Education

High Tech meets Design

Wie aanstaande vrijdag (3 oktober) naar de grote hal van IO gaat, begeeft zich in een sprookjeswereld met een iglo die muziek speelt, water van allerlei kleurtjes dat op commando door een immens web van slangetjes stroomt en robots die drankjes voor je halen.


 


“Kijk, dit is Eva. Ik zou haar maar geen hand geven, want ze knijpt nogal hard.”


Student Bram van der Veen en zijn studiegenoten zijn nog druk aan het sleutelen aan Eva, een robot die thuiszorgtaken moet uitvoeren voor bejaarden. “We zijn nog even bezig met wat hardware”, zegt Van der Veen wijzend naar de drievingerige klauw van Eva.


Even later is Eva klaar en opgewassen tegen haar taak. Student Jelle Ten Kate, die rustig op de bank zijn krantje zit te lezen, vraagt of ze een flesje frisdrank voor hem wilt halen. Dankzij de kinect in haar kop – een onderdeel van de Xbox 360 spelcomputer– is ze instaat het flesje dat op tafel staat te onderscheiden van andere voorwerpen, waaronder een blikje cola. Ze grijpt het flesje vast zonder het te pletten en rijdt ermee naar de bank.


Eva blijkt alles naar behoren te doen. Vrijdag zal deze creatie van studenten van de minor robotica te zien zijn op de tentoonstelling ‘High Tech meets Design’ bij IO. Studenten van nog drie andere Delftse minors demonstreren daar dan hun werk.


Zo laten IO- en bouwkundestudenten van de minor advanced prototyping sieraden en muziekinstrumenten zien die zij met een 3D-printer maakten. Studenten van de minor spacecraft engineering (EWI en L&R) tonen een testmodel van de hybride raketmotor die volgend jaar de Delftse studentenraket Stratos II naar een nieuwe recordhoogte moet stuwen.


Maar het meest in het oog springen de installaties van de minorstudenten interactive environments (BK en IO).


Midden in de hal staat de Kuda (pijp in het Japans); een immens web van slangetjes waar gekleurde vloeistoffen door heen stromen. De pompen, die de kleurtjes – groen, blauw, zwart en rood – door het web jagen, worden geactiveerd als je je hand tegen een van de vele oplichtende bollen houdt die aan het systeem bevestigd zijn. Kleine hoeveelheden gekleurde vloeistof stromen dan met korte tussenpozen door de slangen. Van een afstand lijken al die pulsjes op gekleurde mieren in een gigantisch web.


Voordat je hier terechtkomt moet je als bezoeker door een iglovormige poort die gekke geluidjes produceert. Tientallen fluorescerende draden, die de ingang half versperren, gaan opzij om plaats te maken voor passanten. De geluiden van de motortjes, die de draden aansturen, resoneren in de zesennegentig houten klankkasten waar de iglo uit is opgetrokken. Het klinkt verrassend harmonieus.


“We zaten er eerst aan te denken om de motortjes een melodietje uit Star Wars te laten spelen, maar dat vonden we toch iets te nerderig”, lacht bouwkundestudent Thijs van der Lely. “Met deze poort willen we mensen verrassen en verwarren”, vertelt hij. “Het is de toegangspoort tot de wereld van de interactieve installaties.”