Campus

Granita-ijs

De zomer komt eraan. Na iets wat we geen winter konden noemen, gevolgd door een lente die niet weet of hij warm of koud moet zijn, is er een zekerheid: zomer. In Nederland betekent dat klef nat warm weer met honderd procent luchtvochtigheid, overvolle stranden en gillend witte lijven.


Een van de dingen die ik in de zomer doe, is ijs maken. En het opeten, uiteraard. Wat ik jammer vind zijn die eindeloze rijen bij de ijswinkel, om er vervolgens achter te komen dat jouw smaak op is. En dan de prijzen! Conclusie: zelf maken. Je hebt geen ijsmachine nodig, alleen je vriezer.


Granita


Moeilijkheidsgraad: chimpansee

Materiaal: ovenschaal, vriezer, vorm, mengkom, vork of garde

Ingrediënten: 6 citroenen, 1 liter yoghurt, suiker naar smaak, 1 liter water


Dit recept is voor zowel citroen- als yoghurtgranita. Een granita is een soort ijs met een slushpuppy textuur. Heerlijk verfrissend en zeer makkelijk zelf te maken.


Rasp de schil van de citroenen en doe dit samen met de yoghurt in een mengkom. Suiker toevoegen naar smaak. Doe het water in een andere bak en pers het sap van de citroenen in het water en voeg ook hier suiker toe naar smaak. Voeg de uitgeperste citroenen toe en doe beide mengsels 6 tot 12 uur in de ijskast om op smaak te komen.


Zeef het citroenmengsel, bij de yoghurt hoeft dit niet. Doe beide mengsels in een aparte ovenschaal (of andere ondiepe schaal met groot oppervlak) en zet ze in de vriezer. Zodra het mengsel een beetje begint aan te vriezen, meng je het door met een vork of garde. Zo houd je de ijskristallen klein. Herhalen tot het mengsel gevroren is en genieten maar!


Met geslepen messen,

Job Hogewoning 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.