Short

Geen coulance meer bij eindexamens

Dutch only


Ouders en leerlingen willen dat de eindexameneisen nogmaals worden versoepeld vanwege de leerachterstanden die in de coronacrisis ontstonden. Minister Wiersma, de universiteiten en de onderwijsinspectie zien dat niet zitten.

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs moeten ook dit jaar één extra vak kunnen herkansen tijdens de eindexamens, schreef Ouders & Onderwijs in een oproep aan de Tweede Kamer. Ouders maken zich zorgen over hun kinderen, zei de organisatie in dagblad NRC. Scholierenorganisatie Laks zegt in dezelfde krant juist dat de stress onder leerlingen ‘verergerd is door de achterstanden die deze generatie eindexamenkandidaten opliep door de coronalockdowns’. Die achterstanden blijken ook uit een recent internationaal onderzoek.


De afgelopen drie schooljaren zorgden de versoepelingen voor ongekend hoge slagingspercentages. Het is goed dat de eisen weer zijn opgeschroefd, vindt universiteitenvereniging UNL. Anders struikelt een deel van hen alsnog tijdens de studie. De onderwijsinspectie is het daarmee eens, uit angst dat diploma’s minder waard worden. Eerder schreef onderwijsminister Wiersma aan de Tweede Kamer het van belang te vinden dat de eisen weer worden hersteld omdat leerlingen zo beter ‘zijn voorbereid op de samenleving en de arbeidsmarkt’. (HOP, PvT)

Editor in chief Saskia Bonger

Do you have a question or comment about this article?

s.m.bonger@tudelft.nl

Comments are closed.