Het strikte deurbeleid bij tentamens aan de TU heeft niet geleid tot chaos bij de entree. Dat zegt directeur onderwijs en studentenzaken Timo Kos na enkele klachten hierover van studenten.
Bij de afgelopen tentamenperiode gold een strenger deurbeleid. Studenten moesten bij binnenkomst in de tentamenzaal hun campuskaart of ID laten zien en een bewijs van inschrijving voor het tentamen. Konden ze dat niet, dan kwamen ze niet binnen.
Studentenraadsfractie Oras vroeg studenten klachten over deze gang van zaken te melden. Er kwamen nog geen tien meldingen binnen. Het ging daarbij vooral over chaos en wanorde bij de entree van tentamenzalen waardoor tentamens tot een kwartier later zouden zijn begonnen.
Volgens Kos is daar niets van waar. “Eén keer is een tentamen vijf minuten later begonnen. Ik ben er zelf bij geweest en heb bij de deur gekeken. Er staat wel een rij, maar dat was vroeger ook zo. Nu gaan studenten één voor één naar binnen. We willen weten wie er in de zaal zit.” Een proef waarbij studenten hun campuskaart langs een scanner moeten halen, is volgens Kos succesvol verlopen. Daarom heeft de TU nu veertig van deze scanners besteld om ze per september bij grote zalen te gebruiken.
Ook de inschrijving voor tentamens was dit keer anders. Voorheen konden studenten zich tot twee weken voor het tentamen alleen inschrijven via het registratiesysteem Osiris. Dit keer konden zij zich via een digitaal tentamenloket ook na die deadline inschrijven, tot één werkdag voor het tentamen, mits er plek was.
Studenten die hadden geklaagd dat dit ‘na-inschrijven’ niet lukte, werden volgens Kos allemaal gebeld. In één geval ging het om een fout bij het tentamenloket. Voor de rest ging het volgens Kos veelal om smoezen. “Dan waren ze in het buitenland en hadden ze geen internet, of ze hadden gebeld op een zondag. Er zijn er die op zondagavond melden dat ze maandagochtend mee willen doen, terwijl je drie maanden de tijd hebt om je aan te melden.”
Een student klaagde over tentamens in collegezalen bij de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen en bij Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. De tafeltjes zijn daar te klein en studenten die nog met hun tentamen bezig waren, moesten opstaan als iemand op dezelfde rij eerder klaar was of naar de wc moest.
Kos beaamt dat dat niet ideaal is. “Bij 3mE zijn nu grote aantallen studenten. Het is woekeren met ruimte en dan wordt er wel eens een zaal gebruikt die je liever niet wilt gebruiken.” De krapte in tentamenzalen komt tevens doordat aan de Kluyverweg twee grote zalen van elk 250 plaatsen zijn vervallen vanwege nieuwbouw voor Technische Natuurwetenschappen.
Kos is bezig met een plan voor uitbreiding, liefst voor zowel digitale als reguliere toetsen. Hij hoopt op twee extra toetszalen aan de Drebbelweg, met 450 en 250 stoelen extra. Maar dat is niet genoeg volgens André van Peppen, hoofd van het shared service centre van onderwijs en studentenzaken. “We hebben nog een zaal nodig voor reguliere toetsen. Over twee jaar krijgt het sport- en cultuurcentrum er een extra hal bij, dus we moeten één jaar overbruggen. De gemeente heeft een aantal sportzalen over. We kijken of dat een oplossing kan zijn.”
Het nieuwe tentamenbeleid is volgens Van Peppen ingesteld om twee redenen. De eerste is een financiële. Nu komt het per semester 1600 keer voor dat studenten een tentamen maken waarvoor ze niet zijn aangemeld. Studenten doen bijvoorbeeld alvast een mastervak terwijl ze als bachelor staan ingeschreven of ze doen een vak terwijl ze niet staan ingeschreven.
De TU krijgt voor deze studenten geen bekostiging vanuit het ministerie. Daar komt bij dat de universiteit hun gegevens handmatig moet omzetten in hun studieprogramma en daarvoor moeten examencommissies extra werk verrichten. Bij elkaar zo’n half uur werk per student, zegt Van Peppen. Ofwel: achthonderd uur per semester en dus een formatieplek per jaar, rekent hij voor. “Als we het tentamenbeleid goed uitvoeren, winnen we hier twee tot vijf ton mee.”
Als tweede reden noemt Van Peppen het gelijkheidsprincipe. “De ene docent is strenger dan de ander bij toelating voor tentamens. Dat moeten we niet hebben.”
Comments are closed.