Education

Hoe vul je het gat tussen TU en vrije tijd?

Een vaste dag in de week, een woonhuis, een idee, wat motivatie, een stel enthousiastelingen en een Virtual Reality-bril; de ingrediënten om de pilot VR Design een succes te maken. Een ideetje van het nieuwe Ilab.

Het nieuwe innovatielab (voorlopig Ilab genoemd) van de unit sport en cultuur is naar verwachting volgend jaar klaar. Tot die tijd organiseert conceptontwikkelaar Mika de Bruijn pilots en demo’s om te kijken wat aanslaat. Zoals een pilot met VR Design, gehouden in het Prêt-à-Loger-woonhuis in The Green Village.

Op de eerste avond op 8 maart kwamen geïnteresseerden bijeen om ideeën te bedenken. Drie groepen gingen aan de slag, waarvan er een halverwege afhaakte. Nu, na vijf weken, werken de andere twee groepen nog hard aan hun projecten. Dat had De Bruijn niet verwacht. “Als docent moet je achter studenten aan voordat ze iets doen, maar hier hoeft dat helemaal niet.”

Festival of Technology

Suresh Sharma (lucht- en ruimtevaarttechniek) en Tom Schild (industrieel ontwerpen) zitten op een bank in het Prêt-à-Logerhuis. Ze werken aan een virtueel landschap. Met een luchtballon zweef je over een eiland waar de klimaatverandering te zien is, omdat de tijd wordt versneld.

Het project zal op International Festival of Technology gebruikt worden. “Officieel komen we alleen op woensdag bij elkaar, maar ik ben er ook maandag en vrijdag mee bezig”, vertelt Schild, die het landschap heeft gemaakt. “VR trekt mij erg aan”, vertelt Sharma, die de luchtballon maakte. “In mijn opleiding is er niet veel aandacht voor. Thuis heb ik een goedkope variant van de VR-bril, van karton. De grote is te duur. Hier heb ik de mogelijkheid er echt wat mee te doen.”

Behoefte

“We zien dat er behoefte is aan ruimte om je naast de studie te kunnen ontwikkelen”, aldus Remko Siemerink, medebegeleider van de pilot. “We vullen een gat tussen universiteit en vrije tijd.” En in de toekomst? “Voor het Ilab is het de bedoeling dat we nog vrijer en breder zijn dan we hier hebben getest. We willen vaker open zijn en meer apparatuur hebben.” Voordat het zover is, wil De Bruijn verschillende vormen van lesgeven uitproberen, dus ook ‘gewone’ cursussen. “Zo willen we vanaf september studenten een 3D-keramiekprinter laten bouwen. Ik denk dat het ze gaat lukken.”

Waar al het geld vandaan moet komen voor al die mooie apparatuur? “We zoeken nog naar een goed businessmodel. Voor het andere VR-project dat hier wordt ontwikkeld, de 3D-buddy, is interesse om het op de markt te brengen.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.