Opinion

Het Nieuwe Werken

Na het Nieuwe Leren, het Nieuwe Neuken en het Nieuwe Eten is nu ook het Nieuwe Werken in onomkeerbare opmars. Nieuw Werken betekent zoveel als; niet meer inklokken waar en wanneer de baas dat wil, maar resultaat boeken waar en wanneer u dat wilt.

Nooit meer in de file, gewoon uw dochters viooluitvoering bijwonen en toch een carrière. Als het aan TU’s afdeling human resources ligt, is dat uw aller toekomst. Prettig? Laat me u waarschuwen: Al vroeg in mijn studie droomde ik van deze vorm van werken. Vijf dagen per week verplicht van 9 tot 5 achter een bureau zitten met in je nek hijgende collega’s, paste niet bepaald in mijn toekomstplaatje en dus begon ik als zzp’er. Mijn eigen tijd indelen, niemand die op mijn vingers kijkt; heerlijk! Maar naarmate de weken verstreken en ik nog steeds in dezelfde joggingbroek rondliep, moest ik toch toegeven dat ik weliswaar heerlijk ‘nieuw’ mijn eigen tijd indeelde en niemand op mijn vingers keek, maar dat van ‘werken’ niet veel sprake was. Wel had ik aan het einde van een Nieuwe Werkweek, gebukt onder een constant schuldgevoel, mijn hele huis op orde, was ik op de hoogte van iedere status update van mijn 756 facebook-vrienden, had ik geen uitzendinggemist.nl, iedere dag een uur met mijn moeder geskyped en kende ik alle tijdschriftcollecties van iedere Coffeecompany in een straal van tien kilometer uit mijn hoofd. Dodelijke deadlines in het vooruitzicht, verplichtten mij vervolgens alle schade als een razende in te halen in de avonduren en het weekend, terwijl mijn Oud Werkende vrienden gezellig samen facebook-status-inspiratie opdeden in horecagelegenheden. De prachtige belofte van het Nieuwe Werken is omgeslagen in een non-productieve, vicieuze eenzaamheidscirkel. Het wachten is nu op het Nieuwe Dienstverlenen: Een surrogaatcollega die tegen een kleine vergoeding vijf dagen per week bij u thuis in uw nek komt hijgen en u de toegang tot Youtube, Facebook en andere voor de Nieuwe Werknemer bedreigende websites ontzegt. Te bestellen via www.werkenvannegentotvijfiszogeknogniet.nl.

Dat meldt de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie. Behalve de nieuwe buslijn via de TU-wijk naar Lansingerland zijn er nog enkele wijzigingen. Zo worden Technopolis en de Harnaschpolder aangesloten op het Delftse ov-net. Richting de ziekenhuizen, Voorhof, Tanthof en Buitenhof wordt de dienstregeling niet verbeterd.

Het aantal bussen naar de TU-wijk neemt toe door de introductie van lijn 174. Deze nieuwe lijn, verzorgd door vervoerder Qbuzz, verbindt Delft met de gemeente Lansingerland. Deze bus eindigt in Bleiswijk. De nieuwe buslijn rijdt op werkdagen overdag twee keer per uur. Daarmee stijgt het aantal bussen tussen TU-Aula en station Delft tot 11 per uur in de ochtendspits.

De ChristenUnie is blij met de nieuwe buslijn en ziet dit als een stap in de goede richting. Wel betreurt de fractie het dat het busvervoer naar de ziekenhuizen, Voorhof, Buitenhof en Tanthof niet wordt verbeterd. Naar veel haltes in deze wijken rijden sinds 2007 twee in plaats van vier bussen per uur.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.