Campus

Heimwee

Raghuveer Ramesh (24) uit India is hier anderhalf jaar geleden gekomen om zijn master-Bouwkunde te doen. Zolang hangt het shirt dat hij heeft gekregen van zijn vrienden uit Chinnei, India, bij hem aan de muur.

Het is volgeschreven met gelukswensen voor de toekomst en belevenissen uit het verleden. Volgens Raghuveer moesten de ongeveer vijftien schrijvers wel real love voor hem voelen, want met een gewone pen duurde het beschrijven van het shirt wel 45 minuten per tekstje. Het shirt zelf is ontworpen door studenten van zijn school in Chinnei en de tekst gaat over het proces van ontwerpen. 



In de rubriek Heimwee portretteert fotograaf Hans Stakelbeek buitenlandse studenten met een object dat hen herinnert aan hun thuisland. Meedoen? Mail naar delta@tudelft.nl

 

Voor het Amerikaanse Congress, waar nu een republikeinse meerderheid de dienst uitmaakt, sprak hij in zijn State of the Union over de wereldwijde concurrentie en hoe Amerika die het hoofd moet bieden.

Ruimtewedloop
Hij verwees naar de Russen, die in 1957 als eerste een onbemande ruimtevlucht maakten. De Amerikanen schrokken daarvan en hebben toen flink geïnvesteerd in onderzoek en technologie om de ruimtewedloop te winnen. En uiteindelijk zette een Amerikaan in 1969 voet op de maan.

Achterstand
Zo is het nu ook, meent Obama. Amerika heeft in sommige opzichten een achterstand opgelopen en voelt de concurrentie van Azië en Europa. Onderwijs en innovatie moeten Amerika aan de top houden.

Duurzame energie
Obama wil inzetten op onderzoek naar duurzame energie. De subsidies voor oliemaatschappijen mogen wat hem betreft verdwijnen. “In plaats van subsidies voor de energie van gisteren kunnen we beter investeren in de energie van morgen.”

Onderwijs en onderzoek
Daarbij zijn onderwijs en onderzoek cruciaal, aldus Obama. “Het overheidstekort terugdringen door onze investeringen in innovatie en onderwijs te schrappen is als een overbeladen vliegtuig lichter maken door de motor te verwijderen. Aanvankelijk heb je het gevoel dat je zweeft, maar het zal niet lang duren voordat je de impact voelt.”

Buitenlandse studenten
Ook wil hij buitenlandse studenten niet langer wegsturen uit Amerika. “Ze komen hier aan onze colleges en universiteiten studeren. Maar zodra ze een goed diploma hebben behaald, sturen we ze terug naar huis, waar ze de competitie met ons aangaan. Dat slaat nergens op.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.