Education

IJzige Kamervragen na enquête

Het is niet erg dat sommige bachelorstudenten afzien van een masteropleiding uit angst voor de langstudeerboete, vindt staatssecretaris Zijlstra. De PvdA vindt dat schokkend.


Dinsdag meldden tien universiteits- en vijf hogeschoolbladen waaronder Delta dat veel studenten zich laten beïnvloeden door de langstudeermaatregel. Acht procent van alle bachelorstudenten wil zelfs helemaal geen masteropleiding meer volgen, bleek uit de enquête onder 5,5 duizend studenten.


Zijlstra reageerde laconiek. “De langstudeermaatregel beoogt juist een bewustere studiekeuze”, zei hij. “Deze studenten kunnen altijd later nog besluiten of ze een masteropleiding willen gaan doen.”


Daarover stelt kamerlid Tanja Jadnanansing van de PvdA vier ijzige vragen. “Is het beter of slechter voor de Nederlandse economie als studenten afzien van het volgen van een masteropleiding?”, wil zij van Zijlstra weten. “Hoeveel economische schade loopt de Nederlandse economie op door de door u gewaardeerde ‘bewuste keuze’ van duizenden jongeren om niet door te studeren? Hoeveel werkgevers beschouwen een universitaire bachelor als een afgeronde opleiding waarmee afgestudeerden een goede baan kunnen bemachtigen? Acht u het voortijdig stoppen met een vwo-opleiding ook een ‘bewuste keuze’ of hecht u er bij andere opleidingsvormen wel aan dat studenten ze voltooien?”


Staatssecretaris Zijlstra heeft zes weken de tijd om deze schriftelijke vragen te beantwoorden.

 

De student had aan het eind van zijn vierde studiejaar een negatief bindend studieadvies (bsa) gekregen van de hogeschool, omdat hij zijn propedeuse nog niet had gehaald. Maar volgens het onderwijs- en examenreglement van de hogeschool kan alleen tijdens het eerste en tweede studiejaar een negatief bsa worden gegeven, wanneer een student zijn eerstejaars vakken nog niet allemaal heeft gehaald. Toen heeft de hogeschool hem verder laten studeren, constateert het College, dus mag de student zijn opleiding afmaken.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.