Education

‘Jaar uitloop na bachelor én master’

Studenten krijgen, behalve in hun bachelor, ook een jaar uitloop in hun masteropleiding. Pas daarna moeten ze drieduizend euro extra collegegeld betalen. De fel bekritiseerde langstudeerdersregeling wordt daarmee iets minder streng.

Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Studenten die een bachelor- en een masteropleiding volgen, krijgen dus in totaal twee jaar extra de tijd om te studeren tegen het normale collegegeld. Het extra uitloopjaar is bedoeld als handreiking aan studenten die bijvoorbeeld extra vakken willen volgen, een zwaardere (bèta)studie doen of een bestuursfunctie willen vervullen.

Functiebeperking
Studenten met een functiebeperking die recht hebben op een extra jaar prestatiebeurs, krijgen een uitloopjaar extra. Zij hebben dus een uitloop van maximaal drie jaar. Alle langstudeerders behouden recht op het aanvragen collegegeldkrediet – nu maximaal 8.565 euro.

Tweede studie
Voor studenten die voor een tweede studie in de gezondheidszorg of het onderwijs kiezen en daarvoor het wettelijk collegegeld verschuldigd zijn, komt de teller bij aanvang van deze studie weer op nul te staan.
Zij krijgen dus opnieuw een uitloopjaar voor de bachelor, én een voor de master.

Boete instellingen
Over de ‘boete’ die hogescholen en universiteiten voor langstudeerders moeten betalen is niets naders bekendgemaakt. Het wetsvoorstel gaat nu eerst voor advies naar de Raad van State. De precieze tekst en het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening van het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer.

Mark Veenstra van Proteus-Eretes toonde zondagmorgen zijn uitstekende vorm tijdens de Ergohead, een wedstrijd droogroeien over twintig kilometer op het sportcentrum van Amsterdam. In het herenclubveld was de Delftenaar lang verwikkeld in een virtuele nek-aan-nekrace met David Bostelaar van Pegasus. Zo’n drie minuten voor tijd nam de Proteeër afstand van zijn naaste opponent. Met 5833 meter op de teller bleek hij het hardst geroeid te hebben van iedereen. In december trok Veenstra tijdens het NK indoorroeien de winst ook al naar zich toe.
Terwijl de roeiers elkaar bestreden in een warme overdekte hal, trotseerden zondagmiddag de bikkels van wielervereniging Wtos de ijzige kou in de buitenwereld. Een elftal leden streed om het felbegeerde clubkampioenschap wielercross. Door de regen van zaterdagmiddag en de sneeuw van de daaropvolgende nacht was het drie kilometer lange parkoers in een stuk bos nabij de Ikea veranderd in een met een laagje sneeuw bedekte blubberige massa. De meeste van de deelnemers slaagden er niet in om fietsend de verschillende klimmetjes te nemen. Dat lukte slechts door hun vervoermiddel op de schouder mee te torsen. De speciaal aangelegde trappetjes op het parkoers bleken beter te berijden. Net als vorig jaar pakte Matthijs Gerrits na zes zware ronden de titel door een halve minuut eerder te finishen dan nummer twee, Michiel Brevet. Wouter Been pakte de derde plaats door een eindsprint met Luuc Rutgers in zijn voordeel te beslissen. Bij de vrouwen verscheen evenals vorig jaar slechts één deelneemster aan de start. Dit keer was het Jeltje van der Meulen die zich clubkampioen mocht noemen door de volledige afstand uit te rijden. Zij nam de titel over van de afwezige Debbie Ammerlaan. Een aantal dagen eerder won Van der Meulen het open NK icespeedway, dat georganiseerd werd door de Rijswijkse wielervereniging De Spartaan. Een wielerwedstrijd over een buitenijsbaan van tachtig meter die op speciale mountainbikes met metalen noppen op de wielen werd verreden.
Schaatser Michael Poot kreeg zaterdag eveneens een gouden medaille omgehangen. De civiele techniekstudent toonde zich in Hoorn de beste op het NK supersprint. Na drie eerdere nationale titels was het voor het eerst sinds 2006 dat de 26-jarige sprinter bij deze wedstrijd over tweemaal honderd en tweemaal driehonderd meter weer eens op de hoogste podiumtrede mocht plaatsnemen. Poot pakte de titel vooral door beide ritten over honderd meter te winnen in respectievelijk 9.80 en 9.83 seconden.
Intussen werd er hier en daar weer gewoon gevoetbald. Dat is tenslotte ook een wintersport. Of dat de spelers van Ariston’80 goed bevallen is moet betwijfeld worden. De Delftse studentenploeg hervatte de competitie met een afgetekende 3-0 uitnederlaag tegen medemiddenmoter Hion uit Rotterdam.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.