Education

Glazen huzarenstukje

Voor één keer was de grote glazen zuidserre van Bouwkunde beschikbaar als feestzaal. Afgelopen vrijdag diende de glaszaal als decor voor de viering van de 167ste dies natalis, de verjaardag van de TU.

De dag ervoor waren de laatste ruiten er ingezet. Buiten vroor het enkele graden en de gasten moesten over loopplanken en langs gestapelde containers naar binnen. Maar daar was het weldadig warm, er scheen prachtig roze en paars licht langs de ruwe muren en er klonk strijkmuziek van Krashna Musika.
Rector Fokkema was zichtbaar trots op wat hij noemde ‘het sluitstuk van de reddingsoperatie van Bouwkunde’. Zes maanden na de noodlottige brand was Bouwkunde weer onder de pannen. Decaan prof.ir. Wytze Patijn was teruggekeerd uit het ziekenhuis en prof.dr.ir Mick Eekhout had met de tijdige oplevering van zijn glazen serre een huzarenstukje geleverd.
Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg verontschuldigde zich alvast voor zijn bijdrage (‘Als de voorzitter spreekt is dat meestal niet het meest lollige onderdeel’) waarin hij de verwachting uitsprak dat Nederland en Europa op technologisch gebied overvleugeld zullen worden door China. China staat nu op het gebied van nano-onderzoek al op een derde plaats na de Verenigde Staten en Japan. Europese universiteiten zullen volgens Van den Berg meer moeten gaan samenwerken en de investeringen in research & development (in Nederland nu 1,8 procent van het bruto nationaal product) zullen fors omhoog moeten op straffe van een achterstandspositie, aldus de voorzitter.
In het kader van het jaar van Engineering en Design hield prof. Bruno Ninaber van Eyben (Industrieel Ontwerpen) een pleidooi voor het vrije denken van ontwerpers. Hij prees ergernis als grootste bron van inspiratie en riep studenten op vooral hun dromen te realiseren, netwerken te vormen en dingen te maken. Kennis oké, maar wat doe je ermee, besloot de ontwerpprofessor.
Prof.dr.ir. Hester Bijl (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek) stelde in haar voordracht ‘Where the Wright Brothers right’ dat het vliegtuigconcept sinds de jaren zestig nauwelijks is veranderd. Goed, vliegen is zuiniger geworden, zelfs zuiniger per passagierkilometer dan de Toyota Prius. Maar het is tijd voor grensverleggend denken, vindt Bijl. Het opzienbarende Delft Green Aircraft-concept is daar volgens haar een goed voorbeeld van.
Eredoctoraten werden verleend aan de Brits-Russische fysicus prof. Andre Geim en aan de ondernemende innovator ir. Wybren Jouwsma. Geim is een veelzijdige fysicus die ooit de IgNobel-prijs kreeg voor het laten zweven van een kikker in een magnetisch veld. Ook droeg hij bij aan gekko-
plakband en aan het huidige onderzoek naar grafeen. “Een inspirerend fysicus en een voorbeeld voor velen”, stelde promotor prof. Ekkes Brueck. Jouwsma kreeg de doctorstitel voor de innovaties in gas- en vloeistofmeting die hij binnen het bedrijf Bronkhorst Hightech heeft ontwikkeld.
De muziek ten slotte was van eigen bodem, met een swingend zeven  man sterk hooglerarenjazzorkest met Ted Young achter de microfoon, die de wetenschappelijke scepsis hoog hield met ‘It ain’t necessarily so’.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.