Science

Halfway – Fighting for resources

Name: Mari Winkler (30)
Nationality: German
Supervisor: Professor Mark van Loosdrecht (faculty of Applied
Sciences)
Subject: Microbial population engineering with aerobic granular sludge
Thesis defense: In 18 months

“Look at these granules; inside is a very complicated ecosystem with different bacteria fighting for resources.

If you get the system right, then all aspects of the water purification process occur in a single granule, which is very special. Normally, to purify water you must let the water flow through a series of tanks containing different prevailing conditions. A varying condition in these tanks would be, for instance, the amount of oxygen.

Generally, in order to clean sewage water, you must first let bacteria perform oxidation reactions. The resulting chemicals can then be reduced by other bacteria in tanks that are low in oxygen. But by using granules, both types of reactions can occur in one reactor, because oxygen hardly enters the inner part of the granules.

Using a technique called ‘Fluorescence in Situ Hybridization’, I attached fluorescing chemicals of differing colours to different bacteria. I then observed, under the microscope, a very interesting segregation of organisms, with bacteria that use oxygen (aerobic bacteria) in the outer layer and anaerobic bacteria in the inner.

The technique is very promising. Next year full scale experiments will be conducted on aerobic granular sludge in Epe.

For warm weather countries however this method is problematic. At 30 C°, the bacteria that accumulate phosphate – the so-called Phosphate Accumulating Organisms (PAO) – are outcompeted by Glycogen Accumulating Organisms (GAOs). Yet what I found out is that these GAOs are mainly present in granules found in the sludge’s upper layer. PAOs, on the other hand, gather phosphates, making them heavier, and hence PAOs sink to the bottom.

By frequently removing water from the reactor’s top layer, I succeeded in allowing the good PAOs to maintain the upper hand. Normally, in order to control the competition between the various bacteria, you would play with temperature, acidity and oxygen concentration.

What you see in this second reactor is quite new. The reactor contains granules with Anammox bacteria. These microorganisms can be very useful for cleaning water that is rich in ammonium and poor in organic carbon compounds. These microorganisms oxidize ammonium. In the reactor, there must be some oxygen but not too much, because otherwise nitrite oxidizing bacteria gain the upper hand. The bacteria are playing a game: who can pull hardest on the nitrite.”

Bionanoscience
Het college van bestuur (cvb) wil het zogeheten K-gebouw kopen. Het gaat om een voormalig TNO-gebouw op de ‘binnenplaats’ van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW). Het aan te kopen gebouw is bedoeld voor de nieuwe TNW-afdeling bionanoscience. Volgens het cvb is het zeer geschikt omdat er al laboratorium- en cleanrooms aanwezig zijn. Voor de aankoop van het pand wordt 690 duizend euro uitgetrokken.

Op tijd
Studentenraadslid Robert Sloof en TU’ers zonder horloge moeten nog even wachten, maar dan loopt-ie weer. De klok op het gebouw van EWI geeft vanaf eind deze of begin volgende week weer de juiste tijd aan. Dat wil zeggen, een van de twee klokken op EWI. Al maanden staan beide klokken stil. Sloof signaleerde dat in december bij overleg met het college van bestuur ‘voor de zoveelste keer’. De afdeling facilitair management en vastgoed (FMVG) meldde dat de klok in de loop van januari gerepareerd zou worden. Als gevolg van het strenge winterweer is dat enigszins vertraagd. Bovendien bleek dat de motor van een van de twee klokken ‘is overleden’, aldus een FMVG-medewerker. Er is inmiddels een nieuwe motor besteld, maar onduidelijk is wanneer die wordt geleverd en de TU weer helemaal bij de tijd kan zijn.

Model UN
Adil Malih neemt van 11 tot 14 februari deel aan de Model United Nations aan de Harvard University in de Verenigde Staten. “De Model UN van Harvard is de oudste en meest prestigieuze”, aldus de zesdejaars student offshore engineering bij de faculteit 3mE. De 28 studenten tellende Nederlandse delegatie verdedigt volgende week de belangen van Rusland. Als voorbereiding volgde Malih sinds september in Nederland colleges over politiek, economie en diplomatie en trainingen spreken in het openbaar, onderhandelen en lobbyen. Deze week krijgt hij met de Nederlandse delegatie in New York een training en vanaf morgen bereidt hij zich met een student uit Nijmegen inhoudelijk voor op zijn aandeel in de commissie die een akkoord moet sluiten over de aanpak van de economische crisis.

Vici-subsidie
Prof.dr. Nynke Dekker van de afdeling bionanoscience (Kavli Instituut voor Nanowetenschappen) heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vici-subsidie gekregen. De bionanotechnoloog krijgt anderhalf miljoen euro om technieken te ontwikkelen waarmee individuele moleculen binnenin de levende cel kunnen worden bekeken. Hiermee kan men op termijn bijvoorbeeld het kopieermechanisme van dna beter begrijpen, wat onder meer relevant is voor kankeronderzoek.

