Campus

I go to Rio: Annette Duetz

In augustus 2016 zijn de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Delftse topsporters staan te trappelen om mee te doen. Zoals Annette Duetz (22).

Wie: Annette Duetz (22)
Sport: Zeilen
Studie: Technische natuurkunde, bachelor
Boot: 49erFX, met Annemiek Bekkering
Selectie: Talentploeg, voorheen Team Delta Lloyd

Situatie
“In 2015 hebben we onverwacht de nationale selectie verloren van een ander team, dat nu de eerste keus is. Op beide testmomenten brak onze mast op de eerste wedstrijddag. Aan de eisen van NOC*NSF (tweemaal een plaats bij de beste acht landen in een internationaal toernooi of eenmaal top 3) hebben we al vele malen voldaan. Dat andere team (Nina Keijzer en Claire Blom) heeft pas eenmaal een top 8-plaats behaald. Zij hebben nog één wedstrijd om aan die eis te voldoen, de worldcup in Hyères, eind april. Als ze dat niet lukt, gaan wij naar de Olympische Spelen. Wij schatten die kans hoog in en zorgen dat we goed voorbereid zijn voor Rio, voor het geval we gaan.”

Voorbereiding
“Toen we na dat verlies uit Team Delta Lloyd werden gezet, moesten we (vanaf april 2015) alles zelf regelen, want de watersportbond heeft een beperkt budget. Nu zitten we in de Talentploeg, waar we ons eigen plan mogen trekken. We krijgen materiaalondersteuning en mogen gebruikmaken van de accommodatie in Scheveningen, maar moeten alle financiën en logistiek zelf regelen. Daar leer je veel van. Omdat we ons door die omstandigheden te weinig op het zeilen konden focussen, hebben we een fulltime coach ingehuurd. Dat kon, want we hebben veel mazzel met een privésponsor.

Mochten we ons kwalificeren, dan gaan we na 1 mei waarschijnlijk veel trainen in Rio. We zijn er de afgelopen jaren al vaak geweest, in december hebben we er een toernooi gewonnen. De wisselende omstandigheden daar liggen ons heel goed. Nu trainen we veel in Palma de Mallorca, met onze vaste trainingspartners uit Duitsland. Daar zeilen trouwens ook onze internationale concurrenten uit Spanje, Brazilië en Denemarken.”

Drijfveren
“Toen we onze selectieplek verloren, wilde ik eerst mijn studie afmaken. Maar na twee maanden bedachten we dat we nog niet klaar waren en besloten we de beste FX-zeilers te worden en even niet aan de Spelen te denken. Los daarvan is zeilen ontzettend gaaf, vanwege de combinatie van het fysieke aspect en het moeten nemen van snelle beslissingen. Heel gaaf om dat op top- niveau te kunnen doen. De Spelen zouden het mooi afmaken.”

Studie
“Ik heb twee maanden fulltime gestudeerd nadat we uit Team Delta Lloyd waren gezet. Toen we het zeilproject weer oppakten bleef daar weinig tijd voor over. Als we zelf niets ondernamen, gebeurde er niets.”

Ambities
“Na Rio – als het zover komt – wil ik mijn bachelor afronden en een begin maken aan mijn master; daarna ga ik waarschijnlijk door met zeilen.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.