Education

IO geeft stemadvies

De commissie van Beek, waar ook IO-hoogleraar Daan van Eijk deel van uitmaakt, adviseerde gisteren aan minister Plasterk over te gaan op een nieuwe manier van elektronisch stemmen.


De commissie kreeg de opdracht om een nieuwe manier van stemmen te ontwikkelen die sneller en toegankelijker is dan het huidige invullen van stembiljetten en bovendien minder fouten oplevert .


Van de acht commissieleden hadden er twee een Delftse achtergrond: ergonoom prof.ir. Daan van Eijk bij IO en ir. Ronald Prins, oprichter en directeur van digitaal recherche bureau Fox-IT.


Het stemdossier is enigszins beladen sinds computeractivist Rop Gongrijp in 2006 tijdens een televisieuitzending liet zien hoe de toenmalige stemcomputers van de firma Nedap te hacken waren.


Dat fiasco maakte elektronisch stemmen lange tijd onbespreekbaar. Maar kennelijk wilde minister Plasterk het stemproces toch moderniseren.


De oplossing die de commissie van Beek gisteren presenteerde is een hybride systeem waarbij het papieren proces ‘nog steeds leidend is.’


Zodra iemand zijn keuze op een computer heeft bepaald, krijgt hij die ter verificatie nogmaals gepresenteerd. Bij akkoord print het systeem een bonnetje met een barcode dat de stemmer dan in de bus moet deponeren. De computer houdt geen lijst bij van uitgebrachte stemmen. Erewoord.


Aan het eind van de avond wordt naar verwachting tijdwinst geboekt doordat het tellen niet handmatig hoeft te gebeuren, maar door alle bonnetjes eenvoudig voor een scanner langs te halen. Bliep-bliep-bliep. Een supermarktkassa voor de stembus dus. Het tellen is dan binnen een uurtje gepiept, schat de commissie.


De commissie adviseert de minister over te gaan op elektronisch stemmen op de aangegeven manier die transparant en controleerbaar zou zijn. Het nieuwe stemmen kan tegen 2019 operationeel zijn, schat de commissie.


De minister reageerde: “De opdracht aan de commissie was lastig vanwege de complexe voorgeschiedenis van het elektronisch stemmen. Ondanks die complexiteit is de commissie met een eenduidig advies gekomen. Het advies lijkt te leiden tot verhoogd gebruikersgemak, inclusief voor groepen die moeite hebben met stemformulieren, en dankzij het elektronisch tellen tot een snelle betrouwbare voorlopige verkiezingsuitslag op de verkiezingsavond. Ook lijken de betrouwbaarheid en privacy te zijn gewaarborgd.’


Gongrijp, die eerder tegen de stemcomputer ageerde, is niet onder de indruk van de plannen. Hij denkt dat invoering meer tijd zal vergen en duurder zal worden dan nu gedacht wordt (schatting: 200-250 miljoen euro). Ook twijfelt hij aan de noodzaak van een snellere stemprocedure.


Gongrijp houdt vast aan het rode potlood, maar oppert geen technische of procedurele bezwaren tegen het voorstel.

persbericht stemadvies

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.