Wetenschapsagenda
Alle wetenschapsevenementen samengebracht op één site. Dat is wat het nationaal centrum voor wetenschap en technologie samen met Nemo tot stand heeft gebracht. Vijftig organisaties hebben zich er voor aangemeld en volgens de initiatiefnemers groeit dat met de dag. Het aanbod is groot, maar de zoekmachine behoeft verbetering, want een zoektocht naar activiteiten in Delft levert een lezing in Enschede op van … Dirk van Delft.

www.scienceout.nl

Geding
Duwo spant een kort geding aan tegen de krakers van het voormalige scheikundegebouw aan het De Vries van Heijstplantsoen. Het geding dient donderdag. Volgens teamleider beheer Sander Jongerling wil Duwo er ‘met de uitspraak in de achterzak’ zeker van zijn dat de krakers op 8 maart uit het rijksmonument zijn. Het geding is volgens Duwo nodig, omdat de krakers een in overleg tot stand gekomen overeenkomst met onder meer afspraken over hun vertrek niet ondertekenden, het contact met hen steeds moeizamer werd en zij ook niet kwamen met een door hen beloofd tegenvoorstel. Aan het De Vries van Heijstplantsoen komen 294 gemeubileerde shortstay woningen voor buitenlandse studenten in een volgens Duwo ‘praktisch, mooi gebouw ontworpen door toparchitecten. Duwo verwacht niet dat de krakers op 8 maart, als de werkzaamheden beginnen, met de sterke arm verwijderd hoeven worden.

Innovatie
Welke Delftse technologieën hebben de beste zakelijke potentie? Komende vrijdag zullen zes teams hun bevindingen presenteren tijdens de presentatie ‘Turning technology into business’. Aan de orde komen onder meer innovatieve bouwmaterialen, voortstuwingstechnologie, trimvlakken voor de luchtvaart en multi-bubble technologie. De jury maakt rond 18.00 uur de winnaar bekend.

Vrijdag 5 februari, 13.20-18.30 uur, Wim Crouwelzaal, Industrieel Ontwerpen

Tom Tom
IO-studenten adviseerden afgelopen woensdag de Tomtom-directie over de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Ze deden verslag van drie maanden onderzoek en ontwerp in het kader van hun master strategic product design. De studenten hebben gezocht naar nieuwe concepten voor de navigatiegigant en presenteerden die in de vorm van scenario’s, storyboards, filmpjes en 3d-prototypes. Een reactie van Tomtom was nog niet beschikbaar.

Kamers
Buitenlandse studenten kunnen vanaf mei zelf een woning selecteren uit het aanbod van gemeubileerde kamers van Duwo. Wie als eerste betaalt, krijgt de eerste keus. De woningcorporatie werkt aan deze mogelijkheid op haar website. Tot nu toe wees Duwo zelf woningen toe aan internationale studenten, maar dat leidde wel eens tot klachten als studenten hun huur voor verschillende kamers met elkaar vergeleken. Straks weten zij vooraf waar zij terechtkomen voor welke prijs.

Topmannen
Delftse ingenieurs en Rotterdamse economen besturen Nederland. Dat meldt Intermediair deze week. Het blad deed onderzoek naar de studieachtergrond van alle leden van de raden van bestuur en commissarissen van de 25 belangrijkste Nederlandse beursgenoteerde (AEX) bedrijven. Onder beide groepen is economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam veruit de populairste opleiding. Bijna tien procent van de rvb-leden heeft civiele techniek in Delft gestudeerd. Bij BAM betreft het: Joop van Oosten, Nico de Vries en Rob van Wingerden. Bij Fugro zijn het: Klaas Wester en Arnold Steenbakker. Hun collega Paul van Riel deed technische natuurwetenschappen. Michael Wisbrun studeerde werktuigbouwkunde en belandde bij Air France-KLM. Ook negen verschillende AEX-commissarissen hebben hun eerste studie in Delft voltooid. Bekendste is Jeroen van der Veer (met vier de meeste AEX-commissariaten van Nederland) die werktuigbouwkunde deed.

Academische Jaarprijs
Teams met aansprekend onderzoek kunnen zich melden voor de vijfde editie van de academische jaarprijs, een jaarlijkse competitie voor het beste plan om wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek te vertalen, met een hoofdprijs van honderdduizend euro te besteden aan uitvoering van het communicatieplan. Teams kunnen zich tot 25 februari melden. Maximaal acht genomineerden doen mee aan de finale in oktober.

www.academischejaarprijs.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.