Science

Geruisloos briesje

Delta en Delft Integraal berichten regelmatig over innovatieve ideeën met grote beloftes voor de toekomst. Maar wat is er een paar jaar later met het idee gebeurd? Hoe staat het bijvoorbeeld met het luchtgekoelde hemelbed Evening Breeze?

Delta, 20 september 2007
De studenten zijn deze maand weer naar de Antillen vertrokken om gasten in drie resorts op Bonaire eens lekker te laten slapen. En wat blijkt? “De eerste slaper heeft heerlijk geslapen en het energieverbruik pakt nog lager uit dan we hadden verwacht”, aldus Van den Groenendaal.  

Ondernemers ir. Thomas van den Groenendaal en ir. Yoeri Nagtegaal hebben het naar eigen zeggen goed voor elkaar. In januari vertrokken tien luchtgekoelde hemelbedden per boot naar een luxe resort op Mozambique. De hoteleigenaar daar, hun eerste klant, heeft al zijn strandvilla’s voorzien van Evening Breeze-bedden.
“Hoteleigenaren tonen veel interesse in het hemelbed”, zegt Van den Groenendaal die onlangs agenten op de Malediven, de Antillen en in Kenia en Tanzania in de arm heeft genomen om de bedden te promoten. “Misschien hebben we een beetje last van de kredietcrisis, maar deze kan ook in ons voordeel werken. De bedden halveren namelijk het energieverbruik in de slaapkamers. Het resort in Mozambique kan nu met een aggregaat minder af.”
Voor de gasten zal het een fijne gedachte zijn dat ze minder bijdragen aan het broeikaseffect. Maar het echte slaapcomfort levert de Evening Breeze vooral doordat koele lucht er zachtjes op neerdaalt vanuit een buis van textiel boven het bed. De airco loeit niet en levert geen tocht op, aldus de Delftse technostarters.
Het idee ontstond ruim drie jaar geleden toen de twee ondernemers van een ecoconsultant op de Nederlandse Antillen hoorden dat veel hoteleigenaren klaagden over de lawaaierige en energieslurpende airco’s.
Een prototype van het hemelbed was snel gemaakt. De ontwerpers testten het bed gedurende enkele maanden bij vijf hotels. “Gasten kregen een boekje mee waarin ze konden noteren op welke stand ze de airconditioning hadden gezet – breeze, fresh, cool of cold – en hoe hen dat was bevallen”, vertelt Van den Groenendaal.
De bedden vielen in de smaak, al moest er nog wel wat aan gesleuteld worden. “Ons eerste model was een massief blok met daarop een matras. Dat was geen succes omdat de kamermeisjes met hun voeten onder het bed moeten kunnen om het bed goed op te maken. Dat zijn van die dingen waar je niet meteen bij stil staat.”
Ook waren er wat problemen met condensvorming in de airco doordat de koelunit niet goed geïsoleerd was. “Op heel Bonaire was op dat moment geen geschikt isolatiemateriaal te koop”, zegt de ontwerper. “De redding was een stuk rubber dat aanspoelde aan de kust.”
Inmiddels zijn de airco’s zo ver ontwikkeld dat ze in China aan de lopende band gemaakt kunnen worden. “Nu maar hopen dat de olieprijs weer omhoog gaat”, lacht Van den Groenendaal.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.