Education

Heike Kamerlingh Onnes Prijs voor prof. Klapwijk

Prof.dr.ir. Teun Klapwijk, professor aan het Kavli Instituut voor Nanowetenschappen, heeft vorige week samen met Øystein Fisher (Universiteit van Genève) en Herbert Mook (Oak Ridge National Laboratory) de Heike Kamerlingh Onnes Prijs ontvangen voor zijn experimenten op het gebied van supergeleiding.

De prestigieuze prijs voor onderzoek naar supergeleiding werd uitgereikt tijdens de International Conference on Materials and Mechanisms of Superconductivity in Washington DC.


Klapwijk wordt geroemd voor zijn baanbrekende experimenten gericht op de supergeleidende eigenschappen van metalen nanostructuren (van het type supergeleider-ferromagneet en het type supergeleider-normaal metaal). Hij is al jaren actief op het terrein van de supergeleiding. Zijn meest recente ontdekking was die van de penetratie van supergeleiding in een ferromagneet.


Voordien werkte de Delftse hoogleraar aan supergeleider-halfgeleider systemen en aan een belangrijk theoretisch model: de Blonder-Tinkham-Klapwijk (BTK)-theorie. Dankzij dit model kunnen wetenschappers de supergeleidende eigenschappen van nieuwe materialen relatief gemakkelijk en snel met experimenten in kaart brengen. Klapwijk is ook bekend van zijn bijdrages aan de Herschel Space Telescope en aan ALMA, waar de kracht van supergeleiding wordt ingezet in astronomie-experimenten.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.