Education

Forze VI: zes keer meer vermogen

Het Forze team heeft in een volle collegezaal aan de TU zijn nieuwe waterstof racewagen gepresenteerd: een straatauto met zes keer meer vermogen dan de auto van vorig jaar.


Met het ontwerpen van een grotere auto die via de brandstofceltechniek op waterstof rijdt, laat het team zien dat deze technologie nu al bruikbaar is in een competitieve racewagen.


Via een piekvermogen van maar liefst 190 kW (260 pk) accelereert de auto binnen de vier seconden naar honderd km/uur. Het continu vermogen wordt geleverd door een brandstofcel. De Forze VI produceert hierdoor geen schadelijke gassen: er komt alleen water uit de uitlaat.


Het vermogen wordt gebruikt voor de aansturing van twee krachtige elektromotoren die de achterwielen aandrijven. Verder beschikt de racewagen over geavanceerde elektronica om alle systemen aan te sturen en de veiligheid te garanderen.


De waterstofraceauto zal deze zomer zijn opwachting maken op race circuits in de Benelux en zal racen in de Caterham Cup, waarbij hij de competitie aangaat met traditionele raceauto’s. De Cup bestaat uit ongeveer tien evenementen en is geschikt voor ervaren en minder ervaren rijders. Het merendeel van de evenementen duurt één dag.


Het programma omvat naast de races ook testdagen, een set-up seminar en een sponsordag. De meeste races vinden plaats op Circuit Park Zandvoort en Assen. Verschillen in rondetijden zijn hierdoor goed te vergelijken en er is veel ruimte voor persoonlijke verbeteringen.


Het team daagt ook de nodige sportwagens uit om te strijd aan te gaan. “Met deze auto kunnen we de racewereld op zijn kop gaan zetten” aldus team manager Michel Haak. Door te racen wil het team duurzame technologie ontwikkelen en op een aantrekkelijke manier presenteren. Het team is formeel het allereerste waterstofraceteam ter wereld.


Het Forze waterstofraceteam bestaat uit ongeveer 75 studenten van diverse studierichtingen van de Technische Universiteit Delft. Ook wordt er samengewerkt met bijvoorbeeld de Haagse Hogeschool, Grafisch Lyceum en de Rotterdam Business school.

 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.