Opinion

Groen doen

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen, duurzaamheid. Op de TU wordt het bij elk enigszins praktijkgericht vak gepredikt en geen enkel afstudeerproject is nog innovatief zonder ‘duurzaamheid’.

Ik besloot te gaan plassen onder de douche.

Iets duurzaam noemen betekent strikt taalkundig dat het benoemde lang mee moet gaan. Academisch gezien wordt het woord aan ons voorgelegd om iets aan te duiden dat zo min mogelijk schade toebrengt aan onze leefomgeving. Tegenwoordig is een duurzaam product dus niet gemaakt om lang mee te gaan, maar ontworpen opdat onze wereld lang(er) mee gaat. Prima.

Helaas hebben moderne marketing prietpraat en zakelijk verkoopgeneuzel het woord vervuild met betekenisloze ondefinities: ‘een A-label’, ‘recyclebaar plastic’, ‘14% bijtelling’ en ‘belastingvrij’. Alles met ‘subsidie’ in gedachte. Op het feit na dat dergelijke etiketten erg weinig directe overeenkomst kennen met daadwerkelijke duurzaamheid, creëert het bedrijfsleven zo moedwillig de misvatting dat duurzaamheid komt met het kiezen van de juiste consumptiegoederen. Onze gedeelde erfzonde van jaren misbruik van de aarde wordt afgekocht met een groene sticker, gaan we nou echt terug in de tijd? ‘100%-recyclebaar’ slaat nergens op als je het bij het restafval gooit. Dat A-label is prachtig maar als de A-label wasmachine twee keer per dag halfvol aan staat ben je even ver als een wasmachine met een Z-label.

Duurzaam begint bij jezelf, duurzaamheid zit in kleine dingen, in alles. Ik vond het lachwekkend toen iemand me voorstelde onder de douche te plassen. Maar met een stortbak van gemiddeld tien liter scheelt het op jaarbasis per persoon(!) zo’n tweeduizend liter schoon drinkwater. Of voor onze andere behoefte, probeer het eens met een velletje minder. Zet de thermostaat een graad lager, één graad, voel je niks van. Maar die ene graad scheelt élke minuut een heleboel energie. Ik was echt de laatste persoon die zich milieubewust zou willen noemen, maar een klein beetje bewustzijn komt zo veel verder dan je denkt. Veel grondstoffen waar wij op teren zijn nou eenmaal niet eindeloos. Stel een haalbaar voornemen voor het komende jaar en de jaren daarop. Je kunt er bovendien een leuke bak centen mee besparen. Duurzaamheid kent geen tijd.

Boudewijn de Roode is bachelorstudent werktuigbouwkunde.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.