Opinion

Handzame gids voor schuchtere bèta’s

Jonge wiskundigen en techneuten doen het, zo wil de traditie, niet zo goed op de relatiemarkt. Ten onrechte, volgens wiskundige Nelly Litvak. Dus schreef ze een handzaam boekje waarin ze uitlegt hoe je je intelligentie moet inzetten om een vrouw te versieren.

‘You do not need to fail at relationships with a girl of your dreams just because you love mathematics’, spreekt Nelly Litvak haar publiek bemoedigend toe op de achterflap van haar boekje ‘IQ to Love’, tachtig pagina’s concreet advies hoe je dat nou aanpakt. Gewoon op dezelfde manier als je een onderzoeksvoorstel aanpakt.

Definieer een haalbaar doel, stel vast of je over de nodige expertise beschikt, deel het project op in behapbare deelprojecten en kijk vervolgens hoe ver je komt. Als je slim genoeg bent om wiskundig onderzoek te doen, ben je ook slim genoeg om project ‘meisje’ tot een goed einde te brengen. Je intelligentie is je beste vriend.

Litvak, afkomstig uit Rusland en tegenwoordig werkzaam als onderzoeker in de stochastische analyse aan de Universiteit Twente, gooit er flink wat peptalk tegenaan. Je hoeft geen tien te scoren op de schaal van aantrekkelijkheid. Met een zes ben je ook geslaagd. Bovendien, die ‘geweldige kerels’ die je concurrenten zijn, die deugen vaak genoeg voor geen meter. Je hoeft evenmin iemand anders te worden dan je bent. Vrouwen vinden het leuk als je enthousiast over iets vertelt, ook al snappen ze er geen hout van.

In rap tempo – hoofdstukjes van maximaal drie pagina’s – volgen de onderwerpen elkaar op. Ruime aandacht krijgt een van de grootste instinkers van allemaal: luisteren. Als de vrouw tegenover je klaagt dat haar mobieltje/laptop/broodrooster stuk is, ga dan niet hypotheses spuien wat er mis zou kunnen zijn. Onderdruk deze reflex keihard en zeg ‘wat vervelend’ of iets anders dat haar in de gelegenheid stelt verder te klagen. Pas als ze hint dat ze hulp nodig heeft, bied je je vaardigheden aan, maar (tweede instinker) niet voor niets. Vrouwen vallen niet op sukkels die zich voor een karretje laten spannen. Op zijn minst is de voorwaarde dat zij de volgende keer het eerste rondje betaalt.

Litvak babbelt gemoedelijk voort, over de minimumeisen op het gebied van kleding en persoonlijke hygiëne, hoe te voorkomen dat je in de ‘friend zone’ belandt en de voor/nadelen van het aanleggen met een collega.

Natuurlijk staat ‘IQ to Love’ boordevol clichés en bestaat er geen fool proof methode om aan de vrouw te geraken, evenmin als er een recept bestaat om een onderzoeksvoorstel toegekend te krijgen. Maar ook voor die gevallen heeft Litvak goede raad: niet treuren, direct een volgend project opstarten.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.