Education

‘Geef leraren geen langstudeerboete’

De langstudeermaatregel zou niet moeten gelden voor leraren die naast hun werk een deeltijdopleiding volgen. Dat ontmoedigt hen om zich te blijven ontwikkelen, vindt CNV Onderwijs.


In een brief aan de leden van de Tweede Kamer vraagt CNV-bestuurder Willem Jelle Berg aandacht voor verontruste leraren die het verhoogde collegegeld voor langstudeerders moeten betalen.


Sinds drie jaar mogen docenten een ‘lerarenbeurs’ aanvragen om zich bij te scholen. Naast hun baan kunnen ze dan bijvoorbeeld een masteropleiding volgen. Zij studeren dus in deeltijd. Als hun eenjarige masteropleiding over een periode van twee jaar wordt uitgesmeerd, dan moeten ze bij de minste of geringste vertraging meteen het verhoogde collegegeld voor langstudeerders betalen.


“Het valt aan onze leraren moeilijk uit te leggen dat zij een boete krijgen van drieduizend euro, omdat zij in deeltijd studeren”, aldus Berg. Daarom zou de minister voor leraren een uitzondering op de maatregelen moeten maken.


Morgen wordt de begroting van OCW besproken in de Tweede Kamer. Dan zal de wet op het verhoogde collegegeld voor langstudeerders naar verwachting opnieuw ter sprake komen, al is de wet afgelopen juli al aangenomen.

Voor studenten die een tweede studie willen volgen is het sinds dit jaar verstandig om daar al tijdens de eerste studie mee te beginnen, anders moeten zij een hoger collegegeld betalen. Studenten die tijdens hun eerste opleiding aan een tweede beginnen, mogen die de komende drie jaar tegen het gewone collegegeldtarief afmaken – ook als ze hun eerste diploma intussen halen.

Uitstellen
Maar hoe zal het daarna gaan? Zullen studenten dan hun afstuderen zo lang mogelijk uitstellen om tegen een laag tarief hun tweede studie af te ronden? Dat moet de staatssecretaris voorkomen, zegt SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf in zijn motie.

Flierefluiters
Er zijn allerlei oplossingen denkbaar, maar daar spreekt de motie zich niet over uit. Vorig jaar diende de partij een voorstel in om studenten tegen een laag tarief te laten doorstuderen als ze bij hun afstuderen al de helft van hun tweede studie hadden doorlopen. Zo zouden de ambitieuze studenten niet de dupe worden van de flierefluiters ‘die op kosten van de staat nog een extra vakje wilden doen’, aldus SGP-kamerlid Dijkgraaf via zijn medewerker. Het idee werd destijds ontraden en verworpen.

Perverse prikkel
Maar Zijlstra liet deze keer het oordeel aan de Kamer. De motie sluit goed aan bij zijn plannen. Volgens de langstudeerregeling die momenteel in de maak is, mogen studenten straks nog maar één jaar uitlopen bij hun bachelor- of masteropleiding, daarna moeten drieduizend euro meer collegegeld betalen. “Een deel van de perverse prikkel wordt daarmee misschien weggenomen, al is het nog maar afwachten hoe het met die regeling afloopt”, laat de SGP weten.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.