Wacht eens… dat zijn helemaal geen Britten! Universiteiten en hogescholen kregen ten onrechte overheidsbekostiging voor studenten uit de Britse overzeese gebieden, ontdekte de Dienst Uitvoering Onderwijs.
Het is een klein berichtje op de website van DUO. “Studenten met verblijfsstatus British overseas tellen nu onterecht mee voor de bekostiging”, staat er. “Het betreft een kleine groep studenten. DUO heeft de betreffende instellingen hierover gebeld.”
Hoeveel studenten zijn het dan? Dat kan DUO zo een-twee-drie niet zeggen. Het zullen er niet veel zijn. Jaarlijks komen zo’n vijftienhonderd Britten in Nederland studeren, aldus de statistieken, en misschien zitten daar ook die ‘overzeese’ studenten tussen.
De British Overseas Territories is de verzamelnaam voor veertien gebieden die tot het voormalige Britse rijk behoren, zoals de Kaaimaneilanden en de Falklandeilanden. Er wonen alles bij elkaar zo’n 350 duizend mensen. Ze zijn wel onafhankelijk, maar delen hetzelfde staatshoofd: koningin Elisabeth II.
Voor het huidige collegejaar verandert niets, aldus DUO, maar volgend jaar zal de student met verblijfsstatus British overseas niet meer bekostigd worden. “We hebben zorgvuldig gecontroleerd of deze groep studenten op basis van andere criteria alsnog in aanmerking komt voor bekostiging. Dit is niet het geval.”
Krijgen deze studenten dan volgend jaar een forse verhoging van hun collegegeld voor de kiezen? Niet-Europese studenten moeten meestal het instellingscollegegeld betalen en dat kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar.
Dat is nog niet bekend. “DUO verkent op dit moment verschillende oplossingsrichtingen”, staat er enigszins cryptisch. “De uitwerking vergt nog wat tijd. DUO informeert u daarna over de gekozen oplossing.”
Wordt vervolgd dus.
Comments are closed.