Education

Inspectie berispt college TU Delft

Het college van bestuur heeft ‘geen gepaste soberheid betracht’ bij zijn declaraties. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs na onderzoek.


De Inspectie heeft het college van bestuur (cvb) op de vingers getikt over zijn declaratiegedrag en er op gewezen dat het beheer van onkostenvergoedingen beter moet.


Ook heeft zij de TU gemaand het inkoopbeleid en inkoopprocedures te verbeteren, net als het beheer van het vastgoed en het beleid en toezicht rond nevenwerkzaamheden. De universiteit moet de Inspectie hierover in het najaar danwel bij het jaarverslag 2011 rapporteren.


Aanleiding zijn publicaties in NRC Handelsblad over ruime reis- en onkostenvergoedingen van het cvb (die in de periode 2008-2011 meer dan 900.000 euro bedroegen) en over decaan Marco Waas wiens vrouw opdrachten kreeg van de universiteit. De krant schreef verder onder meer dat de TU miljoenen verloor met vastgoed, rijksgeld niet rechtmatig uitgaf en integriteit niet de hoogste aandacht gaf.     


Wat volgde waren 21 schriftelijke Kamervragen. Onder meer van de PvdA die sprak van ‘ernstige belangenverstrengeling’ van Marco Waas met publieke middelen.


Staatssecretaris Zijlstra wijst in zijn antwoorden echter op het onafhankelijke feitenonderzoek dat de TU liet uitvoeren door een accountant. Daarin kwam naar voren ‘dat er weliswaar aanwijzingen waren voor de schijn van belangenverstrengeling, maar dat de decaan veelal niet direct betrokken was bij de verlening van opdrachten.’


Op vragen van de SP antwoordt Zijlstra dat hij vindt dat de TU zich in dergelijke gevallen ‘maximaal moet inspannen om belangenverstrengeling te voorkomen en het aanzien van de wetenschap niet te schaden’. De staatssecretaris vindt het de taak van het universiteitsbestuur om de bestuurlijke en wetenschappelijke integriteit te waarborgen en wijst erop dat de TU de interne gedragsregels nog dit jaar extra onder de aandacht brengt. Volgens Zijlstra is er geen aanleiding voor onderzoek bij andere universiteiten.   


NRC schreef in januari dat Waas 27 duizend euro bij de TU Delft declareerde voor een kantoor aan huis. Een deel van die kosten hield verband met ondernemingen van zijn vrouw, die op zijn huisadres zijn gevestigd. Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg vond dat sprake was van een ‘ontoelaatbare verstrengeling bij de manier waarop Waas zijn onkosten declareerde.’


Zijlstra schrijft het ‘afdoende’ te vinden dat Waas na een gesprek met het cvb zijn taken als decaan van 3mE neerlegde. Het college sprak destijds met Waas af dat hij vijftienduizend euro terugbetaalt aan de TU. Een woordvoerster van de TU laat weten dat dit geld nog niet is overgemaakt. “Wel op korte termijn. De betalingsregeling is in behandeling.” De inspectie heeft de TU gemaand de accountant deze acties te laten bijhouden.   


De raad van toezicht van de TU Delft heeft Zijlstra toegezegd ‘de komende tijd extra aandacht te besteden aan het op- en bijstellen, naleven en handhaven van de interne regelgeving’. Ook heeft de raad toegezegd Zijlstra ‘waar relevant op de hoogte te houden’, zo schrijft de staatssecretaris.


Wat betreft de hoge vergoedingen (Waas declareerde bijvoorbeeld bijna 23 duizend euro voor een sabbatical in de Verenigde Staten, red.) wijst Zijlstra erop dat Waas verdiensten had op het gebied van valorisatieprojecten, ook vanuit het innovatieplatform. ‘De rol van de decaan zelf is in deze zaak te betreuren, maar ook het bestuur van de TU Delft moet worden aangesproken.’


De TU heeft inmiddels een overzicht verstrekt van nevenfuncties van alle Delftse hoogleraren en bestuurders. Het college scherpt de procedures op dit moment aan zodat de regeling volgens Zijlstra  nog beter wordt nageleefd. Hij ziet dan ook geen aanleiding voor een centraal totaaloverzicht van nevenfuncties van alle hoogleraren, waar de SP om vroeg.


 Wat betreft het artikel waarin NRC schrijft over onrechtmatig uitgeven van rijksmiddelen, verliezen op vastgoed en gebrek aan aandacht voor integriteit, schrijft Zijlstra dat de TU voornemens is alle door de inspectie gevraagde verbeteringen uit te voeren. Dat is voor hem afdoende, schrijft hij op vragen van VVD, PvdA en SP. 




 

“Maar wat horen ze nu in het eerstejaarscollege?”, vroeg Mark Rutte op Tweede Paasdag tijdens een debat met ondernemers op BNR Nieuwsradio. “Ze horen: ‘Val niet in slaap, want als u gaat snurken kunt u uw buurman wakker maken.’ Dat is het standaardgrapje dat in alle eerstejaarscolleges verteld wordt. En dat is natuurlijk verschrikkelijk. Dat creëert een cultuur van middelmatigheid.”
Het kabinet zou graag extra geld in het hoger onderwijs pompen, aldus de premier. Maar dat geld is er volgens hem niet en daarom vraagt hij studenten “die er iets langer over doen om iets meer te betalen”.
Volgens Rutte is het hoger onderwijs in Nederland spotgoedkoop en wordt het iets duurder: “Dat is helemaal geen punt.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.