Campus

Hilarische typetjes

Een dochter die een konijn vermoordt om een beetje aandacht van moeder te krijgen en een kauwgom kauwende McDonalds-kassamiep met vlinders in de buik. De gekste typetjes buitelden over elkaar heen tijdens de eerste try-out in Speakers van BNN’s de ‘Nieuwe Lama’s’.

“Nu wordt het tijd om te gaan lachen”, zegt presentator Valerio Zeno als hij de ‘Nieuwe Lama’s’ het podium op roept. Huppelend stormen Klaas van Eerden, Maaike Martens, Steyn de Leeuwe, Korneel Evers, Matthijs Wind en Fabian Jansen door het gangpad. Na het einde van het succesvolle BNN improvisatieprogramma ‘De Lama’s’ is het aan hen om het publiek te vermaken met net bedachte grappen.
Tijdens de warming-up staan de ‘Nieuwe Lama’s’ in een hondenasiel, waar de situatie hilarisch uit de hand loopt omdat ze alleen woorden met één lettergreep mogen gebruiken. “Mijn hond is dood!” roept de nieuwe hondenbezitter als hij in het asiel staat. Het zet het zestal meteen op scherp, want het is lastig om de kwalen en uiterlijke kenmerken van een dode hond in slechts één lettergreep te vangen. Als de verdrietige eigenaar vertelt dat zijn hond naar de hemel is gegaan, ‘naar een wolk waar al zijn matties zijn’ speelt het publiek voor zoemer, en is het aan de volgende Lama om zich uit het woordspel te redden.
Bij het volgende spel mogen twee Lama’s maar twee zinnen gebruiken. De derde Lama mag alles zeggen wat er in hem of haar opkomt. Onder de handen van Maaike Martens verandert een harttransplantatie in een groot bloedbad als zij het vel van de patiënt vast probeert te zetten. “Is zo’n ding altijd zo groot?” vraagt Fabian Jansen steeds als zij de patiënt met scalpels en messen verder open snijdt. “Ik geloof niet dat dit zo’n goed idee is”, zegt Steyn de Leeuwe als Martens in paniek het oog van de patiënt dicht naait. Met deze simpele zinnen die steeds herhaald worden, zet het drietal een grappig, bloederig verhaal in elkaar. Ze laten daarmee zien dat ze al goed op elkaar zijn ingespeeld.
Nieuw in het spelconcept zijn de op het podium bedachte liedjes. Jansen en Van der Eerden spelen moeder en dochter. Jansen is een wat treurig kijkende dochter met een sneu mutsje en  lijp brilletje dat nauwelijks aandacht krijgt van moederlief. Maar de dochter laat het er niet bij zitten en besluit konijn Flappie naar de hemel te helpen om aandacht van haar moeder te krijgen. Op een reggae-melodie zingt Jansen: ‘Het is over met de pret, mijn moeder lag in bed, met Flappie, dus ik knipte Flappie open en haalde er van alles uit’.
Martens en Evers spelen de kauwgom kauwende McDonalds kassajuffrouw Queenie en haar iets te dikke klant Hans. Queenie lacht eerst nog om de bestelling van Hans, omdat hij als dikkerd een cola light bestelt. Maar als Hans bekent dat hij helemaal niet van McDonalds voer houdt en alleen voor haar in de snacktent staat, smelt Queenie en dromen ze al zingend weg van een eigen frituurkot met frikandellen speciaal.
De wat banale karakters komen helemaal tot leven tijdens de avond in Speakers. Maar niet alles is geslaagd. Het gesprek tussen een psychiater en zijn patiënt met een schoenenverslaving werkt niet goed genoeg. Gelukkig is dat wel een uitzondering. De meeste typetjes zijn geslaagd vaak bijzonder origineel. Het belooft een grappig comedy-seizoen te worden bij BNN.

Vanaf september zijn de afleveringen van de ‘Nieuwe Lama’s’ op BNN te zien.

Wanneer je als Nederlandse band voor grote buitenlandse jazzfestivals wordt gevraagd ben je goed bezig. Als je dan ook nog eens de Edison Jazz Award wint (in 2000), moet je wel een van dé jazzsensaties van het land zijn. En dat is New Cool Collective ook. Deze maand trekt de jazzformatie langs de grote clubs voor hun Dutch Clubtour. Deze zaterdag kun je bij het Haagse Paard van Troje terecht voor een concert vol jazz, maar ook latin- en klezmerinvloeden.
Hoe vaak komt het niet voor dat je puur op routine door je collegedag heen komt? De lezing over mindfulness van Studium Generale, maandag, vertelt dat dit precies de foute manier is. Mindfulness, of ‘aandachtgerichtheid’ in goed Nederlands, leert dat het juist veel beter is je aandacht bij het hier en nu te houden. Om dit principe in de praktijk te brengen is er dinsdag ook een workshop met hetzelfde thema, in het Meisjeshuis aan de Oude Delft.
Misschien is Coldplay wel de grootste Britse band van het moment. Met zijn hits ‘Clocks’, ‘Speed of Sound’ en de nieuwste single ‘Viva la Vida’ is het kwartet ook in Nederland zeer populair. Vandaag en morgen geeft de band een concert in Ahoy Rotterdam.
Voor wie Coldplay iets te massaal (en duur) is, is er woensdag weer een lunchconcert in het gebouw van technische natuurkunde. Een paar keer per jaar spelen studenten en/of medewerkers tijdens deze concerten de mooiste (klassieke) stukken. Deze keer is de beurt aan Pauline Vos en Cynthia Liem, beiden student aan de TU én het Koninklijk Conservatorium. Ben je geïnteresseerd in de werken van Kodaly, Schubert of Pergolesi, dan is dit een uitgelezen kans ze te horen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.