Drie jongens met gestreepte stropdassen zetten luidruchtig ‘Obama, Obama’ in op de All-American Night van Virgiel tijdens de Amerikaanse verkiezingsnacht.
Echt veel vervolg krijgt hun uitroep nog niet. Een paar studenten kijken lachend op en steken hun duim op, de rest praat vrolijk verder. Boven de bar hangen alleen nog blauwe kartonnetjes van Obama’s tegenstanders McCain en Palin. Obama is zo populair dat de kartonnetjes met zijn naam gestolen zijn.
De meest opvallende bezoekers van de verkiezingsnacht zijn drie jongens verkleed als Obama. Baldadig kijken ze de zaal rond. “Wij gaan liever verkleed als Obama dan als McCain. Want dan hadden we ons haar wit moeten verven en voorovergebogen met een wandelstok moeten lopen”, zegt tweedejaars student technische bestuurskunde Tim de Pater lachend. Maar dat is niet de enige reden. “We hopen dat hij wint, zijn plannen zijn beter dan van McCain, die mij teveel aan Bush doet denken.” De drie Obama-brothers gebruiken zwarte-pietenschmink en een bescheiden afropruik om op hun voorbeeld te lijken. Ze discussiëren over zijn ziektekostenideeën, waar ze het niet allemaal mee eens zijn.
De eerste uitslagen moeten nog binnenkomen en vol spanning praten de leden van Virgiel over de verkiezingen. Op een groot scherm staat constant CNN aan. Niet iedereen is voor Obama. “Ik neig naar McCain”, zegt oud-student bouwkunde Bart Bikkers – tegenwoordig student integrale veiligheid aan de Erasmus Universiteit. Hij draagt een grote cowboyhoed en bretels met de Amerikaanse vlag erop. Naast hem staat een jongen met een trui waarop ‘Don’t mess with Texas’ staat. “McCains economische beleid is veel gunstiger voor Europa, omdat hij meer producten wil importeren dan Obama”, zegt Bikkels. Hij kijkt uitdagend naar de Obama-aanhangers.
Maar zijn bravoure maakt al snel plaats voor achterdocht. “Noem je mijn naam in het artikel? Ik ben niet echt voor McCain hoor, ik doe net alsof om de discussie wat aan te zwengelen. Iedereen is voor Obama, maar niemand weet wat over McCain. Zijn standpunten worden in Nederland genegeerd. Dat vind ik erg jammer.” De geur van hotdogs vult ondertussen de senaatszaal, het moment suprême komt dichterbij. “Ik hoop zo dat Obama wint”, zegt vierdejaars civiele techniek Gyasi Johnson. “Mijn vader is African-American en mijn moeder Nederlandse. Mijn vader heeft de verschrikkelijke rassenscheidingen nog meegemaakt in Mississippi. Hij praat heel gepassioneerd over Obama. Ik steun hem ook, maar heb weinig racisme in mijn leven meegemaakt. Toch vind ik het erg cool dat een gekleurd persoon president kan worden. Ik mocht ook stemmen, ik heb zowel een Nederlands als een Amerikaans paspoort, maar ik ben het vergeten. Ik was te laat.” Hij kijkt vertwijfeld. “Maar het zou zo vet zijn als Obama wint.” Een paar uur later juicht hij opgelucht, zoals alle bezoekers van de All-American Night.
Comments are closed.