De Glazen Muziekzaal van TU-hoogleraar Mick Eekhout en architect Pieter Zaanen is gered van sloop. Het gebouw zal worden gedemonteerd en opgeslagen. Het hopen is nu op een ‘solide en betrouwbare partij’ die de zaal een tweede leven kan geven.
De sloop van de Glazen Muziekzaal was vorige week al begonnen in de Beurs van Berlage. Die wil de Graanbeurszaal, waarin de Glazen Muziekzaal 25 jaar lang stond, weer in zijn geheel kunnen gebruiken. TU-hoogleraar Mick Eekhout startte vlak daarvoor een media-offensief, dat ervoor zorgde dat de sloop op de dag dat die begon alweer werd gestaakt.
Ook architectenbureau Zaanen Spanjers, dat waakt over de nalatenschap van architect Pieter Zaanen, kwam in actie. Het spande een kort geding aan tegen de sloopvergunning. Daarop kwam er een nieuw gesprek met de Beurs van Berlage. Dat leidde tot de overeenkomst dat het slopen van de baan is. In plaats daarvan zal de Beurs de zaal demonteren, classificeren, inpakken en een jaar lang bewaren.
De hoop is dat er in de tussentijd een ‘solide en betrouwbare partij’ gevonden kan worden, die de zaal voor 1 euro wil overnemen, aldus Eekhout. Die partij moet de Glazen Muziekzaal, die volgens de hoogleraar nu een marktwaarde zou hebben van 900 duizend euro, op eigen kosten ‘op een architectonisch waardige en technisch perfecte wijze’ opbouwen. Daarna moet er een ‘geloofwaardige onderneming’ rondom de zaal ontstaan, die dan weer gebruikt moet worden waarvoor hij was bedoeld; als repetitie- en concertruimte.
Er hebben zich volgens Eekhout al geïnteresseerden gemeld uit Nieuw Zeeland, Praag, Genève, Lille, Stadskanaal, Zoetermeer, Utrecht en Amersfoort. Gegadigden krijgen tot eind september de tijd om hun voorstel in te dienen.
Comments are closed.