Campus

Heimwee

Hoewel Kazem Moallemzadeh 25 jaar geleden in Iran werd geboren toen zijn ouders waren gevlucht voor het geweld in Afghanistan, en hij nog nooit in het land zelf is geweest, voelt hij zich toch volledig Afghaan.

Het op de foto getoonde kledingstuk is een traditioneel gewaad dat peran tomban heet. Hij heeft het vorig jaar gekocht in Saoedi-Arabië waar hij was voor zijn Hadj, de pelgrimstocht naar Mekka. Hij draagt de peran tomban regelmatig bij traditionele Afghaanse feesten en bruiloften.

Wat is er mooier voor een journalist dan een mail krijgen die niet voor jouw ogen bestemd is, bomvol sappige vertrouwelijke informatie? Je ziet de opening van de krant al voor je: een kop van chocoladeletters, een artikel vol spannende details. Iedereen heeft het erover bij de koffieautomaat. Je ego is weer gestreeld.

Het duurde maar tien seconden, maar even doemde dit beeld deze week voor me op toen ik een mail zag die vrijdag was binnengekomen in de mailbox van deze krant. Dit was dagenlang ongeopend blijven staan! Ik moest er meteen werk van maken. De afzender was Jenny Brakels, auteur van de veelbesproken adviesnotitie langstudeerders. De geadresseerde was Rob Mudde, onderwijsdirecteur bij Technische Natuurwetenschappen. Hoe kwam deze mail waarin Brakels spreekt van zeer vertrouwelijke aanpassingen aan haar notitie nou bij ons terecht? 

En toen, helaas dus al na een paar seconden, viel het kwartje. U voelde hem natuurlijk allang aankomen: inderdaad ja, de mail was verzonden op 1 april. De dag dat het Jeugdjournaal alweer de originaliteitprijs wegkaapte met een reportage over het groeiend aantal kinderen met tatoeages. Ander detail: de mail was niet verstuurd vanaf een TU-mailadres, dus waarschijnlijk niet afkomstig van Brakels. Na het openen van de bijlage van ‘Brakels’ mail was er geen twijfel meer mogelijk over ‘haar’ intenties. De adviesnotitie maatregelen langstuderen ‘Naar een bachelordiploma in vier jaar!’ heette nu ‘adtviesnotitie maatregelen langslapzuipen’, ‘Naar een legendarische avond in zes uur!’. De spelfouten in het stuk waren niet meer nodig om te onderstrepen dat hier iets niet pluis was. 

Het stuk is een kopie van het origineel, maar dan moet hier tot in de kleinste details het zuipen bevorderd worden, niet het studeren. Stond er eerst: ‘De regering is duidelijk: de studieduur moet omlaag en het rendement omhoog.’ Nu staat er: ‘De regering is duidelijk: de hoeveelheid slaap moet omlaag en het alcoholpromillage omhoog.’

En: ‘We moeten er echter wel voor zorgen dat zaken rigoureus anders gaan: we kennen op dit moment immers een prettigaangeschotenrendement van 20% in vier uur. Dat is veel te laag.’ Het ging om het bachelorrendement in vier jaar.

‘Brakels’ leeft zich helemaal uit als ze komt bij het hoofdstukje wat de TU Delft nu al doet aan het ‘bevorderen zuipsucces’. Er komt een ‘bindend adt advies’ een ‘vochtige knip’, een ‘intensief drinkbeleid’ en ‘toelating tot kaalfase (internationaal; afspraken over tal en drankassortiment in 3TU-verband)’. 

In de toekomst moet de TU overgaan op ‘selectie aan de poort voor prettigaangeschoten en kaal’ en ‘brokonderwijs’. Ook moet er een gedragscode komen, want ‘op dit moment gebeurt het veel dat studenten willen gaan zuipen, maar worden dwarsgezeten door verplichte colleges of tentamens’. Maar er zijn meer misstanden, zoals ‘massale colleges waarbij studenten ‘onzichtbaar’ zijn en al het ware de vloeistof alleen maar in ontvangst hoeven te nemen (en niet gecontroleerd worden op het echte nuttigen)’.

Begonnen moet al worden in het eerste jaar, want ‘nieuwe studenten zijn nog de nachtclubs en disco’s van hun scholierentijd gewent waar het bier nog minimaal 2 euro kost. Zodoende zijn ze gewend aan een lager drinktempo.’ 

‘Jenny Brakels’ heeft duidelijk een leuke avond (met drank?) gehad, toen ze haar nota herschreef. Maar hopelijk kan ze snel weer serieus over de langstudeerdersmaatregelen praten. Want mijn scoop moet er wel komen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.