Education

Halve ton voor uitzoeken overhead

Met tegenzin laat staatssecretaris Zijlstra de definitie van ‘overhead’ tegen het licht houden. Dat kost vijftigduizend euro, schrijft hij aan de Tweede Kamer.


Hij reageert op de aantijgingen van promovendi, die vorige week cijfers naar buiten brachten over de groei van het aantal managers aan universiteiten. De overhead zou een stuk groter zijn dan aangenomen: geen 25 procent, maar 31 procent.



Kwestie van definities, meent Zijlstra. Hij wijst erop dat accountantsbureau Berenschot er anders tegenaan kijkt dan de promovendi. De staatssecretaris volgt de opvatting van Berenschot, dat bovendien de steun heeft van universiteiten en hogescholen.



Protestactie

Maar in de Tweede Kamer leeft ‘een nadrukkelijke wens om ook andere perspectieven op overhead te verkennen’, constateert de bewindsman. Daarom maakt hij maximaal een halve ton vrij op de begroting voor een nader onderzoek.



Het kabinet wil het mogelijk maken dat universiteiten hun promovendi een studiebeurs geven in plaats van een salaris. Dat is een stuk goedkoper. De promovendi protesteren ertegen en vinden dat de universiteiten te makkelijk op de jongste onderzoekers bezuinigen. De universiteiten zouden eerst de overhead eens moeten terugdringen.

In november zou het universitaire personeel een uitkering van vijfhonderd euro krijgen en vanaf februari 2011 een half procent salarisverhoging. Maar dat gaat voorlopig niet door. De bestuursleden van de VSNU hebben het akkoord van hun eigen onderhandelaars van de hand gewezen.

“Om een cao-loonsverhoging te kunnen bieden zouden de universiteiten meer arbeidsplaatsen moeten opheffen en de werkdruk opvoeren”, schrijft de VSNU op haar website. “Dat vinden ze onverantwoord.” De budgetten staan “intussen” verder onder druk, menen de bestuurders van de universiteiten.

“Dit is een klap in het gezicht van de medewerkers”, zegt bestuurslid Marieke van den Berg van vakbond Abvakabo FNV. “We zijn zwaar teleurgesteld en gaan ons stevig beraden. Het lijkt erop dat de universiteiten het politieke spel belangrijker vinden dan hun eigen medewerkers. Ze slaan een boek dicht.”

De leden van de vakbond hadden het akkoord met een ruime meerderheid aanvaard. De VSNU kon verder nog niet reageren.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.