Campus

‘Ik wil mijn verbazing over mooie dingen delen’

Wim T. Schippers gaat opnieuw samen met Delftse studenten de zwaartekracht tarten met een zwevend kunstwerk. Dat kwam de kunstenaar deze week overeen met de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen.

Enkele jaren geleden maakte u met Delftse studenten het kunstwerk ‘het-is-me-wat’, een elektromagnetisch zwevende steen die vlak boven een sokkel hangt. Hoe gaat u dat overtreffen? Met een veel grotere rots die nog hoger zweeft?
”Ja, maar niet voor de TU. Voor het Nemo in Amsterdam ga ik met hoogwaardige techniek een groot object maken dat los kan raken.”

Dat klinkt nog een beetje vaag.
”Ja, ik doe er expres geheimzinnig over. Ik vind het leuk als het er opeens is en mensen verbaasd zijn.”

Toeristen die een foto van de stad maken, zien dan opeens een zwevende steen op de achtergrond?
”Dat zou kunnen, ja. Ik zou er zelf een heel plezierig gevoel bij hebben als ik zoiets zou zien, een bewegend kunstwerk dat de zwaartekracht tart. Ik maak kunst om mijn verbazing over mooie dingen met anderen te delen. Dat is toch wat mensen doen, vreugde delen. Daarom wijzen mensen bijvoorbeeld ook naar een mooie vogel in de lucht.”

Wat voor zwevend object komt er op de TU?
”Samen met studenten ga ik een variant op de zwevende steen maken. Het worden meerdere onderdelen die boven elkaar zweven.”

Volgens u schoten ambtenaren van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS), waar het kunstwerk jarenlang stond, uw steen met elastiekjes uit zijn evenwicht.
”Ja, daarom verhuist het kunstwerk nu naar het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Dat museum wil het permanent hebben, voor zover je over permanent kunt spreken. Maar er zijn bij VWS ook veel mensen die het jammer vinden dat het kunstwerk verhuist. Ik wil niet alle ambtenaren beschuldigen. De steen trok veel bezoekers. Het was een trekpleister.” 

Wordt het kunstwerk in Delft pesterijbestendiger?
”Dat is wel de bedoeling, maar je kunt alles kapot krijgen. En kunst is lastig omdat het er zinloos uitziet. Het lokt daarom soms kinderachtig gedrag uit. Maar dat een kunstwerk onderhoud vergt, is ook niet erg. Dat is bij mensen ook zo, die moeten ook onderhouden worden en er moet eten in.”

U verwerkt graag wetenschap en techniek in uw werk. Waarom?
Fronst zijn wenkbrauwen. ”Ja… Sorry dat ik zo knorrig reageer. Journalisten stellen mij vaak deze vraag. Ik vind het abnormaal dat sommige mensen niet in techniek en wetenschap geïnteresseerd zijn. Kinderen zijn er in geïnteresseerd. Het is natuurlijk om er belangstelling voor te hebben.” 

Zullen we u vaak zien op de TU de komende tijd?
”Ik hoop vaak te komen om aan bewegende kunst te werken. Maar ik ben ook bezig met tv-programma’s en een toneelstuk. Ik weet nog steeds niet wat ik wil worden.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.