Education

Groningen verwelkomt meeste eerstejaars

Voor het eerst trekt de Rijksuniversiteit Groningen de meeste eerstejaars studenten van alle Nederlandse universiteiten. De Groningers steken Amsterdam en Utrecht naar de kroon.


Veel scheelt het niet. Utrecht schreef in september zeven procent minder eerstejaars bachelorstudenten in dan vorig studiejaar en zag prompt de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam langszij komen. Het verschil is maar enkele tientallen studenten.


Alles bij elkaar blijft de UvA de grootste universiteit van Nederland met ruim 31 duizend studenten. Utrecht telt er bijna duizend minder en Groningen staat stevig op de derde plaats met ruim 27 duizend studenten.


Het duurt altijd een paar maanden voordat de cijfers per universiteit bekend worden. Landelijk groeide het aantal eerstejaars met zeven procent. Nu blijkt dat de onderlinge verschillen enorm zijn. Sommige universiteiten dijen uit, andere krimpen juist.


De kleinste universiteit staat nog altijd in Wageningen (8.299 studenten), maar die groeit wel het hardst van allemaal. De ‘groene’ opleidingen trokken ruim tweehonderd studenten meer dan vorig jaar en dat betekent een toename van maar liefst twintig procent.


De Erasmus Universiteit en de Universiteit van Amsterdam groeien bijna net zo hard: negentien en achttien procent. Leiden zag de instroom vorig jaar al met dertien procent omhoog gaan en daar kwam dit studiejaar nog eens zeventien procent bij.


Behalve Utrecht krimpen ook Tilburg (min zes procent) en Maastricht (min twee procent). Na een enorme aanwas in 2011 verloor de Vrije Universiteit in 2012 zeventien procent van de instroom en dit jaar één procent. Toch telt de VU nog altijd een paar honderd studenten meer dan in 2010.

 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.