Delft
2010, 14,95 euro.

Tafelarchitectuur
BlueDot (Blue Limited University Editions) houdt voor de tweede keer de Delft Tableware Design Competition. Bij de ontwerpwedstrijd gaat het om ‘tafelarchitectuur’, alles wat op tafel kan staan en liggen zoals kandelaars, servies, servetten en bestek. De ontwerpen moeten zinspelen op één of meer kwaliteiten van Delft, zoals architectuur en innovatie. Ze worden verkocht via internet, de TU-shop en bij Blue Dot-partner Van Waay en Soetekouw, een woonwinkel en bureau voor interieurarchitectuur. De wedstrijd is voor Delftse studenten en alumni die korter dan een jaar zijn afgestudeerd. Woensdag 13 oktober is de aftrap voor studenten, om 19.00 uur in het id-kafee bij IO. Inschrijven kan vanaf vrijdag 15 oktober: delfttableware.nl, tegelijk met de officiële lancering van de wedstrijd bij Van Waay & Soetekouw.

Watergevecht
Californië is bekend vanwege zijn technologiebedrijven, de prachtige stranden en een falend waterbeleid. Dat stelt econoom dr. David Zetland die in 2008 promoveerde op landbouweconomie aan de Universiteit van Californië. “Er worden zoveel rechten uitgegeven, dat geen enkele technologie nog uitkomst biedt. Dat zal van beleid moeten komen zoals grondwaterbelasting en waterveilingen.”

Lezing dr. David Zetland, op 14 oktober om 12.30 uur in TBM-zaal B3.470.
aguanomics.com

Workshop
Het Lorentz Center in Leiden houdt volgende week voor het eerst de workshop ‘Physics with Industry’. In de week van 11 tot 15 oktober zetten promovendi en postdocs uit de fysica hun tanden in praktijkproblemen aangekaart door bedrijven als ASML, Tejin en FrieslandCampina. Het evenement wordt mede ondersteund door Stichting FOM en STW. De uitkomsten van een week puzzelen worden op de vrijdag gepresenteerd.

www.lorentzcenter.nl

Populair
Studentenverenigingen zijn onder eerstejaars iets populairder dan vorig jaar. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). Het aantal eerstejaars bij de 46 aangesloten verenigingen steeg drie procent. LKvV-voorzitter Jeroen Thys vindt de tendens ‘mooi om te zien in een tijd van toenemend individualisme’. In Eindhoven, Leiden en Utrecht steeg het aantal nieuwe leden tot vijftien procent. In Groningen liep het aantal eerstejaars iets terug. In Delft daalde het aantal nieuwe leden net als vorig jaar enkele procenten.

Klokkenluiders
De TU heeft een gedragscode opgesteld voor medewerkers en studenten. Daarin worden vier kernwaarden onderscheiden: expertise, betrokkenheid, integriteit en respect. Medewerkers en studenten zijn volgens de code onder meer ondernemend en proactief. Ook staan ze open voor kritiek, zijn ze bereid kritiek te leveren, mikken ze op hoge kwaliteit en proberen ze zich te allen tijde te verbeteren. De gedragscode wordt vandaag besproken in een overlegvergadering tussen ondernemingsraad en college van bestuur (cvb). In een voorbespreking vroeg or-voorzitter Dineke Heersma zich af wat er gebeurt met mensen die zich niet aan de code houden. Dat kon or-lid Erik Louw al beantwoorden: “Je moet de code zien als een soort grondwet, waarop andere regelingen gebaseerd moeten worden.” In een begeleidende brief kondigt het cvb aan dat er een speciale ‘integriteitswebsite’ komt. Ook staat er dat het college heeft besloten een klokkenluidersregeling te gaan opstellen.

Casimir
Een zomerschool volgen of even naar Harvard? Veelbelovende masterstudenten aan de Casimir Research School krijgen de kosten voor dergelijke uitstapjes vergoed van de 96-jarige weduwe van natuurkundige Hendrik Casimir. Vanaf dit jaar krijgt jaarlijks een handjevol studenten hiervoor de zogenaamde Hendrik Casimirprijs van 750 euro. De onderzoeksschool is een samenwerkingsverband tussen het Delftse Kavli Instituut voor Nanowetenschappen en het Leids Instituut voor de Natuurkunde.

Waterstofkart
Het Delftse waterstofteam Greenchoice Forze heeft vorige week zijn waterstofkart getoond aan Al Gore, Nobelprijswinnaar en voormalig vice-president van de Verenigde Staten. ‘Ik ben erg geïnspireerd door de waterstofkart, het is een prachtige technologie’, aldus Al Gore in een persbericht van de TU. ‘Aruba zet groots in op duurzame innovatie’, aldus de Arubaanse minister-president Mike Eman, die zelf ook een stukje met de kart heeft geracet, ‘en de Delftse waterstofkart is hiervan een prachtig voorbeeld. Hij haalt een topsnelheid van ruim 120 kilometer per uur en stoot slechts een glaasje water uit.’ De studenten waren op Aruba voor het internationale congres ‘Aruba goes green’, dat door de Arubaanse regering is georganiseerd om duurzame technologie op het eiland te promoten. Tijdens het congres presenteerden sprekers zoals Al Gore en Wubbo Ockels hun kijk op duurzame technologie.

Joris Dik van de TU Delft bracht een mobiele mini-deeltjesversneller naar het Rijksmuseum. Deze nieuwe scanner werd ontwikkeld door Koen Janssens van de Universiteit Antwerpen en in samenwerking met promovendus Matthias Alfeld wordt het apparaat nu ingezet voor het onderzoeken van schilderijen. In het Rijksmuseum bestraalde het apparaat weken achtereen elke millimeter van het topstuk ‘Don Ramón Satué’ van Goya. Het onderliggende portret dat tevoorschijn kwam was voor kunsthistoricus Duncan Bull een grote verassing. Petria Noble, hoofd conservator van het Mauritshuis zegt dankzij de scanner een betere diagnose te kunnen stellen hoe het schilderij ‘Saul en David’ van Rembrandt gerestaureerd moet worden.


De uitzending van 14 september is de eerste in een tweeluik over kunst. In het volgende deel gaat het niet om waar een kunstwerk uit bestaat, maar wat het mensen doet.


Zie ook artikel op VPRO-site

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.