Education

‘Gouden Luis’ voor Wagenings universiteitsblad

Het weekblad Resource van Wageningen Universiteit heeft de Gouden Luis in de Pels 2011 gewonnen. Volgens de jury houden de makers van hun vak en heeft Resource een duidelijke formule.


De prijs werd in 2008 ingesteld door de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Ze willen daarmee het belang benadrukken van goede, onafhankelijke journalistieke verslaggeving over het hoger onderwijs.


“Het is goed om de hogescholen en universiteiten scherp te houden”, zei rector Jet Bussemaker van de Hogeschool van Amsterdam in haar inleidende praatje.


Het rapport van de jury, onder leiding van journalist Dolf Rogmans, legde daar minder nadruk op en beoordeelde vooral de ambachtelijke kwaliteit van de media.

 

Van de circa dertig redacties van universiteits- en hogeschoolmedia hadden zich er – tot teleurstelling van de jury – maar elf aangemeld voor de prijs.


Met de zomereditie “Het best gejatte nummer ooit”, won Erasmus Magazine de prijs voor beste productie. Daarin kopieerde de redactie de opmaak en stijl van rubrieken uit bekende tijdschriften.In de categorie ‘beste vormgeving’ besloot de jury geen prijs toe te kennen. De leden waren vooral kritisch over de ingezonden hogeschoolbladen, die ze bestempelden als “Hyves op papier”.

Zo’n tweeduizend studenten protesteerden tegen de kabinetsplannen om de basisbeurs voor de masterfase af te schaffen en studenten die meer dan een jaar studievertraging oplopen drieduizend euro meer collegegeld te laten betalen. Over die maatregelen wordt vanmiddag in de Tweede Kamer vergaderd.

Botte regeling
De studenten werden toegesproken door onder anderen VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda, die vindt dat de ‘botte’ langstudeerdersregeling studenten te veel over één kam scheert. VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas zei te begrijpen dat de regeling pijn doet, maar nodig is om te kunnen investeren in de kwaliteit van het onderwijs. “Dat vraag ook wat van jullie”, hield ze de studenten voor, wat haar op een fluitconcert van de studenten kwam te staan.

Binnenhof
Rond half twee trokken de demonstranten richting het Binnenhof, waar zij door leden van de mobiele eenheid werden tegengehouden. De meeste demonstranten dropen daarop af. Een groepje van zo’n vijftig actievoerders bleef echter op de grond zitten zingen.

Groningen
In Groningen hadden zich vanmiddag ongeveer zevenhonderd studenten verzameld op de Grote Markt, meldt de Universiteitskrant. “Op deze manier gaat het helemaal verkeerd met Nederland kennisland, er blijft geen spaan van heel”, zei rector magnificus Frans Zwarts tegen de joelende menigte.

Elmer Sterken, de rector die Zwarts binnenkort zal opvolgen, zegt begrip te hebben voor het standpunt van de hogescholen, die de efficiencykorting van 370 miljoen die hen boven het hoofd hangt op de langstudeerders wil verhalen.

Zie ook: Protest in blauwe vuilniszakken

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.