Campus

Hobbelen en trillen op de Leeghwaterstraat

Na veertien jaar heeft Delft eindelijk weer een echte wielerronde. Een initiatief van acht ondernemende WTOS-leden. Zondag wordt hij ver-reden, in de TU-wijk.


In 1996 bliezen toenmalige leden van de studentenwielerclub WTOS de ooit succesvolle Ronde van Delft ook al nieuw leven in. Met veel enthousiasme en creativiteit organiseerden zij criterium De Roos rond de Phoenixstraat en de Spoorsingel. Na twee edities stierf het initiatief een stille dood. De acht huidige WTOS-leden die vorig jaar op hetzelfde idee kwamen, wisten aanvankelijk niets van de activiteiten van hun voorgangers, vertelt voorzitter Martin Janssen van de organisatie. “Toen we zelf een keer een heel klein wedstrijdje organiseerden voor andere verenigingen, op het Delftechpark, vroegen wij ons af: waarom heeft Delft geen eigen criterium? Alle dorpen rondom Delft hebben er een. Dat is altijd super gezellig, hele dorpen lopen er voor uit. Zelf reizen we ook veel criteriums af. Toen we gingen spitten in de historie ontdekten we dat er ooit wel een Ronde van Delft is geweest.” Er werd een stichting opgericht, maar plannen om de ronde in 2010 te houden verdwenen al snel in de ijskast. “Een half jaar bleek te weinig om zoiets te kunnen organiseren. Sponsors binnenhalen, de gemeente overtuigen dat het allemaal kan, dat kost tijd. We besloten om ons op 2011 te richten.”
De als sponsors benaderde TU Delft en Rabobank begroetten de plannen met enthousiasme. Bij de gemeente liep het iets stroever. “De eerste ambitie was om de Ronde in het centrum te organiseren, langs de grachten. Dat geeft een geweldige ambiance, met allemaal cafeetjes om het parkoers heen. Daar bleken ze bij de gemeente niet zo blij mee. Het voorstel om ‘m in de TU-wijk te laten verrijden beviel hen veel beter.”


De start/finishplek (met tribune en officiële jurybus) ligt aan de Leeghwaterstraat. Het 1100 meter lange parkoers loopt verder via de Jaffalaan, Rotterdamseweg en Cornelis Drebbelweg.


Speciaal voor de wedstrijd liet de TU vorige week de ergste gaten en kuilen in de Leeghwaterstraat egaliseren. En deze week nog werden namens de gemeente de slechtste stukjes asfalt gerepareerd op het stukje Rotterdamseweg.


“Een parkoers met vier simpele bochten zou je zeggen. Zoiets heet in de wielerwereld een ‘racebaan’. Maar de moeilijkheid zit’m in de afwisseling asfalt en klinkers. Klinkers maken het wat zwaarder. Dat blijft hobbelen en trillen, ook al zijn ze afgelopen week recht gelegd. En in de bocht Leeghwaterstraat/Jaffalaan zit een drempeltje.”


De coureurs uit de categorie elite/beloften, met onder anderen de WTOS’ers Malaya van Ruitenbeek en de sterke sprinter Jos Koop onder de favorieten, leggen 80 kilometer af. De race voor amateurs gaat over 60 kilometer. In Kitty Busscher, baliemedewerkster op het sportcentrum, is een enthousiaste Rondemiss gevonden. “Hoeveel mensen erop afkomen? Dat is volledig koffiedik kijken. Prioriteit is dat je een goede wedstrijd organiseert, verder ben je natuurlijk afhankelijk van het weer.”


Aan de promotie zal het niet liggen. Trots zijn ze op hun zelf vervaardigde Rondekrant die afgelopen weekend eigenhandig bij 4500 huishoudens in de bus werd gegooid. De overige 500 worden uitgedeeld rond het parkoers.

Janssen beseft hoe broos de plannen zijn om er een jaarlijks fenomeen van te maken: “Als studentenvereniging is het erg moeilijk om de continuïteit erin te houden, je moet elk jaar weer geschikte mensen vinden.


Programma Ronde van Delft, zondag 28 augustus (Leeghwaterstraat eo)

11:00 uur: Sportklasse (40km)

12.30 uur: Amateurs (60km)

14.15 uur: Rabo Dikke Bandenrace

15:00 uur: Elite/Beloften (80km)


www.rondevandelft.nl 

De LSVb,

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.