Education

Geologie beste, rechten slechtste wo-opleiding

Universitaire rechtenstudenten zijn het minst tevreden over hun studie. Dat blijkt uit de nieuwe Keuzegids Universiteiten. Kritiekpunt van de studenten rechten is dat contacturen schaars zijn en de groepen veel te groot.

Bovenaan de lijst staan de geologie-opleidingen, vóór scheikunde, diergeneeskunde en de university colleges.

Geologiestudenten loven het studieprogramma en hun docenten, maar zijn vooral tevreden over de voorbereiding op hun latere baan. De opleidingen scheikunde, tweede op de lijst, krijgen een hoge score voor de vele contacturen.

De studenten van de university colleges zijn vooral positief over hun docenten, de lessen en de organisatie. Ze delen de derde plek met de opleidingen diergeneeskunde, waar studenten zich goed voorbereid voelen op de praktijk en veel les krijgen.

Het aantal contacturen maakt vaak het verschil tussen ‘goede’ en ‘slechte’ opleidingen. De helft van de tien laagst beoordeelde studies krijgt voor het aantal contacturen twee minnen, de laagst mogelijke score, en ook voor de groepsgrootte verliezen ze veel punten. Niet toevallig staan naast de rechtenstudies ook de massaopleidingen economie en bedrijfskunde onderaan.

Opvallend is dat veel laag beoordeelde opleidingen ook slechte arbeidsperspectieven bieden. Studenten van de opleidingen economie, rechten, bouwkunde, kunstwetenschappen en bedrijfskunde, zijn niet alleen ontevreden over hun opleiding, maar hebben straks ook relatief weinig kans op een baan, volgens berekeningen van het onderzoeksinstituut ROA.

Tandheelkunde blijft de beste opleiding voor wie snel rijk wil worden – starters verdienen 4021 euro bruto per maand – en ook voor apothekers en accountants is er altijd wel werk. Wie in 2010 aan een opleiding kunstwetenschappen begint, zal straks lang naar een baan moeten zoeken. Starters die wel werk vinden in de kunstwereld verdienen, op de filosofen na (1840 euro bruto), bovendien het minst van alle academici.

De beste ideeën voor vervanging van het afgebrande Bouwkundepand komen van architecten uit Rotterdam, Amsterdam en Parijs. Zij werden gekozen uit 466 inzendingen vanuit vijftig landen en kregen behalve het geldbedrag ook een verguld stuk steen van het afgebrande faculteitsgebouw.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.