Vakbonden en hogescholen hebben een principeakkoord bereikt over de aanpassing van de hbo-cao. Werknemers krijgen er in november eenmalig 500 euro bij en na ontslag houden ze langer recht op een hogere uitkering.
De aanpassing van de werkloosheidsregeling in de cao-hbo was nodig na een aantal wetswijzigingen. De Vereniging Hogescholen en de vakbonden hebben afgesproken dat de verkorting van de duur van de WW naar twee jaar niet geldt voor werknemers in het hbo: zij kunnen drie jaar een uitkering krijgen.
Daar komt bij dat die uitkering, anders dan in de wettelijke regeling, niet aan een maximum is gebonden: in het eerste half jaar bedraagt die 75 procent van het laatst verdiende loon – ongeacht of de werknemer in salarisschaal zeven of schaal vijftien zit – en de achttien maanden daarna zeventig procent. Pas in het derde jaar is de uitkering niet hoger dan zeventig procent van het hoogste salaris in schaal twaalf.
Als de ww-uitkering verbruikt is, heeft de werknemer nog maximaal 34 maanden recht op een aansluitende uitkering van zeventig procent van het laatstverdiende loon, eveneens gemaximeerd op salarisschaal twaalf.
Werknemers die tien jaar voordat ze recht hebben op AOW worden ontslagen, krijgen na hun WW een extra aansluitende uitkering tot ze AOW ontvangen. Die is wel iets lager: hooguit zeventig procent van het hoogste salaris in schaal tien.
Verder hebben de bonden en de Vereniging Hogescholen afgesproken dat alle hbo-werknemers een eenmalige uitkering krijgen van vijfhonderd euro bruto bij een fulltime dienstverband. De cao-hbo geldt tot 1 april 2018, op voorwaarde dat de vakbondsleden en de hogescholen akkoord gaan met de aanpassingen.
Comments are closed.