Campus

Huisjongste

Wessel Hollander woont in het ‘Gouden Bastion’ op Oosteinde 159. Het is sinds dertig jaar een studentenhuis en er wonen alleen leden van het Delftsch Studenten Corps.

Binnenkort is hij huisjongste-af: dan komt er een kamer vrij en komt er een nieuwe bewoner. Die mag dan zorgen voor de vuilnis, de deur open doen en de telefoon opnemen. Koffie zetten hoort niet bij de HJ-taken: dat doet iedereen hier liever zelf.

Van de drie technische universiteiten in Nederland staat ‘Delft’ nog wel fier aan kop in die lijst, ondanks de sprong van de TU Eindhoven. Die steeg van 128 naar 120. De TU Twente staat net als vorig jaar op plaats 200.

In het landenklassement doet Nederland het goed met een gedeelde derde plaats met Canada en Japan. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben veruit de meeste universiteiten op de lijst: respectievelijk 54 en 29.

Nederland dankt die goede score aan het feit dat 11 Nederlandse universiteiten hun plek in de top 200 hebben behouden. Vier universiteiten zitten in de top 100. Koploper van Nederland is de Universiteit van Amsterdam. Die staat als enige in de top vijftig op de 49e plaats, na een 53e plaats vorig jaar.

De universiteit van Wageningen (155) viel sterk terug met een verlies van 13 plaatsen. Wageningen is ingehaald door de Rijks Universiteit Groningen die 6 plaatsen steeg en op de 138e plaats kwam.

Grote winst was er voor Erasmus Universiteit (108) die 18 plaatsen naar boven opschoof en Maastricht (vorig jaar 111, nu 116 voorbij steekt.

De internationale top in de THE blijft bijna onveranderd. Harvard University (1), de University of Cambridge (2) en Yale University (3) zijn ’s werelds drie beste universiteiten, net als vorig jaar.

Er is slechts één nieuwkomer in de top tien: Princeton University springt van plaats twaalf naar acht. Het Amerikaanse Columbia University verliest één plek en valt net buiten de top tien. Het University College Londen maakt een opmerkelijke sprong van plaats zeven naar vier.

Hoewel de Amerikaanse universiteiten het nog steeds erg goed doen, verliezen ze terrein ten opzichte van vorig jaar. Vijf Amerikaanse instellingen vallen uit de top honderd, vier zelfs uit de top tweehonderd. Hun plaatsen worden gevuld door Aziatische universiteiten, uit landen als Japan, Hongkong, Zuid-Korea and Maleisië.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.