Campus

Heimwee

Afgelopen zomer kocht Sebnem Cezayirlioglu (24, Turkije) deze set rakiglazen in haar toenmalige woonplaats Istanbul. Ze wist dat ze vanaf september 2011 naar Delft zou gaan om haar master industrieel ontwerpen te doen en zocht naar souvenirs die haar aan Istanbul en haar vrienden zou doen denken.

Raki is in Istanbul een typisch drankje dat je in gezelschap van vrienden tijdens een etentje drinkt. En dan het liefst bij gerechten uit de zee of bij mezzes, kleine hapjes bij het aperitief. Op de glazen staat een man met een vis aan zijn hengel. Dit heeft te maken met een lokaal gezegde: ‘I wish I was a fish inside a bottle of raki.’ Dit betekent dat na het drinken van een aantal glazen raki je hoofd helemaal vrijkomt om al je gedachten de vrije loop te laten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Twentse psycholoog Mirjam Tuk. Het verschijnt binnenkort in Psychological Science, het grootste wetenschappelijke tijdschrift voor empirische psychologie. Beheersing van de blaas leidt kennelijk tot beheersing van de geest, is de conclusie.

Proefkonijnen
In één van de experimenten moest een groep proefkonijnen vijf glazen water drinken, terwijl een andere groep vijf kleine slokjes dronk. Veertig minuten later, toen het water de blaas had bereikt, kregen ze een keuze: morgen zestien euro krijgen of dertig euro over 35 dagen. De proefpersonen met een volle blaas, kozen vaker voor dat laatste.

Tentamen
Intelligenter worden mensen niet, zegt Tuk. “Het heeft waarschijnlijk weinig zin om met volle blaas een tentamen te maken.” En wie een paar glazen bier drinkt, kan het effect van de alcohol niet wegnemen door niet naar de wc te gaan.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.