Opinion

Groene pizza’s

Normaal gesproken voel ik me king of the road. Ik fiets het liefst zo snel mogelijk door de drukste steegjes en manoeuvreer graag met hoge snelheid door de voor de volgende dag opgezette kraampjes op de markt.

De enige reden dat mijn fiets rammelt is dat iedereen op tijd opzij kan springen. Deze week werd ik plotseling gedwongen mijn volle gewicht op de rem te zetten. Scherp geknetter overstemde het lawaai van mijn fiets toen een pizzabezorger vermomd in berenpak mij met grote vaart naderde. Bij het kruispunt dat we beiden min of meer tegelijk naderden sloeg hij vlak voor me langs rechtsaf zonder een pizza te verliezen. Met veel gebrom liet hij mij in een fijnstofwolk achter.  In mijn boosheid schoot de gedachte door mijn hoofd om een scooter en jachtattributen te kopen en achter deze beren aan te jagen. Terwijl ik geshockeerd verder fietste bedacht ik dat een boycot op pizzabezorgers realistischer was. Want waarom moeten die scooters de schone lucht van fietsers ontnemen? Ze mogen ook best een stukje minder herrie maken. Waarschijnlijk heeft het lawaai van de scooteruitlaat hetzelfde effect als mijn rammelende fiets. Ik zag een gat in de markt. Geef elke pizzabezorger een elektrische scooter en elke pizzeria een oplaadpunt. De TU is bij uitstek de plek om dit project te starten. Het zorgt voor betrokkenheid van de universiteit met de stad en kan het duurzame karakter van Delft zelfs een duwtje in de rug geven. Ik zag slechts voordelen: GroenLinks zou zijn potgrond besmeurde vingers kunnen schoonlikken, Wubbo Ockels zou jaloers neerkijken op zo’n aardse gedachtegang en ik zou wellicht toch nog een tweede studie kunnen financieren.  Ik zag rector Luyben al samen met burgemeester Verkerk hun verhaal doen in DWDD, tot een dikke dame op een oude Puch mij voorbij reed en bijna twee kilometer lang voor mijn neus bleef tuffen. Haar uitlaatdamp verkoolde mijn optimisme. Hoe krijgen we dikke dames op brommers zo ver hun zuurverdiende centen niet meteen te frituren?

Rutger Woolthuis is vijfdejaars student applied physics en is een nieuwe columnist op de achterpagina.

193 Studenten lieten zich voor het onderzoek vollopen met bier: ruim anderhalve liter in een uur tijd voor de mannen, ruim een liter voor de vrouwen. De volgende dag moesten ze een toets maken.

De grote hoeveelheid alcohol van de avond ervoor bleek geen effect te hebben op de prestaties. Vragen over recent geleerde kennis en toetsen die het lange termijngeheugen aanspraken, werden even goed gemaakt door de drinkers als door de controlegroep die alcoholvrij bier voorgeschoteld kreeg.

Geschrokken van hun eigen bevindingen benadrukken de wetenschappers van de Boston School of Public Health dat hun onderzoek geen vrijbrief is voor mateloos drankgebruik. Op het geheugen had alcohol weliswaar geen effect, maar het concentratievermogen lag bij de bierdrinkers beduidend lager. Ook hadden ze een slechter humeur.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.