Het idee om voor het eerst sinds jaren weer eens een wielerronde in Delft te houden is ontstaan bij studentenwielervereniging WTOS. Peter de Vries, destijds aanwezig bij de oprichtingsvergadering van de club in 1983, Freddy Oegema en Harold van Barneveld zijn de initiatiefnemers en organisatoren van de 8 september te verrijden koers.
/p>
Figuur 1 WTOS, met op de voorgrond Oegema, De Vries en Van Barneveld: ,,De Ronde moet een jaarlijks fenomeen worden”
,,We vonden het gek dat een stad als Delft geen wielerronde heeft, terwijl ieder gehucht met meer dan drie boerderijen jaarlijks een eigen ronde organiseert”, steekt Oegema van wal. ,,Het idee speelt al een aantal jaren. Maar we zagen tegen de organisatie ervan op.” Dit jaar moest het er maar van komen. Vanwege het 750-jarig bestaan zou de stad Delft immers wel geld over hebben voor een dergelijk initiatief. De aanvraag bij het festivalbureau was echter te laat. Ook de middenstand werd benaderd, maar die was in het Delftse feestjaar al veel geld kwijtgeraakt aan diverse evenementen. ,,De moed begon ons in de schoenen te zakken”, gaat Van Barneveld verder. ,,De redding was rijwielhandelaar Piet Vonk. Die reageerde meteen enthousiast en wilde ons financieel steunen. Dat was voor ons de stimulans om door te zetten.” Als hoofdsponsor werd een grote bank gestrikt, die ook haar naam leende aan het evenement. ,,De Rabobank heeft een landelijk beleid om dit soort dingen te organiseren. Dat betekent dat de doorgang van de Ronde de komende jaren ook financieel gewaarborgd is.”
Uitstraling
De Ronde moet het het wielrennen in Delft stimuleren, laat het drietal weten. Oegema: ,,Maar we doen het ook om de vereniging op een hoger peil te brengen. Het is het belangrijkste evenement dat we de laatste jaren hebben georganiseerd, dat geeft hopelijk uitstraling.” Toch is het niet de bedoeling om van WTOS een burgervereniging te maken. ,,We hebben al een beetje wortels in de burgermaatschappij”, zegt De Vries die zelf, evenals Van Barneveld, al lang afgestudeerd is en een baan heeft. ,,Dat afgestudeerden lid blijven maakt het karakter van de vereniging alleen maar leuker. Maar het blijven in principe allemaal mensen die uit het studentenleven komen en dat geeft de club een aparte sfeer.”
De drie heren zeggen tot nu toe veel enthousiaste reacties gekregen te hebben. Om hun licht op te doen bezochten ze diverse Rondes in het Westland. En ook het districtskampioenschap van Zuid-Holland dat door het Rijswijkse De Spartaan werd georganiseerd. ,,We hebben adviezen gevraagd bij mensen van De Spartaan. Het leek ons handig hun erbij te betrekken, want WTOS is een kleine club en haast niemand heeft ervaring met het organiseren van zoiets groots.”
Cyclosportieven
De wedstrijd bestaat uit drie KNWU-koersen. Een daarvan is de race voor recreanten en dagkaarthouders. ,,Iedereen die een fiets heeft en een helm kan dus meedoen, ook studenten”, laat Van Barneveld weten. Om half vier gaan de elite-amateurs en ‘cyclosportieven’, de serieuze liefhebbers, van start voor een tachtig kilometer lange koers. ,,We hebben dat gecombineerd. Het prijzengeld is lager dan wanneer je alleen elite-amateurs laat rijden. Dat merk je aan het minder sterke deelnemersveld. Dat geeft niet, want we willen een wedstrijd waarin ook de cyclosportieven mee kunnen komen”, aldus De Vries die zelf ook meerijdt. ,,Als die er na twee rondjes al afgereden worden, is dat niet leuk voor het publiek en de renners zelf.”
Als voorafje is om twaalf uur een ‘Dikke-bandenrace’ gepland voor schoolkinderen. Hieraan kan met alle huis-, tuin- en keukenfietsen worden meegedaan. ,,Jongens en meisjes gemengd. Dat is uniek in de wielerwereld”, vertelt Van Barneveld trots, en dan wervend: ,,En met schìtterende hoofdprijzen.”
Het parcours loopt voornamelijk over de Phoenixstraat en de Spoorsingel. Een beetje zenuwachtig zijn ze nog wel vanwege het stukje Hugo de Grootstraat dat op het moment van het interview nog ‘open ligt’. ,,Maar we hebben de absolute verzekering gekregen dat er woensdag geasfalteerd wordt. Dat wordt dan meteen een mooi stukje glad en razendsnel traject waarop topsnelheden bereikt kunnen worden”, ziet Oegema de zaken optimistisch in. Verwachtingen? ,,Als de zon een beetje schijnt wordt het een groot feest. Er gebeurt ook veel omheen, het is een evenemènt.” Gebogen over een plattegrondje geeft De Vries verdere uitleg: ,,De mensen komen niet voor het wielrennen zelf. Op het Bolwerk is het festivalterras. Daar is patat, de tap en de wc, zeg maar de ‘heilige drie-eenheid’. Daarvoor hoeven de mensen niet over te steken.”
Comments are closed.